Valitse sivu
kirkkonummi

Kirkkonummiseikkailu – Porkkalanniemi

TÖMPS, TÖMPS! Tömistelykalliot kuuluvat jalkojen alla.
  
Kulkutehomme on matala. Tarvitsemme latausta.
  
Muutamaa tömistystä myöhemmin: Istumme nuotiopaikalla.
  
Makea, kuuma kaakao on täynnä virtaa.  

Porkkalanniemen korkeat kalliot, merelliset maisemat sekä hyvin ylläpidetyt tulipaikat kutsuvat retkeilijöitä luonnonhelmaan. Jylhät kalliot, käppyrämännyt, lukuisat lintulajit ja upeat merimaisemat ovat tyypillisiä näköhavaintoja Porkkalanniemessä. Keittokatokset sijaitsevat aivan parkkipaikkojen läheisyydessä ja näin ollen mahdollistavat ulkoilun myös lapsiperheille. Tulenteko on sallittu ainoastaan erikseen osoitetuilla rakennetuilla tulipaikoilla. Metsä- ja ruohikkopalovaaran aikaan tulen saa tehdä vain keittokatoksissa. Kohde sopii myös talviretkeilyyn, sillä alueen tiet ja pysäköintialueet aurataan talvisin.   

Vetokannaksen taival (2,1 km)

Vetokannaksen taival alkaa Porkkalanniemen pohjoisosasta ja vie Telegrafbergetin länsipuolelle.  Reitti on helppokulkuinen (ei talvikunnossapitoa) ja sen varrella on useita keittokatoksia ja kuivakäymälöitä. Merinäköala ja pronssikautiset hautaröykkiöt kuuluvat Vetokannaksen taipaleen nähtävyyksiin.  
 
Pysäköinti: Tullandintie 38, 02480 Kirkkonummi (sijainti kartalla)  
 
Reitti: Reittimerkintä on punainen. Reitin loppuosa on yhteinen Telebergetin lenkin kanssa (keltaiset merkit)  
 
Tulipaikat ja käymälät: Matkan varrella ovat Tiiran, Koskelon ja Lokin keittokatokset ja kuivakäymälät sekä Haahkan tulentekopaikka ja kuivakäymälä.   
 
Esteettömyys: Kohde ei ole esteetön  

Telebergetin lenkki (2,2 km) 

Telebergetin lenkki on helppokulkuinen rengasreitti, joka kiertää Telegrafbergetin kallion (ei talvikunnossapitoa). Reitin voi aloittaa kolmelta eri pysäköintialueelta ja reitin varrella on useita keittokatoksia ja kuivakäymälöitä. Lenkin nähtävyys on useat näköalapaikat merelle. Reitti on mahdollista yhdistää Vetokannaksen taipaleeseen ja Pampskattanin pistoon.   
 
Pysäköinti:   

Reitti: Reittimerkintä on keltainen. Pampskattanin pisto ja Vetokannaksen taival ovat merkitty punaisin merkein.   

Tulipaikat ja käymälät: Matkan varrella ovat Lokin keittokatos ja kuivakäymälä, Haahkan tulentekopaikka ja kuivakäymälä ja Haahkan esteetön kuivakäymälä  
 
Esteettömyys: Haahkan pysäköintipaikan lähistöltä löytyy esteetön katselulava, jonne kuljetaan tietä pitkin. Matkaa pysäköintipaikalta on noin 100 metriä. Pysäköintipaikan lähellä on myös esteetön käymälä. Haahka tulipaikka itsessään ei ole esteetön.  

Pampskatanin pisto (1,4 km) 

Pampskatanin pisto johdattaa retkeilijän Porkkalanniemen eteläisimpään osaan, Pampskatanille, josta etäisyys Viron pohjoisrannikolle on ainoastaan 36 kilometriä (ei talvikunnossapitoa). Maasto on helppokulkuinen reitin eteläpäässä sijaitsevaa nousua lukuun ottamatta. Reitin varrella on useita keittokatoksia ja kuivakäymälöitä. Niemen kärjestä voi ihailla upeaa merinäköalaa.  
 
Pysäköinti: Tullandintie 187, 02480 Kirkkonummi  (sijainti kartalla)  
 
Reitti: Reittimerkintä on punainen  
 
Tulipaikat ja käymälät: Reitin eteläpäässä sijaitsevat Merikotkan keittokatos, kuivakäymälä sekä tulentekopaikka  
 
Esteettömyys: Kohde ei ole esteetön  

Leikki

Valokuvaaja:  
Tee kehollasi erilaisia kehyksiä ja katso kehyksen läpi. Mitä kuvassa näkyy? Kehykset voi tehdä esimerkiksi sormilla, käsivarsilla tai kurkkaamalla taakse päin jalkojen välistä. Mitä aikuisen kuvassa näkyy? Entä lapsen? On tärkeää, että aikuinen asettuu lapsen tasolle katsomaan.  
Vinkki: Kehyksen näkymästä voi oikeasti ottaa kuvan. Miksi halusit ottaa kuvan juuri tästä näkymästä?