Kehitystyöt Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon ympäristössä havaittujen hajuhaittojen hallitsemiseksi jatkuvat. Kantvikin kasviöljypuristamossa puristetaan rypsistä ja rapsista kasviöljyjä ja rehuksi käytettävää puristetta. Puristus- eli tuotantoprosessi on mekaaninen – kasviöljy kirjaimellisesti puristetaan rypsin ja rapsin siemenistä.
Hajuhaittoja on havaittu ajoittain Kantvikin ympäristössä sen jälkeen, kun Apetit otti käyttöön bioenergialaitoksen kasviöljypuristamolla. Energiaratkaisun muutos oli osa Apetitin siirtymää pääosin uusiutuvien energialähteiden käyttöön.
Nykyinen hajukaasupesuri poistaa mitatusti noin 90–95 % kasviöljyn ja rehupuristeen lämmityksessä muodostuvista hajua aiheuttavista yhdisteistä. Jäljelle jäävät puristamon ympäristöön leviävät hajukaasut voivat ajoittain olla helposti aistittavissa, mutta ne eivät aiheuta mittaustulosten perusteella terveyshaittaa. Ympäristöluvan päivityksen yhteydessä tehdyssä selvityksessä hajuja kuvattiin aistinvaraisin termein viljamainen, paahteinen, palanut ja pähkinämäinen.
Toimenpiteitä tehty hajuhaittojen hallitsemiseksi
Apetit sai vuoden 2024 aikana havaintoja hajuhaitoista kasviöljypuristamon toimintaan liittyen 15 kappaletta, vaikka hajujenkäsittely toimi koko vuoden ajan suunnitellusti.
Toimenpiteitä hajuhaittojen vähentämiseksi tehtiin yhteistyössä viranomaisten kanssa erillisen hajunhallintasuunnitelman mukaan. Vuoden 2024 aikana muun muassa hajukaasupesurin pumppu ja putkistot uusittiin. Vuoden aikana toteutettiin hajukaasuanalyysi sekä laadittiin hajunhallintasuunnitelma.
Vuoden 2024 aikana testattiin myös uusia menetelmiä nykyisen hajukaasupesurin rinnalla hajukaasujen hallintaan, esimerkiksi aktiivihiilen käyttöä. Aktiivihiili eivätkä muut testatut ratkaisut tuoneet merkittävää muutosta hajukaasujen hallintaan.
Tammikuussa 2025 hajukaasujen säätelyn kannalta oleellisessa pH-mittarissa oli häiriö jäätymisen vuoksi. Häiriön vuoksi lähialueella tehtiin hajukaasuhavaintoja. Välittömänä toimenpiteenä mittari uusittiin ja sen valvontaa tehostettiin.
Uusia toimenpiteitä vuodelle 2025 – hajupaneeli arvioimaan hajuhaittoja
Apetit jatkaa kehitystoimenpiteitä hajunhallintasuunnitelman mukaisesti myös tänä vuonna. Tehostamistoimenpiteinä jatketaan muun muassa hajukaasupesurin optimointia ja siihen johdettavan kaasun esikäsittelyä muutetaan.
Vuoden alussa on myös perustettu erillinen hajupaneeli, joka arvioi aistinvaraisesti Kantvikin alueella syntyviä hajuhaittoja. Hajupaneelin arviot tukevat varsinaisia hajua aiheuttavien ainesosien pitoisuuksien mittauksia ja parantavat hajuhaittojen hallintaa.
”Hajupaneelin avulla pyrimme arvioimaan hajuhaittoja lähiympäristössä. Aistinvarainen arviointi tukee tässä hyvin varsinaisia mittauksia. Valitettavasti puristamosta ei saada täysin hajutonta”, Apetitin Öljykasvituotteet-liiketoiminnon johtaja Timo Huttunen sanoo.
Paneelissa toimivat alkuvaiheessa Apetitin kanssa yhteistyötä tekevät viranomaistahot ja ulkopuolisia asiantuntijoita.
Olosuhteet vaikuttavat hajujen leviämiseen
Puristamo on toiminnassa ympäri vuorokauden läpi vuoden suunniteltuja huoltokatkoksia lukuun ottamatta. Vuonna 2024 hajuhaittojen hallinnan prosessissa ei ollut merkittäviä häiriöitä. Sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi hajukaasujen leviämiseen ja niiden esiintymisen vaihteluun. Erityisesti matalapaine ja lännen puoleinen tuuli edesauttavat hajuhaittojen esiintymistä Kantvikin kylän alueella.
Apetit tekee säännöllistä yhteistyötä puristamon ympäristölupaa valvovan viranomaisen, Uudenmaan ELY-keskuksen sekä Kirkkonummen kunnan ympäristövalvonnan ja Espoon seudun ympäristöterveyden kanssa. Puristamon toiminta on ympäristöluvalla säänneltyä.
Tiedotamme asiasta säännöllisesti ja tarpeen mukaan.
Lisätietoja ja poikkeavia hajuhavaintoja voi toimittaa:
ELY-keskus
kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi
ymparistopalautteet@apetit.fi
Aiemmat tiedotteet aiheesta:
- Kantvikin kasviöljypuristamon hajukaasujen hallinnan kehitys jatkuu
- Ratkaisu Kantvikin kasviöljypuristamon hajuhaittojen hallintaan – hajut poistava katalyyttinen poltin käyttöön kesällä 2023
- Toimenpiteet Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon hajuhaittojen hallinnaksi jatkuvat
- Kantvikin tehtaalta hajuhaittoja lähialueelle – toimenpiteet hajuhaittojen vähentämiseksi käynnissä