Valitse sivu
Etusivu / Asuminen ja ympäristö / Asuminen ja rakentaminen / Turvallisuus
kirkkonummi

Turvallisuus

Arjen turvallisuus Kirkkonummella 

Hyvä arjen turvallisuus tarkoittaa sitä, että kuntalaiset voivat elää ja toimia turvallisessa ympäristössä. Tämä sisältää monia eri osa-alueita:  

Kodin turvallisuus 

Omatoiminen varautuminen on tärkeä osa kotitalouksien turvallisuutta. Omatoiminen varautuminen tarkoittaa sitä, että kuntalaiset ovat valmistautuneet erilaisiin tilanteisiin, kuten sähkökatkoihin, luonnonkatastrofeihin tai muihin häiriö- ja poikkeusoloihin. Omatoimiseen varautumiseen kuuluu esimerkiksi ensiaputaitojen opettelu, kodin varmuusvarastojen, kuten 72 tunnin kotivaran pitäminen ja suunnitelman tekeminen poikkeustilanteita varten.  

Voit lukea lisää muun muassa varautumisesta, kotivarasta ja huoltovarmuudesta Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön sekä 72tuntia.fi sivustoilta: 

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos 

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) 

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) ja Huoltovarmuuskeskuksen sekä lukuisten yhteistyökumppanien laatimalta sivustolta saat käytännön ohjeita ja pääset tekemään varautumiseen liittyviä harjoituksia 

Väestönsuojelu 

Kuntien velvollisuudesta rakentaa uusia yleisiä väestönsuojia on luovuttu 29.4.2011 lukien. Kirkkonummella ei ole yleistä väestönsuojaa, ja väestönsuojaus hoidetaan kiinteistökohtaisilla suojilla.  

Länsi-Uudenmaan (Kirkkonummen) alueella ei ole yleisiä väestönsuojia, joihin ilman väestönsuojaa oleva asukas voisi suojautua. Yleisiä väestönsuojia, joista viranomaiset vastaavat, on yleensä vain suurimmissa kaupungeissa. Muista väestönsuojista vastaavat rakennusten omistajat ja haltijat. Maaseudulla ja omakotialueilla ei yleensä ole väestönsuojia, joten suojatoimista vastaavat asukkaat itse. Kaikille asukkaille ei siis ole yleisiä väestönsuojapaikkoja. 

Mitä jos minulla ei ole väestönsuojaa? – Ensisijainen toimenpide on suojautua sisätiloihin 

Voit lukea lisää aiheesta seuraavalta sivulta: Väestönsuojelu Kirkkonummen kunnassa

Kotien palo- ja pelastusturvallisuus 

Kotiin kannattaa varata alkusammutusvälineitä, kuten sammutuspeite ja käsisammutin. Ole huolellinen kynttilöiden, takan sekä ulkotulien käyttämisessä.  

Huolehdi omalta osaltasi asuinkiinteistöjen hätäuloskäyntien esteettömyydestä, jotta poistuminen on turvallista.  

Voit lukea lisää aiheesta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön sivuilta: Kotien paloturvallisuus – SPEK (sivusto aukeaa uuteen välilehteen).

Hyödyllisiä yhteystietoja ja toimintaohjeita 

Päivystys- ja hätänumerot  

Turvallisuutta ja henkeä uhkaavissa tilanteissa ota yhteys hätäkeskukseen 112. 

Nuohous

Piirinuohous päättyi Länsi-Uudenmaan alueella vuoden 2018 alussa.

Lisätietoa nuohouksesta Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Palaute

Kunnan kiinteistöistä ja kaduista voit antaa palautetta palautesivuilta.

Turvallisuushuomiot

Voit merkitä alla olevaan karttaan turvallisuuteen (ei kiinteistöjen, katujen kunnossapito tai muut vastaavat havainnot) liittyvät huomiosi, esimerkiksi turvattomiksi kokemasi alueet. Karttamerkinnän jälkeen voit kirjoittaa tarkemman kuvauksen merkinnöistä. Kirjoitathan mahdollisimman yksityiskohtaisesti tapahtuman tai tilanteen luonteen, sen vaikutukset ja havaintoajan. Huomioithan, että voit merkitä karttaan samalla kertaa useamman, kuin yhden merkinnän.

Esimerkiksi kiinteistöjen ja katujen kunnossapidolliset asiat sekä hylätyt romuautot voit ilmoittaa Yhdyskuntatekniikalle täältä.

Huomioithan, että akuuteissa turvallisuutta ja henkeä uhkaavissa tilanteissa ota yhteys hätäkeskukseen 112.