Valitse sivu
kirkkonummi

Yleiset ohjeet

Ilmoittautuminen työnhakijaksi

Kun olet jäämässä työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi valtakunnallisessa verkkoasioinnissa. Voit ilmoittautua työnhakijaksi ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa, mutta tee se viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen.

Tunnistaudu verkkoasiointiin verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Jos et voi tunnistautua näillä tavoilla, tai et ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, ilmoittaudu työnhakijaksi työvoimapalveluiden toimipisteessä Kirkkonummella tai Vihdissä.

Kun haluat päättää työnhakusi, tai tilanteesi muuttuu jollakin muulla tavalla, ilmoita siitä verkkoasioinnissa.

Työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, sinulla on oikeus

  • julkisiin työvoimapalveluihin, jotka määräytyvät palvelutarpeesi perusteella ja
  • työttömyysturvaan, jos täytät sen saamisen edellytykset.

Teet yhteistyössä työvoimapalveluiden asiantuntijan kanssa suunnitelman, johon kirjaatte työnhakusi tavoitteet ja tehtävät. Arvioit suunnitelmaa ja sen toteutumista kolmen kuukauden välein oman asiantuntijasi kanssa.

Oikeuteesi saada työttömyysturvaa vaikuttaa se, työskenteletkö palkansaajana, toimitko yrittäjänä, työllistytkö omassa työssä tai oletko opiskelija. Myös tekemäsi työn määrällä ja kestolla on merkitystä.

Jos haet tai saat työttömyysturvaa, sinun pitää hakea kokoaikatyötä. Jotta voit saada työttömyysturvaa, ehdoton edellytys on, että työnhakusi on voimassa. Työnhakusi pysyy voimassa, kun asioit työvoimapalveluiden kanssa sovitulla tavalla ja sovittuna ajankohtana sekä noudatat sinulle annettuja ohjeita ja määräaikoja.

Tämän lisäksi sinun pitää huolehtia seuraavista velvollisuuksista.

  • Ole tavoitettavissa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla. Voit ilmoittaa muutoksista verkkoasioinnissa.
  • Ota vastaan työtä, jota asiantuntijasi tai työnantaja tarjoaa.
  • Osallistu haastatteluihin, työnhakukeskusteluihin ja täydentäviin työnhakukeskusteluihin sekä työllistymis-, aktivointi- tai kotoutumissuunnitelman tekemiseen ja tarkistamiseen.
  • Hakeudu ja osallistu kaikkiin suunnitelmassa sovittuihin tai sinulle tarjottuihin työllistymistä edistäviin palveluihin sekä tee kaikki suunnitelmassa sovitut tehtävät ja ilmoita niiden toteutumisesta.
  • Jos olet alle 25-vuotias, eikä sinulla ole tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta, hae keväällä vähintään kahta opiskelupaikkaa, jotta saat työttömyysturvaa.

Huomaathan, että jos laiminlyöt velvollisuuksiasi, saatat menettää oikeutesi työttömyysturvaan määräajaksi tai toistaiseksi. Työvoimaviranomaisen toimintaa säätelevät lait:

Työnhakijan haastattelut ja työllistymissuunnitelma

Työnhakusi aluksi työvoimapalveluiden asiantuntija kutsuu sinut alkuhaastatteluun, joka järjestetään pääsääntöisesti työvoimapalveluiden toimipisteessä. Yhdessä asiantuntijan kanssa kartoitat tilanteesi ja laadit työllistymissuunnitelman.

Alkuhaastattelun jälkeen sinulle järjestetään viisi täydentävää työnhakukeskustelua lähtökohtaisesti kahden viikon välein. Työvoimapalvelut tarjoaa täydentäviä työnhakukeskusteluita yksilöllisen tilanteesi mukaan, erityisesti huomioiden palvelutarpeesi.

Työnhaun jatkuessa oma asiantuntijasi kutsuu sinut noin kolmen kuukauden välein työnhakukeskusteluun, jossa saat tukea työnhakuusi. Työnhakukeskustelussa asiantuntijasi tarkistaa palvelutarpeesi ja ohjaa sinua sen mukaisiin palveluihin. Samalla päivitätte työllistymissuunnitelmasi.

Työnhakuvelvollisuuden ilmoittaminen

Työvoimapalveluiden asiantuntija kirjaa työllistymissuunnitelmaan työnhakuvelvoitteen, eli tietyn määrän työmahdollisuuksia, joita sinun tulee hakea.

Sinun on haettava lähtökohtaisesti neljää työmahdollisuutta kuukaudessa. Työnhakuvelvoitteessa asiantuntijasi huomioi mahdollisen työkyvyttömyytesi ja alueesi työmarkkinatilanteen.

Voit täyttää työnhakuvelvollisuutta esimerkiksi

  • hakemalla valitsemaasi työpaikkaa,
  • pyytämällä lisätyötä omalta työnantajaltasi,
  • etsimällä yrittäjänä tehtäviä työmahdollisuuksia,
  • julkaisemalla työnhakuprofiilisi Työmarkkinatorilla ja
  • hakemalla muuta vastaavaa työmahdollisuutta.

Sinun pitää ilmoittaa työnhakuvelvollisuuden täyttämisestä lähtökohtaisesti joka kuukausi Työmarkkinatorin verkkoasioinnissa.

Työttömyysturva

Jotta voit saada työttömyysturvaa, sinun täytyy ilmoittautua työnhakijaksi.

Työvoimaviranomainen selvittää oikeutesi työttömyysturvaan ja antaa siitä työvoimapoliittisen lausunnon tiedoksi työttömyysetuutesi maksajalle. Työttömyysetuuden maksaja on työttömyyskassa tai Kela. Jos kuulut työttömyyskassaan esimerkiksi ammattiliittosi kautta, hae ansiopäivärahaa kassastasi. Jos et kuulu työttömyyskassaan, hae peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea Kelasta.

Jos työvoimaviranomainen ei pysty annettujen tietojen perusteella antamaan lausuntoa, vastaa saamaasi selvityspyyntöön. Selvityspyyntöön voit vastata helpoiten sähköisesti verkkoasioinnissa. Verkkoasioinnissa voit tarkastella myös sinulle annettuja lausuntoja tai selvityspyynnön käsittelyn tilannetta.

Työvoimaviranomainen antaa peruslausunnot tai selvityspyynnöt 14 vuorokauden sisällä ilmoittautumisesta. Tietyissä tilanteissa, esimerkiksi kun työvoimaviranomainen selvittää yrittäjyyttä tai keskeneräisiä opintoja, valtakunnallinen asiantuntijakäsittely antaa lausunnon. Tällaisen asiantuntijalausunnon saat viimeistään 30 päivän kuluessa siitä, kun olet palauttanut selvityksesi liitteineen tai kun määräaika selvityksen antamiseen on päättynyt.


Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion työvoimapalvelut

Työvoimapalveluiden verkkoasiointi
Kirjaudu verkkoasiointiin

Matalan kynnyksen neuvonta
Aukioloajat: ma–to klo 11–16
Kirkkonummi: Ervastintie 2, 02400 Kirkkonummi
Vihti: Pisteenpolku 4, 03100 Nummela

Puhelinneuvonta
Aukioloajat: ma–to klo 11–16 ja pe klo 11–14
Puhelinnumero: +358 40 1269 102

Sähköpostiosoite
tyollisyys@kirkkonummi.fi

Postitusosoite
Kirkkonummen kunta / Työvoimapalvelut
Ervastintie 2 / PL 20
02401 Kirkkonummi