Valitse sivu
kirkkonummi

Opintotuki ja koulumatkatuki

Toisen asteen kokopäiväisiä opintoja varten voit saada KELAn myöntämää tukea opintojasi varten. Toisen asteen opintoja varten voit saada opintotukea, johon kuuluu opintoraha ja opintolainan valtiontakaus, sekä koulumatkatukea.

Opintotuki

Opintoraha
Kun olet täyttänyt 17 vuotta, voit saada opintorahaa seuraavan kuukauden alusta alkaen. Opintorahan määrään vaikuttavat ikäsi, asutko itsenäisesti vai vanhempasi luona, oletko avioliitossa ja onko sinulla lapsia.

KELA:n sivuilta löydät lisää tietoa opintorahasta sekä laskurin jolla voit laskea minkä suuruista opintotukea voit saada (opintoraha ja opintolainan valtiontakaus).

Opintolainan valtiontakaus

Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin. Jos Kela myöntää sinulle lainatakauksen, voit hakea lainan valitsemastasi pankista. 

Jos olet 18-19-vuotias voit saada opintolainan valtiontakauksen, toisen asteen opintoja varten vaikka et saisikaan opintorahaa vanhempiesi tulojen vuoksi.

Voit saada opintolainan valtiontakauksen myös jos olet alle 17-vuotias etkä saa opintorahaa koska olet oikeutettu lapsilisään. Voit tällöin saada lainatakauksen ellet asu vanhempasi luona ja vanhempiesi  tulot ovat yhteensä alle 61 000 e/v.

Lisää tietoa KELA:n sivuilta.

Koulumatkatuki

Mikäli et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin, voit saada lukio- tai ammatillisia opintoja varten Kelan maksamaa koulumatkatukea jos koulumatkasi on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan ja koulumatkasi kustannukset ovat yli 54 euroa kuukaudessa (ei koske Waltti-seutuliikennettä, koulukuljetusta eikä itse järjestettyä kulkutapaa) ja
teet vähintään 7 yhdensuuntaista koulumatkaa viikossa.

Koulumatka on lyhin autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä. Jos tämä lyhin reitti on alle 10 kilometriä, et voi saada koulumatkatukea, vaikka linja-auton kulkema matka olisi pidempi. 

Lisää ja tarkempaa tietoa koulumatkatuesta löydät Kelan sivuilta sekä Kelan koulumatkatuki-info julkaisusta.