Tilanne Ukrainassa on vaikuttanut miljoonien ihmisten elämään. Kirkkonummen kunta auttaa Ukrainasta paenneita erilaisin keinoin. Tässä artikkelissa on tietoa Ukrainasta sotaa paenneille ihmisille sekä kuntalaisille, jotka haluavat auttaa ukrainalaisia.
Kirkkonummen kunta, Luckan rf, Röda Korsets svenska avdelning ja ruotsalainen seurakunta järjestivät tiedotustilaisuuden ukrainalaisille yksityismajoituksessa oleville 12.5.2022.
Tilaisuus tulkattiin ukrainaiksi. Katso videotallenne tilaisuudesta: https://youtu.be/PIAjJ86uUVw
Ukrainalaisten ohjaaminen viranomaisen piiriin
Ukrainasta saapuvat tulee ohjata poliisin tai rajaviranomaiselle rekisteröitymään, jolloin he voivat saada tilapäistä suojelua. Rekisteröitymällä viranomaiselle henkilö siirtyy Migrin eli maahanmuuttoviraston hallinnoimaan vastaanottojärjestelmään. Tämä tarkoittaa, että henkilöt voivat majoittua vastaanottokeskuksiin ja heidän palvelunsa järjestetään vastaanottokeskuksissa. Ilman rekisteröitymistä he vertautuvat matkailijoihin ja heidän sosiaali- ja terveyspalvelunsa ovat rajatummat. Kattavat ohjeet ukrainalaisten oikeuksista ja palveluista löytyvät maahanmuuttoviraston sivustolta.
Länsi-Uudenmaan alueella tilapäisen suojelun nojalla oleskelulupaa voi hakea Espoon, Lohjan sekä Raaseporin poliisiasemilla. Lisää tietoa rekisteröitymisestä sekä turvapaikkahakemuksista Poliisin sivuilta.
Saadakseen vastaanottokeskuksen palveluita kuten terveyspalveluita tai vastaanottorahaa tulee tilapäistä suojelua hakeneen henkilön olla rekisteröitynyt vastaanottokeskukseen. Hänen ei kuitenkaan tarvitse asua vastaanottokeskuksessa saadakseen sen palveluita, vaan hän voi asua myös yksityismajoituksessa.
Kunnan asema
Suomessa Ukrainasta sotaa paenneista vastuussa oleva taho on maahanmuuttovirasto. Vastaanottokeskukset toimivat maahanmuuttoviraston alaisuudessa ja tarjoavat palveluita tilapäistä suojelua hakeneille sekä turvapaikanhakijoille. Kirkkonummen alueella ei tällä hetkellä ole toiminnassa olevaa vastaanottokeskusta.
Kunnalla on omia velvollisuuksia liittyen tilapäisen suojelun alaisiin henkilöihin. Näihin kuuluvat esimerkiksi lastensuojelu, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäminen sekä kiireellinen, välitön terveydenhoito. Mikäli kunnan alueelle perustetaan uusi vastaanottokeskus maahanmuuttoviraston kanssa, vaikuttaa se kunnan rooliin ukrainalaisten pakolaisten palveluiden järjestämisessä.
Kirkkonummen kunnan palvelut Ukrainasta sotaa paenneille
Kunnan tarjoama neuvonta ukrainalaisille
Matalan kynnyksen neuvontaa on mahdollista saada arkisin 9-16 Ohjaamon ja Vauhdittamon tiloissa. Neuvontaan voi tulla ilman ajanvarausta.
Osoite: Kirkkotallintie 1 (katutaso)
02400 Kirkkonummi
s-posti: ohjaamo@kirkkonummi.fi
Neuvonnan lisäksi kotoutumisen palvelut tarjoavat puhelinneuvontaa kuntalaisille maanantaisin, keskiviikkoisin sekä perjantaisin klo 9-11.
Kotoutumisen palveluiden neuvonta:
040 676 4934
kotouttaminen@kirkkonummi.fi
Terveydenhuolto
Vastaanottokeskukset hoitavat tilapäisen suojelun alaisten henkilöiden terveydenhuollon. Jokaiselle Suomen viranomaiselle ilmoittautuneelle määritetään vastaanottokeskus huolimatta siitä, asuuko hän vastaanottokeskuksessa vai yksityisessä majoituksessa. Tällä hetkellä Kirkkonummen kunnan alueella ei ole toiminnassa olevaa vastaanottokeskusta.
Kiireelliseen ja välittömään hoitoon ovat oikeutettuja kaikki huolimatta siitä, ovatko he ilmoittautuneet viranomaiselle Suomessa vai eivät. Kiireellistä hoitoa on mahdollista saada Kirkkonummen sosiaali- ja terveyskeskuksessa kiirevastaanotolla joka päivä klo 8-20. Näiden aikojen ulkopuolella päivystystoiminta sijaitsee Espoossa Jorvin sairaalassa. Hengenvaarallisessa tilanteessa tulee ottaa yhteyttä suoraan Hätäkeskukseen soittamalla numeroon 112.
