Työnantajapalvelut tarjoaa työnantajille ohjausta, tukea ja neuvontaa henkilöstön vähentämistilanteissa.
Jos olet irtisanomassa tai lomauttamassa henkilöstöä, ota yhteyttä työnantajapalveluihin.
Lähetä muutos- ja yt-neuvotteluesitykset ja tiedot lomautuksista sähköpostitse osoitteeseen tyonantajapalvelut@kirkkonummi.fi.
Muutos- ja yhteistoimintaneuvotteluita säätelevä laki:
- Yhteistoimintalaki 3 luku Muutosneuvottelut
- Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella
- Laki yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa 5 luku Yhteistoimintaneuvottelut
- Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä 140 § Työvoimaviranomaisen tehtävät muutosturvan toteuttamiseksi
Muutosturva
Työnantajapalvelut neuvoo ja tukee henkilöstön vähentämiseen liittyvissä tilanteissa. Työnantaja ja vähennettävä tai lomautettava henkilöstö saa tietoa muutosturvasta, työttömyysturvasta, työnhausta, menettelystä työvoimaviranomaisen kanssa sekä muista tilanteeseen liittyvistä asioista. Työvoimapalvelut auttaa lomautettuja ja irtisanottavia työntekijöitä uudelleen työllistymisessä tai kouluttautumisessa yhteistyössä työnantajan edustajien ja henkilöstön tai sen edustajien kanssa.
Muutosturva työnantajan näkökulmasta
Työnantajapalvelut antaa työnantajalle neuvontaa toiminnan sopeuttamistilanteissa. Useimmiten tilanteet tarkoittavat henkilöstöön kohdistuvia toimia kuten osa-aikaistamisia, lomauttamisia tai irtisanomisia. Sinulla työnantajana on työsuhteen muutostilanteessa velvollisuuksia, jotka riippuvat työntekijöiden lukumäärästä sekä siitä, montako henkilöä joudut irtisanomaan tai lomauttamaan.
Työnantajan velvollisuudet henkilöstön vähentämistilanteissa:
- Jos organisaatiosi kuuluu yhteistoimintalain piiriin ja olet aloittamassa henkilöstömuutoksiin johtavia muutosneuvotteluita, on sinulla lakisääteinen velvollisuus koskien muutosturvaa ja yhteistyötä työvoimaviranomaisen kanssa.
- Jos irtisanomiset koskevat vähintään kymmentä työntekijää, ilmoita irtisanomisista työvoimaviranomaiselle.
- Laadi työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma, jossa kerrot, miten irtisanottujen työnhakua ja koulutusta tuetaan.
- Tiedota 55 vuotta täyttäneiden irtisanottavien laajennetusta muutosturvasta.
Ilmoita tieto muutostilanteista työnantajapalveluihin.
Lue lisää:
Työntekijän muutosturva
Irtisanottu tai lomautettu työntekijä saa työvoimapalveluista neuvontaa ja tukea työnhakuun, uudelleen työllistymiseen ja ammatillisen osaamisen parantamiseen.
Jos sinut on irtisanottu tuotannollisin tai taloudellisin perustein, saat tukea uudelleen työllistymiseen jo irtisanomisaikana. Irtisanottuna sinulla on oikeus palkalliseen vapaaseen, kun laadit työllistymissuunnitelmaa yhdessä työvoimaviranomaisen kanssa tai osallistut suunnitelmassa sovittuun työvoimakoulutukseen, työnhakuun tai uudelleensijoittumisvalmennukseen.
Kun saat tiedon irtisanomisesta, ilmoittaudu työnhakijaksi.
Lue lisää:
Laajennettu muutosturva 55 vuotta täyttäneille irtisanotuille
Laajennettu muutosturva on tarkoitettu 55 vuotta täyttäneille taloudellisista tai tuotannollisista syistä irtisanotuille työntekijöille. Palvelun tarkoituksena on edistää näiden työntekijöiden nopeaa työllistymistä sekä parantaa heidän työmarkkina-asemaansa. Työnantajalla on työsopimuslain mukainen velvollisuus tiedottaa työntekijälle hänen oikeudestaan 55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan. Velvollisuus koskettaa kaikkia työnantajia. Muut muutosturvaan (lisää viittaus Muutosturva työnantajan näkökulmasta) liittyvät työnantajan velvollisuutesi pysyvät ennallaan.
Työntekijä on oikeutettu 55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan, jos:
- hän on täyttänyt 55 vuotta viimeistään irtisanomispäivänä,
- hänen työsopimuksensa on irtisanottu tuotannollistaloudellisista syistä,
- hän on ollut saman työnantajan palveluksessa vähintään viisi vuotta enintään 30 päivän keskeytyksin ja
- hän on ilmoittautunut työnhakijaksi oman alueensa työvoimaviranomaiselle 60 päivän sisällä irtisanomisesta.
55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan kuuluu:
- muutosturvaraha,
- muutosturvakoulutus ja
- työllistymisvapaa, joka on 5, 15 tai 25 päivän mittainen.
Muutosturvaraha vastaa suuruudeltaan työntekijän keskimäärin yhden kuukauden palkkaa. Muutosturvarahan maksaa työttömyysetuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela. Irtisanottava työntekijä hakee muutosturvarahan omasta työttömyyskassasta tai Kelalta viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä.
Muutosturvakoulutuksen arvo vastaa noin kahden kuukauden palkkaa. Koulutukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Irtisanottava työntekijä sopii koulutuksesta työvoimapalveluiden kanssa. Koulutuksen on edistettävä nopeaa työllistymistä sekä työntekijän ammatillisia tai yritystoimintaan liittyviä valmiuksia.
Lisää tietoa ja ohjausta saat työnantajapalveluista.
Lue lisää:
- Työmarkkinatori – Laajennettu muutosturva 55 vuotta täyttäneille
- Työmarkkinatori – Muutosturva työntekijän näkökulmasta