Valitse sivu
kirkkonummi

Koulutukset ja opiskelu

Toisinaan työllistyminen edellyttää, että kehität taitojasi ja osaamistasi kouluttautumisen tai opiskelun kautta. Työnhakijana sinulla on erilaisia mahdollisuuksia kouluttautua ja opiskella. Jos nykyinen ammattisi tai tutkintosi ei vastaa työmarkkinoiden kysyntää, osaamisesi päivittäminen voi olla tarpeen.

Jos työ- tai toimintakykysi ei sovellu nykyiseen ammattiisi, ensisijainen väylä vaihtaa alaa on ammatillinen kuntoutus.

Päätoimisen opiskelijan ensisijainen tukimuoto Suomessa on opintotuki ja opintolaina. Jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja olet oikeutettu työttömyysetuuteen, opintojesi tulee edistää työllistymistäsi ja täyttää tietyt kriteerit, jotta et menetä oikeuttasi työttömyysetuuteen. Harrastusluontoiset kurssit, kuten esimerkiksi liikunta- tai käsityökurssit eivät vaikuta työttömyysetuuteesi.

Keskustele aina oman asiantuntijasi kanssa tilanteestasi, ennen kuin aloitat koulutuksen tai opinnot työnhakijana ollessasi. Oman asiantuntijasi tavoitat parhaiten jättämällä yhteydenottopyynnön verkkoasioinnissa.

Jos sinulla on mielessä ala, tutkinto tai koulutusohjelma, jota haluaisit opiskella, ota etukäteen selvää ainakin seuraavista asioista:

  • Auttavatko opinnot sinua työllistymään?
  • Johtavatko opinnot tutkintoon? Mikä on tutkintonimike?
  • Kuinka kauan opinnot kestävät?
  • Kuinka paljon opintoja on keskimäärin (opintopisteitä/osaamispisteitä kuukaudessa tai tunteja viikossa)?
  • Pystytkö opintojen aikana hakea ja vastaanottaa työtä?

Työvoimakoulutus

Työvoimakoulutus kehittää ammatillisia valmiuksiasi ja edistää työllistymistäsi. Työvoimakoulutus on työvoimaviranomaisen hankkimaa koulutusta. Työvoimaviranomainen ja koulutuksen järjestävä oppilaitos suunnittelevat ja toteuttavat koulutuksen yhdessä. Myös työnantajat voivat osallistua työvoimakoulutuksen järjestämiseen.

Työvoimakoulutus on sinulle maksutonta, joten sinun ei tarvitse maksaa osallistumis- tai tutkintomaksuja. Kortti- ja lupakoulutukset voivat kuitenkin olla maksullisia. Jos olet työtön, sinulla on työvoimakoulutuksen aikana oikeus samaan työttömyysturvaan kuin työttömänä. Jos koulutukseen osallistumisesta tulee kustannuksia, voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta.

Haussa olevat työvoimakoulutukset näet Haussa olevat työvoimakoulutukset -verkkopalvelusta.

Tutustu huolellisesti sinua kiinnostavan koulutuksen pääsyvaatimuksiin ennen kuin jätät hakemuksesi. Jättämällä hakemuksen, sitoudut koulutukseen, mikäli tulet valituksi. Hae työvoimakoulutukseen verkkoasioinnissa. Jos et voi käyttää verkkoasiointia, hae korvausta tulostettavalla lomakkeella. Toimita lomake työvoimapalveluiden toimipisteeseen Kirkkonummelle tai Vihtiin.

Koulutuksen järjestävä työvoimaviranomainen päättää opiskelijoiden valitsemisesta. Työvoimaviranomainen varmistaa, että täytät koulutuksen pääsyvaatimukset. Opiskelijavalinnassa voidaan käyttää haastatteluja ja soveltuvia testimenetelmiä. Työvoimaviranomainen antaa sinulle kirjallisen päätöksen valinnan tuloksesta.

Omaehtoinen opiskelu

Sinulla on joissain tapauksissa mahdollisuus opiskella omaehtoisesti niin, että sinulle maksetaan samalla työttömyysetuutta. Omaehtoisia opintoja ovat sellaiset opinnot, joiden tuottamisesta ja opiskelijavalinnasta vastaa jokin oppilaitos eikä työvoimaviranomainen.

Omaehtoisten opintojen aikana sinulla on velvollisuus hakea ja vastaanottaa työtä sekä osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin. Voit saada työttömyysetuutta lyhytkestoisiin, sivutoimisiin tai päätoimisiin opintoihin.

Lyhytkestoinen opiskelu

Lyhytkestoiset opinnot ovat opintoja, jotka kestävät enintään kuusi kuukautta. Lyhytkestoinen opiskelu työttömyysetuudella on mahdollista, jos et ole aiemmin saman työttömyyden aikana opiskellut lyhytkestoisesti.

Sinun on mahdollista saada työttömyysturvaa lyhytkestoisten opintojen ajalta, jos

  • olet työnhakijana työvoimapalveluissa,
  • olet täyttänyt 25 vuotta ennen opintojen alkamista,
  • opintojesi kokonaiskesto on enintään kuusi kuukautta ja
  • opinnot antavat sinulle ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa.