Suun terveydenhuolto
Vastaanottokeskukset hoitavat tilapäisen suojelun alaisten henkilöiden suun terveydenhuollon. Jokaiselle Suomen viranomaiselle ilmoittautuneelle määritetään vastaanottokeskus huolimatta siitä, asuuko hän vastaanottokeskuksessa vai yksityisessä majoituksessa. Tällä hetkellä Kirkkonummen kunnan alueella ei ole toiminnassa olevaa vastaanottokeskusta.
Kiireelliseen ja välittömään hoitoon ovat oikeutettuja kaikki huolimatta siitä, ovatko he ilmoittautuneet viranomaiselle Suomessa vai eivät. Kiireellistä hoitoa on mahdollista saada Kirkkonummen suun terveydenhuollon vastaanotoilla hoidon tarpeen arvion perusteella ajanvarauksella arkisin ma-to 8.00-15.30 ja perjantaisin sekä arkipyhien aattoina klo 8.00-15.00, p. 09 2168 3269. Iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä kiireellisen hoidon päivystys on Helsingissä Puistosairaalassa, hoidon tarpeen arvio ja ajanvaraus p. 09 471 71110. Yöpäivystys on Töölön tapaturma-asemalla, johon hoidon tarpeen arvio tehdään Päivystysavussa p. 116 117.
Lemmikkien saapuminen Kirkkonummelle
Ukrainassa meneillään olevasta sodasta johtuen maahamme saapuu nyt omistajiensa kanssa Ukrainasta ja Venäjältä lemmikkejä. Nämä lemmikit voivat kantaa ihmisiin tarttuvia loisia, raivotautia tai muita meillä harvinaisia taudinaiheuttajia.
On tärkeää, että nämä lemmikit ohjataan välittömästi (tai viimeistään kolmen päivän sisällä Suomeen saavuttuaan) paikallisen eläinlääkärin vastaanotolle, jossa ne voidaan tarvittaessa lääkitä Echinococcus multilocularis -heisimatoa vastaan ja rokottaa rabiesta vastaan. Jotkut lemmikeistä ovat voineet saada jo Suomen Tullista lääkityksen tätä ekinokokkiloista vastaan. Lemmikit on kuitenkin hyvä tuoda tarkistukseen eläinlääkärin vastaanotolle lääkitystilanteen varmistamiseksi.
Ukrainan sotaa pakenevien lemmikkieläimet lääkitään ilmaiseksi.
Mikäli lemmikillä ei ole mikrosirua ja/tai siltä puuttuu raivotautirokotus, eläinlääkäri asettaa lemmikille mikrosirun ja antaa tarvittaessa rokotuksen raivotautia vastaan. Eläinlääkäri ottaa myös verinäytteen raivotaudin vasta-aineiden määrittämiseksi.
Loishäätöön ja rabiesrokotukseen liittyvät toimenpiteet hoidetaan maksutta ajanvarauksella Espoon kaupungineläinlääkärin vastaanotolla.
Aika varataan numerosta 09 8168 4458.
Lemmikki tulee pitää eristettynä muista eläimistä ja ihmisistä 30 vuorokauden ajan rokotuksen jälkeen. Kontaktit muihin eläimiin ja ihmisiin tulee minimoida. Lemmikkiä voi ulkoiluttaa hihnassa eristysaikana. Lemmikin ulosteet tulee kerätä ja hävittää talousjätteen mukana 24 tunnin ajan heisimatolääkityksen antamisen jälkeen.
Eläimen purressa ihmistä tulee olla heti yhteydessä terveydenhuoltoon. Yhteydenotoissa on kerrottava, että kyseessä on Ukrainasta tuotu eläin.
Lemmikkien lääkitseminen on erittäin tärkeää, koska rabiesvirusta ja Echinococcus multilocularis -heisimatoa ei tällä hetkellä ole Suomessa. Etenkin ekinokokkiloisen leviäminen Suomen luontoon koirien ulosteiden välityksellä on suuri riski, koska loinen on ihmiselle hengenvaarallinen.
HUOM! Eläinten, jotka eivät matkusta omistajan mukana, tulee täyttää tuontivaatimukset.
Lisätietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Ruokaviraston sivuilla. Ruokaviraston sivuilla on tietoa myös ukrainaksi.
Koulutuksen järjestäminen ukrainalaisille lapsille ja nuorille
Lapsilla on oikeus perusopetuslain mukaiseen opetukseen ja tukeen. Jotta koulupaikkaa voi hakea, tulee lapsen ensin rekisteröityä poliisilaitoksella ja hakea joko tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Rekisteröinnin jälkeen lapsen voi ilmoittaa opetukseen. Huoltaja tai tukihenkilö esittää koulun rehtorille vireilläolotodistuksen tai muun asiakirjan siitä, että oppilaasta on jätetty rekisteröinti-ilmoitus. Lähtökohtaisesti lapsi aloittaa valmistavassa opetuksessa.
