Valitse sivu
Etusivu / Vapaa-aika / Vapaa-aika ja harrastukset / Kulttuuri / Paikallishistoriaa / Porkkalan Hylkypuisto
kirkkonummi

Porkkalan Hylkypuisto

Erikoisuutena Kirkkonummelta löytyy kansainvälisesti merkittävä Porkkalan Hylkypuisto, joka sisältää nyt alkuvaiheessa neljä monipuolisesti esiteltyä hylkyä. Uusia hylkyjä merkitään alueelle joka kesä poijuilla.

Veden alla on sukeltajia varten tehtyjä opaskylttejä hylyistä sekä linjanaruja, joiden avulla sukeltajat pääsevät helposti kohteesta toiseen.

sukeltaja

KUVA Sukelluskuva ”Ulla ja laivakello”. 1800-luvulla uponneen purjelaivan upeaa esineistöä Upinniemen selällä merenpohjassa. (kuva Pekka Tuuri)

Jos ei harrasta sukellusta, niin hylkyihin voi tutustua myös maan päällä Hylkypuiston kansainvälisillä verkkosivuilla englannin kielellä. Hylyistä on tehty sivuille kolmiulotteisia valokuvia ja videoita, joita voi pyörittää ja kohdentaa kolmiulotteisesti.

Tutustu verkossa esimerkiksi kalkkikivilastissa 1800-luvun lopulla uponneeseen Alko-hylkyyn tai arvoituksellisen sotalaivan Tykkikylki-hylkyyn.

""

KUVA Valokuvaamisen lisäksi vapaaehtoiset sukeltajat kairaavat hylyistä pullonkorkin suuruisia koepaloja hylkyjen tarkan iän määrittämiseksi.

Vuonna 2018 avatussa Hylkypuistossa järjestettiin vuoden 2019 kesällä suuri meriarkeologinen tutkimusleiri, jonka aikana löytyi muun muassa pari metriä pitkiä tykkejä meren pohjasta. Tykkien lähellä on satoja vuosia vanhan sotalaivan hylyn osa.

Monisatavuotiset puiset laivat säilyvät Suomen olosuhteissa erinomaisesti verrattuna moniin maailman meriin, sillä Itämeressä ei ole puuta syöviä laivamatoja ja merivesi on vähäsuolaista sekä viileää.

Mahdollisuuksia Hylkypuiston kehittämiseen riittää, sillä nykyisen Hylkypuiston läheisyydessä Porkkalan alueella on kymmenittäin laivanhylkyjä. Museovirasto tukee Hylkypuiston kehittämistä rahallisesti.

hylky

KUVA Alko oli matkalla Paraisilta Helsinkiin, kun se upposi aivan erään saaren tuntumaan.

Lisäksi Kirkkonummella on huikea potentiaali kehittää sukellusturismia, sillä koko Kirkkonummen merialueella tunnetaan toistasataa hylkyä, vanhimpien puuhylkyjen ollessa 1400-luvulta. Kirkkonummen Porkkalanniemen merialueella on lisäksi näkyvyys pinnan alla merkittävästi parempi kuin muualla pääkaupunkiseudun edustalla.

Porkkalan Hylkypuiston kansainväliset sivut: http://wreckpark.eu

Hylkypuiston facebook-sivut: https://www.facebook.com/hylkypuisto

Suomen Meriarkeologinen Seura: https://www.mas.fi

Youtube, Aarrelaivoja merellä

Hylkysukelluksia Porkkalan Merikylästä järjestävä taho