Valitse sivu

Kirkkonummella aloittaa to 8.8. koulutiensä lähes 500 ekaluokkalaista ja lähes 5 000 koululaista. Oletko sinä tällöin kouluteiden sankari vai suojateiden ritari?  

Ekaluokkalaisilla on jännittävä päivä torstaina 8.8., kun he astelevat ensimmäistä kertaa kouluun. Kirkkonummella ensimmäisen luokan aloittaa tänä vuonna yhteensä 424 oppilasta. Näille pienille kulkijoille koulumatka on usein ensimmäinen, jonka he kulkevat yksin ilman aikuista. Sinä teet heille koulutiestä turvallisen. 

Lasten vähäinen liikennekokemus ja huomion herpaantuminen voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Siksi Kirkkonummen liikenneturvallisuustyöryhmä haluaakin muistuttaa, että liikenteessä noudatettaisiin koulujen alkaessa erityistä varovaisuutta.  

Autoilija, ennakoi hidastamalla ja anna suojatielle pyrkivälle tietä 

Erityisesti suojateiden läheisyydessä tulee ajaa varovaisuutta noudattaen ja sellaisella nopeudella, että voit aina pysäyttää auton ennen suojatietä missä tahansa tilanteessa.  

Pyörällä liikkuvat koululaiset voivat yllättää äkkinäisillä liikkeillä kokeneenkin autoilijan. Kirkkonummella peruskoululaisia on liikenteessä kaiken kaikkiaan lähemmäs 5000. Alhainen ajonopeus jättää enemmän aikaa reagoida myös yllättäviin tilanteisiin. Lisäksi lapset ja nuoret eivät hallitse vielä täysin liikennesääntöjä, vaan vasta harjoittelevat niitä. Ole siis esimerkki – kouluteiden sankari ja suojateiden ritari!  

Huomioithan myös pyöräilijän ja autoilijan väistämissäännöt 

Koulutien alkaessa haluamme muistuttaa myös pyöräilijän ja autoilijan väistämissäännöistä.  

Autoilijan on väistettävä pyöräilijää aina, kun 

  • autoilija kääntyy, jolloin autoilijan tulee väistää risteävää tietä ylittäviä. 
  • autoilija ajaa pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikalta tai muulta vastaavalta alueelta. 
  • autoilija tulee väistämisvelvoitteesta kertovan liikennemerkin takaa. Näitä merkkejä ovat kärkikolmio ja stop-merkki sekä ”väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa” -merkki. 
  • pyöräilijä ylittää tietä autoilijan tullessa kärkikolmion takaa liikenneympyrään tai poistuessa liikenneympyrästä. 

Pyöräilijän on väistettävä autoilijaa/ajoradan liikennettä, kun 

  • pyöräilijä ajaa pyörätieltä ajoradalle, hänen on väistettävä sekä vasemmalta että oikealta tulevaa liikennettä, ellei kyseessä ole edellä kuvattu väistämistilanne tai liikennemerkein ole muuta osoitettu. 
  • pyöräilijä ajaa pihakadulta, kävelykadulta, polulta, pihasta tai vastavalta alueelta taikka ajaessaan tien yli muualla kuin risteyksessä. Ajoneuvoliikenteen lisäksi on huomattava, että pyöräilijän on ajoneuvon kuljettajana väistettävä myös kävelijöitä ja muita tienkäyttäjiä tielle tullessaan. 

Jos olet epävarma omasta väistämisvelvollisuudestasi tai huomaat vaaranpaikan, kannattaa pysähtyä ja antaa tietä esimerkiksi selkeällä käsimerkillä. Pyöräilijänä voit myös taluttaa pyörän suojatien yli, jolloin sinut rinnastetaan kävelijään. Lasten on suositeltavaa taluttaa pyörä tien yli aina suojatiellä ja pyöräntien jatkeella. 

Tutustu Liikenneturvan sivuihin ja materiaaleihin:   

Liikenneturva.fi

Liikenneturva.fi/väistämissäännöt liikenteessä

Tehdään yhdessä kaikille turvallinen koulutie

B7 Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa. Merkillä osoitetaan, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä ajorataa pyörätien jatkeella ylittävää pyöräilijää. Merkillä osoitetaan vain rakenteellisesti korotettu pyörätien jatke (pl. liikennevalo-ohjatut pyörätien jatkeet). 

Liikennemerkki B5: Väistämisvelvollisuus risteyksessä. Merkillä osoitetaan, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä risteyksessä muita ajoneuvoja ja raitiovaunuja. Liikenneympyrässä merkkiä käytetään merkin D2 kanssa. 

Liikennemerkillä B6: Pakollinen pysäyttäminen. Merkillä osoitetaan, että risteykseen tai tielle tuleva ajoneuvo on aina pysäytettävä pysäytysviivan kohdalle. Missä pysäytysviivaa ei ole, ajoneuvo on pysäytettävä välittömästi ennen risteävää tietä sellaiseen kohtaan, josta on mahdollisimman hyvä näkemä risteävälle tielle.