Valitse sivu
kirkkonummi

Kiintiöpakolaiset

Eduskunta päättää vuosittaisen pakolaiskiintiön koon talousarvion yhteydessä. Kiintiön kohdentaminen eri kansalaisuuksiin ja lähtömaihin tehdään hallituksen päätöksellä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ehdotuksen pohjalta.

ELY-keskukset vastaavat kiintiöpakolaisten kuntaan ohjaamisesta yhteistyössä Maahanmuuttoviraston ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Kunta ja hyvinvointialue saavat valtiolta korvauksia kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta ja kotoutumista tukevien palveluiden järjestämisestä.

Kiintiöpakolaiset ovat henkilöitä, jotka YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on määritellyt pakolaisiksi. He ovat joutuneet pakenemaan kotimaastaan tai pysyvästä asuinmaastaan toiseen maahan, johon he eivät voi jäädä.

Kirkkonummen kunnalla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus ELY-keskuksen kanssa kiintiöpakolaisten vastaanotosta kuntaan. Kirkkonummen kunta vastaanottaa joka toinen vuosi 15 henkilöä, jotka YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n on valinnut kiintiöpakolaisiksi. Suomi myöntää kiintiöpakolaisiksi valituille henkilöille pakolaisaseman. Kiintiöpakolaiset muuttavat Suomeen ja uuteen kotikuntaansa suoraan lähtömaasta.

Ennen kuntapaikan myöntämistä kiintiöpakolaisille, kunta on velvollinen kuulemaan hyvinvointialuetta kiintiöpakolaisten oikeiden ja oikea-aikaisten palveluiden turvaamiseksi.

Kunnalla on suuri rooli kiintiöpakolaisten vastaanotossa ja vastaanottoon varautumisessa. Kunta vastaa kiintiöpakolaisten asumisen järjestelyistä sekä alkuvaiheen ohjauksesta ja neuvonnasta. Kunta vastaa myös siitä, että uudet kuntalaiset ohjataan oikeiden ja oikea-aikaisten palveluiden piiriin, jotta kuntaan saapuneiden henkilöiden kotoutuminen käynnistyy nopeasti ja henkilöt saavat riittävän tuen uuden elämän aloittamiseksi uudessa kotimaassa ja kunnassa.

Kuva/Bild: www.kotoutuminen.fi/valinta