Valitse sivu
Etusivu / Kunta / Tietoa Kirkkonummesta / Terveyspalvelut Kirkkonummella
kirkkonummi

Terveyspalvelut Kirkkonummella

Kirkkonummella asukkaiden terveydestä huolehtii Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue. Suomessa terveyspalvelut jaetaan perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon. Osa palveluista, kuten erikoissairaanhoidon sairaalat, sijaitsevat lähikunnissa, mutta Kirkkonummelta löytyvät kaikki perusterveydenhuollon palvelut.

Kirkkonummella ja lähikunnissa toimii myös yksityisiä lääkäriasemia.

Jos olet töissä Suomessa, sinulla on oikeus työnantajan järjestämään terveydenhuoltoon.

Suomalaisista terveyspalveluista löydät yleistietoa täältä: InfoFinland.fi/terveys

Kun sairastut

Terveysasemat

Kirkkonummen alueella on kolme terveysasemaa:

Oma terveysasemasi on sinun kotiasi lähinnä oleva terveysasema.

Varaa aika

Kiireellinen terveydenhoito

Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollon palveluista löydät kattavaa tietoa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sivuilta: https://www.luvn.fi/fi/palvelut/terveyspalvelut/suun-terveydenhuolto

Hammashoidon päivystys

Kaikki suun ja hampaiden vaivat eivät vaadi välitöntä hoitoa. Tietoa kiireellistä hoitoa vaativista tilanteista löydät tietoa täältä: https://www.luvn.fi/fi/palvelut/terveyspalvelut/suun-terveydenhuolto/hammashoidon-paivystys

Kiireetön hammashoito

Alle kouluikäisten lasten hammashoito

Vanhemmat saavat ohjausta pienten lasten hammasten hoitoon neuvolasta. Lisäksi alle kouluikäisille lapsille tehdään suun terveystarkastus 1-, 3- ja 5-vuoden iässä. Lapset kutsutaan tarkastukseen kirjeitse. Hoito on maksutonta.

Koululaisten hammashoito

Koululaisten suun terveystarkastukset tehdään 1., 5. ja 8. luokalla tai yksilöllisen tarpeen mukaan useammin. Koululaiset saavat kutsun tarkastuksiin kirjeitse. Alle 18-vuotiaiden suun terveydenhuolto on maksutonta.

Aikuisten hammashoito

Aikuisten hammashoidosta löydät lisää tietoa täältä: https://www.luvn.fi/fi/palvelut/terveyspalvelut/suun-terveydenhuolto/hammashoito-aikuisille

Raskaus ja lasten terveys

Äitiysneuvola

Äitiysneuvolassa seurataan odottavan äidin ja sikiön hyvinvointia ja turvataan raskauden normaali kulku.

Lastenneuvola

Lastenneuvoloissa seurataan alle kouluikäisten lasten terveyttä, kasvua ja hyvinvointia. Neuvoloissa voi myös keskustella kasvatuksesta, nukkumisesta, ravitsemuksesta ja muista vanhempia kiinnostavista tai huolestuttavista asioista. Neuvolat tukevat vanhempia ja pitävät huolta lapsen hyvinvoinnista.

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto huolehtii kouluikäisten lasten kasvusta ja terveydestä. Jokaisella koululla on oma terveydenhoitaja. Lisäksi koululääkäri tapaa jokaisen lapsen vähintään kolme kertaa peruskoulun aikana.

Seksuaaliterveys ja ehkäisy

Ehkäisy- ja seksuaaliterveysneuvonnasta saa apua ehkäisyyn, raskauden keskeytykseen, seksitauteihin, kuukautishäiriöihin ja sukupuolisuuteen liittyvissä asioissa sekä tietoa seksuaalioikeuksiin, seksuaaliseen hyväksikäyttöön, kaltoinkohteluun ja häirintään liittyvissä asioissa.

Ikääntyneiden palvelut

Länsi-uudenmaan hyvinvointialue tarjoaa lukuisia eri palveluita ikääntyneille kuntalaisille, esimerkiksi kuntoutusta, kotona asumisen tukea, kotihoitoa, asumispalveluita ja sosiaalipalveluita.

Palveluihin hakeudutaan aina seniori-infon kautta. https://www.luvn.fi/fi/palvelut/ikaantyneiden-palvelut/seniori-info

Vammaispalvelut

Vammaisilla on oikeus saada erilaisia palveluita ja tukitoimia, jotka mahdollistavat itsenäisen ja omannäköisen arjen elämisen sairauden tai vamman aiheuttamista rajoituksista huolimatta. Lisää tietoa vammaispalveluista saat joko vammaispalveluiden neuvonnasta tai Länsi-uudenmaan hyvinvointialueen vammaispalveluiden verkkosivuilta.

Vammaisten maahanmuuttajien palveluista löytyy erikielistä informaatiota täältä: Tukikeskus Hilma.

Omaishoito

Jos hoidat pitkäaikaisesti kotona asuvaa vanhaa, sairasta tai vammaista omaistasi, sinulla voi olla oikeus omaishoidon tukeen. Tämä tarkoittaa sekä rahallista hoitopalkkiota että erilaisia omaishoitoa tukevia palveluita.

