Työvoimapalveluiden tarkoitus on helpottaa työnhakijoiden työllistymistä. Keskustele oman asiantuntijasi kanssa, mikä palvelu sopii tilanteeseesi parhaiten. Oman asiantuntijasi tavoitat parhaiten jättämällä yhteydenottopyynnön verkkoasioinnissa.
Työnhakuvalmennus
Työnhakuvalmennuksessa saat apua ja neuvoja ansioluettelon ja työhakemusten kirjoittamiseen, työpaikkojen etsimiseen tai työhaastatteluun valmistautumiseen. Matalan kynnyksen neuvonnan työllisyysasiantuntija neuvoo sinua työnhaussa huomioiden ammattialasi, työnhakudokumenttiesi valmiusasteen ja työnhakuprosessisi tilanteen.
Tapaaminen työllisyysasiantuntijan kanssa kestää enintään 45 minuuttia. Valmistaudu tapaamiseen ottamalla mukaasi mahdolliset työnhaun asiakirjat sekä miettimällä valmiiksi haettavia työpaikkoja. Työnhakuvalmennusta tarjotaan toimipisteissämme Kirkkonummella ja Vihdissä. Voit sopia työnhakuvalmennuksen myös etäyhteydellä pidettäväksi.
Voit varata ajan työnhakuvalmennukseen oman asiantuntijasi kautta tai pyytämällä ajanvarausta neuvontapalveluistamme. Oman asiantuntijasi tavoitat parhaiten jättämällä yhteydenottopyynnön verkkoasioinnissa.
Ammatinvalinta ja uraohjaus
Ammatinvalinnassa ja uraohjauksessa keskustelet psykologin kanssa luottamuksellisesti ammatinvalinnasta, ammatillisesta kehittymisestä, työelämään sijoittumisesta ja elinikäisestä oppimisesta. Psykologi voi myös suostumuksellasi käyttää arviointimenetelmiä, joiden avulla selvitätte ammatti- ja uravaihtoehtoja, osaamista, soveltuvuutta sekä työ- ja toimintakykyä.
Yksittäinen ohjauskeskustelu on noin tunnin mittainen. Voit keskustella yhden tai useamman kerran saman psykologin kanssa. Jos olet työvoimapalveluiden asiakas, sovi ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelusta työllistymissuunnitelmassasi oman asiantuntijasi kanssa. Oman asiantuntijasi tavoitat parhaiten jättämällä yhteydenottopyynnön verkkoasioinnissa.
Ammatinvalinta- ja uraohjaus on avoin kaikille Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion työikäisille. Jos et ole työnhakijana työvoimapalveluissa, voit tiedustella neuvontapalveluistamme, onko sinun mahdollista saada ammatinvalinta- ja uraohjausta.
Uravalmennus
Uravalmennus on yksilövalmennusta, jossa pohdit uravaihtoehtojasi valmentajan kanssa. Valmentaja voi suostumuksellasi hyödyntää erilaisia harjoituksia ja testejä, jotka kartoittavat vahvuuksiasi, osaamistasi tai motivaatiotasi.
Yksittäinen valmennuskerta kestää noin tunnin. Voit tavata valmentajaa useita kertoja, kunnes urapolkusi on selkiytynyt tai valmennuksen enimmäiskesto täyttyy. Valmennus voi kestää korkeintaan yhdeksän kuukautta.
Voit tavata valmentajaasi kasvokkain toimipisteissämme Kirkkonummella, Vihdissä tai Siuntiossa. Voit sopia valmennustapaamisen myös etäyhteydellä pidettäväksi. Sovi uravalmennuksesta työllistymissuunnitelmassasi oman asiantuntijasi kanssa. Oman asiantuntijasi tavoitat parhaiten jättämällä yhteydenottopyynnön verkkoasioinnissa.
Työhönvalmennus
Työhönvalmennus on yksilövalmennusta, jossa yhdessä valmentajan kanssa etsitte sinulle sopivaa työtä. Työpaikan lisäksi voitte hakea sinulle työkokeilu-, palkkatuki- tai oppisopimuspaikkaa.
Valmentajan tuella ja ohjauksella otat yhteyttä sopiviin työnantajiin, täytät työhakemuksia ja harjoittelet oman osaamisen ja motivaation esiintuomista. Yksittäinen valmennustapaaminen kestää 45 minuuttia. Voit tavata valmentajaa useita kertoja, kunnes saat työpaikan tai valmennuksen enimmäiskesto täyttyy. Valmennus voi kestää korkeintaan kuusi kuukautta.
Voit tavata valmentajaasi kasvokkain toimipisteissämme Kirkkonummella, Vihdissä tai Siuntiossa. Voit sopia valmennustapaamisen myös etäyhteydellä pidettäväksi. Sovi työhönvalmennuksesta työllistymissuunnitelmassa oman asiantuntijasi kanssa. Oman asiantuntijasi tavoitat parhaiten jättämällä yhteydenottopyynnön verkkoasioinnissa.