Ilmoittautuminen tehdään koulun rehtorille täyttämällä sähköinen hakulomake tai Word-dokumentti.
Lisätietoja kouluun ilmoittautumisesta, kouluvaihtoehdoista ja tarvittavista lomakkeista osoitteessa https://www.kirkkonummi.fi/kouluun-ilmoittautuminen
Kirjaston palvelut
Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri on ottanut valikoimiinsa ukrainankielistä kirjallisuutta siirtokokoelmana ja tulevaisuudessa myös osana omaa kokoelmaansa.
Kirjastosta voi saada apua venäjänkieliseltä työntekijältä, joka osaa ohjata ukrainalaisia kunnan palveluihin.
Lisäksi Fyyrissä pidetään kerran kuukaudessa ukrainankielisiä satutunteja. Lisää tietoa kirjaston palveluista ukrainankielisille osoitteessa: https://www.kirkkonummi.verkkokirjasto.fi/kirjasto-tiedottaa
Fyyrin asukaspuisto
Asukaspuisto on tehnyt toimintaansa esittelevän flyerin ukrainaksi, jota jaetaan sekä asukaspuistossa että Fyyrin kirjaston lastenosaston tiskillä.
Vastaanottokeskustoiminta Kirkkonummella
Maahanmuuttovirasto perustaa jatkuvasti uusia vastaanottokeskuksia. Kirkkonummen kunta on ilmoittanut Migrille mahdollisuudesta vuokrata Killinmäen ja Volsin vanhainkodin kiinteistöt ukrainalaisten pakolaisten vastaanottokeskuksiksi. Kiinteistöt on mahdollista saada käyttöön 1.5.2022 alkaen.
Kuntalaisille
Järjestöjen kautta auttaminen
Toiminta Kirkkonummella
Kirkkonummella toimii useampi järjestö ja toimija, jotka tarjoavat tukea, toimintaa ja palveluita ukrainalaisille ja muille pakolaisille. Monet näistä toimivat vapaaehtoisvoimin ja hakevat jatkuvasti uusia auttajia.
Suora apu Ukrainaan
Yksittäiset kuntalaiset voivat parhaiten lähettää apua Ukrainaan luotettavien ja kokeneiden järjestöjen kautta, jotka ovat toimineet kriisialueilla. Tällaisia ovat muun muassa:
Punaisen Ristin katastrofirahasto
Tietoa Ukrainasta Suomeen saapuville
Ukrainasta sotaa pakeneva voi hakea Suomessa tilapäistä suojelua viranomaiselta. Kun henkilö on ilmoittautunut viranomaiselle joko rajalla tai poliisilla, hän voi majoittua vastaanottokeskuksessa. Asuminen järjestetään niin, että perheenjäsenet majoittuvat yhdessä. Ilman huoltajaa olevat alaikäiset majoittuvat alaikäisille tarkoitettuun vastaanottokeskukseen. Keskuksia on eri kokoisia ja eri puolella Suomea. Vastaanottokeskuksesta on mahdollista saada erilaisia vastaanottopalveluita, esimerkiksi terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluita ja vastaanottorahaa.
Jos henkilö ei hae tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, hänen pitää järjestää majoituksensa Suomessa itse. Maahanmuuttovirasto koordinoi vain tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevien majoittumista.
Maahanmuuttoviraston ohjeita:
Usein kysytyt kysymykset Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan
Maahanmuuttoviraston ohjeet ukrainaksi
Toimeentulo ja sosiaaliturva
Ihmiset, jotka eivät vielä ole saaneet oleskelulupaa Suomessa ovat oikeutettuja Kelan mukaan perustoimeentuloon, joka kattaa vähintäänkin välttämättömän osuuden. Tämä kattaa lääkärin määräämät reseptilääkkeet sekä elintarvikkeet. Nämä myönnetään maksusitoumuksina.
Lisätietoja toimeentulotuesta ja sen hakemisesta Kelan sivuilla.
Työnteko Suomessa
Tilapäisen suojelun nojalla oleskeluluvan saaneet voivat tehdä töitä Suomessa välittömästi oleskelulupaa haettuaan.
Ukrainasta sotaa paenneilla ihmisillä voi olla korkeampi riski joutua ihmiskaupparikollisuuden uhriksi. Suomessa Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä auttaa uhreja ja selvittää epäiltyjä tilanteita. Ihmiskaupan uhrilla on myös erityisiä oikeuksia.
Tietoa ihmiskaupasta ukrainaksi täältä
Lisää tietoa työnteosta Suomessa:
Migri: turvapaikanhakijan työnteko-oikeus