Jos mietit, täyttääkö tekemäsi hoivatyö omaishoidon kriteerit, voit ottaa yhteyttä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluihin. Kun hoidettava on alle 65-vuotiasta, ota yhteyttä vammaispalveluiden neuvontaan. Jos hoidettavasi on yli 65-vuotias, ota yhteyttä Seniori-infoon.

Mielenterveyspalvelut

Jos sinulla on pelkoja, olet ahdistunut tai masentunut tai kärsit jostain muusta mielenterveyden ongelmasta, voit ottaa yhteyttä mielenterveyspalveluihin.

Mielenterveyspalveluilla on käytössä takaisinsoittojärjestelmä, johon voit jättää soittopyynnön. Henkilökunta soittaa sinulle takaisin kolmen arkipäivän kuluessa. Voit myös tulla ilman ajanvarausta Kirkkonummen Hyvinvointikeskuksen mielenterveys- ja päihdepalveluklinikalle (Jokiniityntie 2, 02400 Kirkkonummi), jos puhelimen tai internetin kautta asioiminen suomen kielellä on sinulle vaikeaa. Tulemalla hyvinvointikeskukseen voit asioida tulkin välityksellä.

Mielenterveyspalveluiden yhteystiedot ja aukioloajat löydät täältä.

Mielenterveyden avopalveluista saat ohjausta ja neuvoja ja sitä kautta pääset juuri sinun tarpeisiisi suunniteltuun hoitoon ja kuntoutukseen, jos tarvitset sellaista.

Voit myös hakea apua netin mielenterveyspalveluista. https://mieli.fi/

Päihdepalvelut

Jos sinulla on ongelmia, jotka johtuvat alkoholin tai huumaavien aineiden käytöstä, niistä johtuvista infektioista ja tarttuvista sairauksista tai vieroitusoireista, saat apua mielenterveys- ja päihdepalveluista.

Voit soittaa neuvonta- ja ajanvarauspuhelimeen. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä, johon voit jättää viestin. Henkilökunta soittaa sinulle kolmen arkipäivän kuluessa. Henkeä uhkaavissa vieroitusoireissa ei saa jäädä odottamaan takaisinsoittoa, vaan on hakeuduttava terveyskeskuksen päivystykseen.

Voit tulla myös suoraan Kirkkonummen Hyvinvointikeskuksen mielenterveys- ja päihdepalveluklinikalle (Jokiniityntie 2, 02400 Kirkkonummi).

Lääkkeet

Reseptit

Osa apteekeista myytävistä lääkkeistä kuuluu vapaakauppalääkkeisiin, eli niitä voi ostaa ilman lääkärin määräystä. Suureen osaa lääkkeitä tarvitaan kuitenkin lääkärin kirjoittama resepti.

Jos sinulla on jo suomalainen henkilötunnus, saat reseptillä määrätyt lääkkeesi apteekissa näyttämällä sairasvakuutuskorttiasi tai muuta henkilötodistusta. Henkilöille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta, resepti määrätään nimellä ja syntymäajalla. Nimellä ja syntymäajalla kirjoitettu resepti voit hakea apteekissa vain lääkäriltä saamasi potilasohjeen viivakoodilla.

Reseptien uusiminen

Suomessa osaan lääkkeistä tarvitaan lääkärin resepti. Jos resepti on vanhentunut tai käytetty loppuun, mutta lääkettä tarvitaan edelleen, voit pyytää lääkäriä uusimaan reseptisi. Se tapahtuu joko sähköisesti kirjautumalla omakanta.fi -palveluun, soittamalla oman terveysasemasi ajanvarausnumeroon tai pyytämällä apua apteekista. Useimmat apteekit perivät reseptien uusimisesta palvelumaksun.

Reseptit uusitaan 8 päivän kuluessa.            

Apteekit

Kirkkonummen alueella on neljä apteekkia:

  • Kirkkonummen 1. apteekki Kauppakeskus Kirsikassa (Saloviuksentie 3)
  • Kirkkonummen Uusi apteekki Prisman rakennuksessa (Munkinmäentie 29),Masalan apteekki (Tinakuja 2) 
  • Veikkolan apteekki (Eerikinkartanontie 2).

Voit ostaa lääkkeitä myös muualta kuin Kirkkonummen apteekeista.

Kanta-palvelu

Kanta.fi on sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalinen palvelu, jonka avulla sekä asiakkaat että heitä auttavat sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät voivat saada terveyttä koskevia tietoja.

Mikäli sinulla on jo suomalainen henkilötunnus, pääset katsomaan OmaKannasta omia terveystietojasi verkossa. Voit myös katsella laboratoriotuloksia, uusia reseptejä Omakannassa.

OmaKantaan kirjaudutaan pankkitunnusten avulla.

Potilaan oikeudet

Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon tai kohteluun sosiaali- ja terveydenhuollossa, voit olla yhteydessä sosiaali- ja potilasaasiamieheen. Myös asiakkaan omaiset tai läheiset voivat olla yhteydessä sosiaali- ja potilasasiamieheen.