Työkokeilu
Työkokeilussa voit kokeilla, sopiiko jokin ala tai ammatti sinulle. Työkokeilu on vaihtoehto myös silloin, kun olet ollut pitkään poissa työelämästä ja tavoittelet paluuta työhön. Työkokeilussa osallistut työpaikalla yleisesti tehtäviin töihin. Työkokeilu ei ole työsuhde, eikä siitä tule kustannuksia työnantajalle.
Lisätietoja työkokeilusta
Työkokeilun järjestäjä voi olla yritys, yksityinen elinkeinonharjoittaja, kunta, kuntayhtymä, muu yhteisö, säätiö tai valtion virasto tai laitos. Yksityishenkilö ei voi toimia työkokeilun järjestäjänä. Et voi mennä työkokeiluun sellaiseen työpaikkaan, johon olet jo työsuhteessa.
Saat työkokeilun aikana samaa työttömyysturvaa kuin työttömänä. Jos työkokeiluun osallistumisesta tulee kustannuksia, voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta. Keskustele työkokeilun kestosta ja työajoista yhdessä oman asiantuntijasi ja työnantajan kanssa. Voit olla samalla työnantajalla työkokeilussa korkeintaan kuusi kuukautta.
Sovi työkokeilusta työllistymissuunnitelmassasi oman asiantuntijasi kanssa. Oman asiantuntijasi tavoitat parhaiten jättämällä yhteydenottopyynnön verkkoasioinnissa.
Palkkatuki
Palkkatuki on taloudellinen tuki, jonka työvoimaviranomainen voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin ja korvauksena työnohjaukseen käytetystä ajasta. Jos olet työtön työnhakija, tietyissä tilanteissa sinulla voi olla oikeus palkkatukeen. Voit aloittaa palkkatuetussa työsuhteessa vasta, kun työnantaja on saanut myönteisen palkkatukipäätöksen.
Lisätietoja palkkatuesta
Palkkatuetun työn tarkoituksena on edistää työttömän työnhakijan työllistymistä avoimille työmarkkinoille ja parantaa hänen ammatillista osaamistaan. Palkkatuki edistää myös alentuneesti työkykyisen sekä 60 vuotta täyttäneen pitkään työttömänä olleen mahdollisuuksia saada työtä.
Palkkatukea voidaan myöntää
- toistaiseksi voimassa olevaan kokoaikaiseen työsuhteeseen,
- määräaikaiseen kokoaikaiseen työsuhteeseen,
- oppisopimuskoulutukseen tai
- osa-aikaiseen työsuhteeseen, jos tuen myöntäjä pitää tukea tarkoituksenmukaisena ja tuki edistää työnhakijan mahdollisuuksia työllistyä.
Palkkatuesta lyhyesti
- Kesto on yleensä enintään 5 tai 10 kuukautta.
- Määrä on useimmiten 50 % palkkakustannuksista.
- Tukea voi hakea yritys, hyvinvointialue tai muu yhteisö, kuten yhdistys, säätiö, rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta tai seurakunta.
Työvoimaviranomainen arvioi, onko palkkatuki tarkoituksenmukaisin keino edistää työllistymistäsi ja päättää tukijakson keston ja määrän. Mikäli täytät palkkatuen edellytykset, voit yhdessä asiantuntijasi kanssa kirjata asian työllistymissuunnitelmaasi. Jätä tarvittaessa yhteydenottopyyntö omalle asiantuntijallesi verkkoasioinnissa.
55-vuotta täyttäneen työllistämistuki
Jos olet täyttänyt 55 vuotta ja olet ollut työtön kaksi vuotta, voit olla oikeutettu työllistämistukeen. Työllistämistuki myönnetään työnantajalle työntekijän palkkakustannuksiin vastaavasti kuin palkkatuki. Voit aloittaa työllistämistuetussa työsuhteessa vasta, kun työnantaja on saanut myönteisen työllistämistukipäätöksen.
Lisätietoja työllistämistuesta
- Määrä on 70 prosenttia palkkakustannuksista.
- Kesto on enintään 10 kuukautta tai työsuhteen keston ajan.
- Voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevaan tai määräaikaiseen kokoaikaiseen työsuhteeseen.
- Sinun tulee työskennellä työnantajan palveluksessa vähintään 25 tuntia viikossa. Jos alan säännöllinen työaika on alle 37,5 tuntia viikossa, työajan pitää olla vähintään 65 prosenttia alan säännöllisestä työajasta.
- Tukea voi hakea yritys, hyvinvointialue tai muu yhteisö, kuten yhdistys, säätiö, rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta tai seurakunta.
