Varhaiskasvatuksen Veikkolan kodalle kokoontui iloinen joukko lapsia ja aikuisia juhlistamaan uuttaa kotaa marraskuun lopussa, huurteisessa maisemassa. Odotettu ja toivottu kota toimii alueen varhaiskasvatusryhmien ulkona oppimisen tukikohtana ja tuo mukanaan uusia ulottuvuuksia pedagogiseen toimintaan.
Kotaretkeilyn myötä tuetaan kasvua kestävään elämäntapaan ja vahvistetaan lasten luontosuhdetta. Varhaiskasvatuspäivä kotametsässä lisää myös sekä lasten että henkilöstön hyvinvointia ja antaa kaikille uusia ja niin tärkeitä elämyksiä.
Keskustan alueen kota on ollut käytössä jo muutaman vuoden, vuodesta 2020 lähtien ja suunnitelmissa on vuoden 2024 aikana rakentaa varhaiskasvatuksen kota myös Masalan alueelle.
Avajaiset vuoden kohokohta
Veikkolan kodan avajaisissa pidettiin juhlapuheita ja paistettiin makkaraa. Veikkolan, Vuorenmäen ja Koskentorin päiväkotien lapset toivat tervehdyksensä kodan avajaisjuhlaan. Kodan ympäristöön oli tuotu ympäristötaidetta – lasten maalaamista kivistä muodostui käärme, joka luikerteli kodan edessä ja Käkkyräoksa oli saanut oksilleen tuulikelloja. Kota sai oveensa havukrassin ja lapset lauloivat nallen talosta.
Liikuntakoordinaattori Essi Kaipainen toi kodalle lahjaksi liikuttavan kotakassin. Kassista löytyy liikuntavälineitä, kuten eläinjoogakortteja, renkaita, köysiä ja joukkuenauhoja kotavieraiden käyttöön.
”Hetki oli yksi vuoden kohokohdista”, iloitsee varhaiskasvatusjohtaja Anu Vesiluoma.
Vaikka kota on pieni, on kodanrakentamisprosessi iso
Kodan rakentaminen on yllättävän iso projekti, vaikka itse rakennus on melko pieni. Kota onkin pitkäjänteisen suunnittelun ja suuren joukon yhteistyön tulos, josta on syytä olla ylpeä.
Juhlapuheessaan kodalla Vesiluoma muisti kaikkia hienossa yhteistyössä mukana olleita tahoja.
”Aivan ensimmäisenä haluan kiittää varhaiskasvatuksen digikoordinaattori Jani Kuosmasta. Janista on tullut meidän tärkeä kota-asiantuntijamme. Hän on ollut mukana kodanrakentamispuuhissa jo ensimmäisestä keskustan alueen kodasta v. 2019 lähtien.
Otso Kärkkäinen, kunnan geodeetti, on myös ollut vahvasti mukana varhaiskasvatuksen kotahankkeissa. Kiitos Otso yhdessä tehdyistä mukavista maastokatselmuksista, Veikkolan metsissä etsittiin yhdessä viime talvena parasta mahdollista kodanrakentamispaikkaa. Maastokatselmuksissa olivat osin mukana myös Timo Barman ja Risto Rossi. Kiitos asiantuntemuksen tuomisesta tähän hankkeeseen.
Arkkitehti Ulla-Maija Lilja, lämmin kiitos pääsuunnittelijana toimimisesta. Kota sijoittui maastoon luontevasti ja sen värit ovat kauniit, yhteistyö oli jälleen kerran antoisaa!
Kaavoituksen lupaviranomaisille Arja Sihvolalle, Seppo Mäkiselle, Niklas Nordströmille ja Samuli Panttilalle iso kiitos jouhevasta yhteistyöstä. Ja Harri Saariselle yhdyskuntatekniikasta erityiskiitos – olit aina valmis auttamaan ja edistämään joutuisasti kotaprosessin loppuun saattamisesta.
Perustukset kodalle rakensi Tmi Kiinteistöpalvelu Jaarola ja hänen vahvat miehensä, jotka olivat suureksi avuksi monessa kohdassa – jopa ekovessakin siirtyi oikealle paikalleen heidän kantamanaan. Suurkiitos Jormalle ja hänen työntekijöilleen!
Kodan toimitti ja rakensi Harri Anttilan Arctic Finland House Pirkkalasta rakennusmiehineen. Kiitos Harrille toiveiden kuulemisesta. Kodasta tuli käyttäjän toiveiden mukainen!
Kodan rakentamista valvoi Jörgen Ehrnsten. Kiitos, että omalta osaltasi edistit hankkeen valmistumista aikataulussa.
Erityinen kiitos Lotta Ekille, varhaiskasvatuksen hallinnolliselle sihteerille. Lotta on meidän korvaamaton kotaemäntämme. Hän huolehtii polttopuista, wc-papereista, avaimista, käyttövuoroista ja paljosta muusta.”
Lopuksi Vesiluoma lähettää kiitoksensa kunnan päättäjille kodan mahdollistamisesta Veikkolaan.
”Kota on merkittävä ja niin mieluinen asia Veikkolan varhaiskasvatuksen lapsille.”