Jos lyhytkestoisten opintojesi kesto on enintään kolme kuukautta, sinulla on oikeus uusiin lyhytkestoisiin opintoihin heti aiempien opintojesi päättymisen jälkeen. Jos opintosi kestävät yli kolme kuukautta, saat oikeuden uudelleen, kun työssäoloehto on täyttynyt ja ansiopäivärahan enimmäisajan laskenta on aloitettu alusta.

Lisätietoa työssäoloehdosta löydät esimerkiksi Kelan sivulta.

Sivutoiminen opiskelu

Sivutoiminen opiskelu on sellaista opiskelua, joka on laajuudeltaan tai kestoltaan vähäistä. Sivutoiminen opiskelu voi olla esimerkiksi uuden taidon opettelua, perusopintojen tekemistä avoimessa oppilaitoksessa tai aiemmin keskeytyneen tutkinnon loppuun tekemistä. Myös päätoimiset opinnot voivat joissain tapauksissa olla sivutoimisia.

Sinun on mahdollista opiskella sivutoimisesti työttömyysetuudella, jos

  • olet työnhakijana työvoimapalveluissa,
  • sinulla on oikeus työttömyysetuuteen ja
  • työvoimaviranomainen katsoo opintosi sivutoimisiksi.

Työvoimaviranomainen voi katsoa päätoimiset opinnot sivutoimisiksi, jos olet opintojesi aikana käynyt työssä tai työllistynyt yrittäjänä vähintään kuuden kuukauden ajan. Näin olet voinut osoittaa opintojen sivutoimisuuden omalla työlläsi.

Työvoimaviranomainen voi katsoa päätoimiset opinnot sivutoimisiksi myös siinä tapauksessa, että olet aloittanut opinnot työsuhteen aikana ja sinut lomautetaan tai irtisanotaan taloudellisella tai tuotannollisella perusteella. Tällaisessa tilanteessa ei edellytetä, että työn olisi pitänyt kestää opintojen aikana vähintään kuusi kuukautta.

Päätoiminen työttömyysetuudella tuettu opiskelu

Päätoimiset opinnot ovat yleensä tutkintoon johtavia tai muita opintoja, joiden laajuus on keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tai 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohden tai 25 tuntia viikossa.

Päätoiminen opiskelu työttömyysetuudella on mahdollista, jos työvoimaviranomainen arvioi, että sinulla on koulutustarve ja opinnot parantavat merkittävästi mahdollisuuttasi työllistyä. Et voi aloittaa opintoja työttömyysetuudella tuettuna, ennen kuin olet sopinut asiasta työllistymissuunnitelmassasi yhdessä asiantuntijasi kanssa.

Voit saada työttömyysturvaa päätoimisia opintoja varten, jos

  • olet työnhakijana työvoimapalveluissa,
  • sinulla on oikeus työttömyysetuuteen,
  • työvoimaviranomainen arvioi, että sinulla on tarve koulutukselle, opinnot ovat paras tapa edistää työllistymistäsi ja opinnot parantavat merkittävästi mahdollisuuttasi työllistymiseen,
  • olet täyttänyt 25 vuotta, ja
  • opinnot täyttävät niitä koskevat kriteerit.

Voit saada tukea opintoihin enintään 24 kuukauden ajan. Jos suoritatkin perusopintojen oppimäärää, voit saada tukea opintoihin enintään 48 kuukauden ajan.

Koulutuskokeilu

Koulutuskokeilulla voit selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja. Kokeilun tarkoituksena on selvittää, onko ala ja koulutus sinulle sopiva. Koulutuskokeilu järjestetään oppilaitoksessa ja se suunnitellaan yksilöllisesti tarpeidesi mukaan.

Jotta voit osallistua koulutuskokeiluun, sovi asiasta yhdessä asiantuntijasi kanssa työllistymissuunnitelmassasi. Keskustele asiasta oman asiantuntijasi kanssa ja pyydä tarvittaessa esimerkiksi valmennuspalveluita avuksi etsimään sinulle soveltuvaa koulutuskokeilupaikkaa. Oman asiantuntijasi tavoitat parhaiten jättämällä yhteydenottopyynnön verkkoasioinnissa.

Koulutuskokeilun aikana saat samaa työttömyysturvaa kuin työttömänä. Jos koulutuskokeiluun osallistumisesta tulee kustannuksia, voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta.

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa työntekijän. Oppisopimusta varten tarvitset aina työpaikan, joka sinun on löydettävä itse. Oppisopimuskoulutuksessa voit suorittaa toisen asteen ammatillisen tutkinnon, osatutkinnon tai erikoisammattitutkinnon samalla kun teet työtä.

Työmarkkinatorin avoimissa työpaikoissa voit etsiä oppisopimuspaikkoja valitsemalla hakuehtojen kohdasta ”Palvelussuhde” oppisopimuksen.


Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion työvoimapalvelut

Työvoimapalveluiden verkkoasiointi
Kirjaudu verkkoasiointiin

Matalan kynnyksen neuvonta
Aukioloajat: ma–to klo 11–16
Kirkkonummi: Ervastintie 2, 02400 Kirkkonummi
Vihti: Pisteenpolku 4, 03100 Nummela

Puhelinneuvonta
Aukioloajat: ma–to klo 11–16 ja pe klo 11–14
Puhelinnumero: +358 40 1269 102

Sähköpostiosoite
tyollisyys@kirkkonummi.fi

Postitusosoite
Kirkkonummen kunta / Työvoimapalvelut
Ervastintie 2 / PL 20
02401 Kirkkonummi