Mikäli täytät työllistämistuen edellytykset, voit yhdessä asiantuntijasi kanssa kirjata asian työllistymissuunnitelmaasi. Jätä tarvittaessa yhteydenottopyyntö omalle asiantuntijallesi verkkoasioinnissa.
Työn hakemisesta aiheutuvien matka- ja yöpymiskustannusten korvaukset
Tiettyjen kriteerien täyttyessä voit hakea matkakorvauksia osallistuessasi työhaastatteluun.
Lisätietoja matkakorvauksista
Jotta työvoimaviranomainen voi myöntää matkakorvauksia, seuraavien ehtojen tulee täyttyä:
- Sinun tulee olla työtön työnhakija.
- Haettavan työn tulee kestää vähintään kaksi viikkoa ja työajan on oltava keskimäärin vähintään 18 tuntia viikossa.
- Kustannusten korvaamisen tulee olla tarkoituksenmukaisena työvoiman saatavuuden ja työttömän työllistymisen kannalta. Työvoimaviranomainen arvioi tarkoituksenmukaisuutta tapauskohtaisesti.
Työvoimaviranomainen voi korvata matkakustannuksia myös, jos työttömänä työnhakijana
- osallistut työvoimakoulutuksen valintatilaisuuteen tai soveltuvuuskokeeseen,
- tutustut työvoimakoulutuksen järjestävään oppilaitokseen ennen koulutuksen alkua, jotta voit tarkistaa oppilaitoksen esteettömyyden ja muun soveltuvuuden opiskeluusi vamman tai sairauden takia,
- asioit työvoimaviranomaisessa niin, että käyntisi katsotaan välttämättömäksi ja tarvitset kuljetuspalveluita vamman tai sairauden takia, tai
- osallistut työvoimaviranomaisen järjestämään asiantuntija-arviointiin.
Matkakustannusten korvausperuste on matka kilometreinä kerrottuna 0,21 eurolla. Matkakustannuksista korvataan 12 euroa ylittävä osa enintään 200 euroon saakka. Matkan pituus lasketaan niin, että matka alkaa tosiasiallisesta asuinpaikastasi.
Voit saada korvausta yöpymiskustannuksista, jos yöpyminen matkalla on ollut liikenneolosuhteiden vuoksi välttämätöntä ja yöpymisestä on aiheutunut kustannuksia. Yöpymiskustannuksista myönnetään korvausta aiheutuneiden kustannusten perusteella mutta enintään 80 euroa vuorokaudessa.
Hae matka- ja yöpymiskustannusten korvausta työvoimaviranomaiselta kuukauden kuluessa matkan päättymisestä. Jos haet korvausta matkakustannuksista, sinun ei tarvitse liittää hakemukseesi kuitteja. Jos yövyit matkalla, liitä hakemukseesi kuitit yöpymiskustannuksista.
Hae korvausta ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella verkkoasioinnissa.
Jos et voi käyttää verkkoasiointia, hae korvausta tulostettavalla lomakkeella. Toimita lomake työvoimapalveluiden toimipisteeseen (yhteystietolinkki) Kirkkonummelle tai Vihtiin.
Matkakulujen korvaus on eri asia kuin liikkuvuusavustus. Liikkuvuusavustusta työn vastaanottamisesta johtuviin kustannuksiin voi mahdollisesti saada työttömyyskassasta tai Kelasta. Lisätietoja Kelan verkkosivuilla.
Harkinnanvarainen kulukorvaus
Työvoimaviranomainen voi myöntää sinulle harkinnanvaraista kulukorvausta, kun osallistut tiettyihin työllistymistäsi tukeviin palveluihin. Jos saat työttömyysturvaa, Kela tai työttömyyskassa myöntää kulukorvauksen työttömyysturvan maksamisen yhteydessä eikä sitä tarvitse hakea erikseen.
Lisätietoja kulukorvauksesta
Voit saada korvausta työvoimaviranomaiselta, jos
- sinulle tulee palveluun osallistumisesta välttämättömiä kustannuksia, ja
- et saa työttömyysturvaa Kelalta tai työttömyyskassalta.
Työvoimaviranomainen voi maksaa kulukorvausta osallistumisestasi
- työvoimakoulutukseen,
- työ- tai koulutuskokeiluun, tai
- kotoutuja-asiakaan omaehtoiseen opiskeluun.
Kulukorvaus on yleensä yhdeksän euroa päivässä. Voit saada kulukorvausta korkeintaan viitenä päivänä viikossa ja vain niiltä päiviltä, kun osallistut sovittuun palveluun. Kulukorvausta ei makseta esimerkiksi loma- tai poissaolopäiviltä.
Hae korvausta ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella verkkoasioinnissa.