Työnantajapalveluiden asiantuntijat ohjaavat, neuvovat ja tukevat yrityksen perustamiseen liittyvissä kysymyksissä. Työnantajapalveluista voit hakea starttirahaa tai hakeutua yrittäjyyskoulutukseen.
Jos yrittäjyys kiinnostaa, ole yhteydessä työnantajapalveluihin.
Jos olet työtön työnhakija ja haluat perustaa yrityksen, puhu ensimmäiseksi oman asiantuntijasi kanssa. Oma asiantuntijasi opastaa sinua siinä, kuinka sinun kannattaa tilanteessasi toimia. Parhaiten tavoitat oman asiantuntijasi jättämällä hänelle yhteydenottopyynnön verkkoasioinnissa.
Ennen yritystoiminnan käynnistämistä tapaa oman kuntasi yritysneuvoja. Hän auttaa sinua liikeideasi ja kannattavuuslaskelmien viimeistelyssä.
Muut kanavat, joista saat tukea ja neuvontaa:
Lue lisää yrityksen perustamisesta:
Tutustu alueen yrittäjäyhdistyksiin ja heidän palveluihinsa:
- Uudenmaan Yrittäjät ry
- Kirkkonummen Yrittäjät ry
- Vihdin Yrittäjät ry
- Siuntion Yrittäjät ry
- Yrityskummit ry
Starttirahalla taloudellista turvaa
Starttiraha on harkinnanvarainen tuki uudelle yrittäjälle turvaamaan henkilökohtaista toimeentuloa. Työvoimaviranomainen voi myöntää tukea 6 kuukautta kerrallaan ja sitä voi saada korkeintaan 12 kuukauden ajan.
Hae starttirahaa ennen kuin olet perustanut yritystäsi ja käynnistänyt liiketoimintaasi. Voit hakea starttirahaa mille vain yritysmuodolle ja toimialalle. Työvoimaviranomainen voi myöntää starttirahaa vain päätoimiseen ja jatkuvaan yritystoimintaan, joka on kuntien yritysneuvojien toimesta arvioitu kannattavaksi.
Työvoimaviranomainen voi harkita starttirahan myöntämistä sinulle, jos täytät seuraavat ehdot:
- Olet uusi yrittäjä ja ryhtymässä päätoimiseksi yrittäjäksi tai olet sivutoiminen yrittäjä ja laajennat yritystoimintasi päätoimiseksi.
- Et ole käynnistänyt yritystoimintaasi vielä.
- Sinulla on riittävät valmiudet toimia yrittäjänä.
- Sinulla on riittävät valmiudet alalle, jolla yrityksesi tulee toimimaan.
- Yritysneuvoja on katsonut liiketoimintasi kannattavaksi.
- Et saa muuta päällekkäistä tuloa.
- Sinulla ei ole luottotiedoissa maksuhäiriöitä.
- Asut Suomessa ja perustat yrityksesi Suomeen.
Ennen yritystoiminnan käynnistämistä ja starttirahan hakemista, käy tapaamassa oman kuntasi yritysneuvojaa. Hän auttaa sinua viimeistelemään liikeideasi ja valmistelemaan hakemusta varten tarvittavat liitteet.
Hakemusta varten tarvitset liiketoimintasuunnitelman (LTS) ja rahoitus-, kannattavuus- ja myyntilaskelman. Lisäksi tarvitset ansioluettelon, verovelkatodistuksen, (esi)sopimuksen toimitiloista ja tositteen yritysrahoituksesta.
Hae starttirahaa ja sen maksatusta verkkoasioinnissa. Maksatusta voit hakea, kun olet saanut myönteisen päätöksen ja aloittanut yritystoiminnan. Hae tuen maksatusta takautuvasti kuukausi kerrallaan. Toimita hakemus kuitenkin kahden kuukauden kuluessa maksatusjakson päättymisestä. Starttiraha maksetaan kerran kuukaudessa hakemuksen perusteella.
Lue lisää:
- Työmarkkinatori – Starttiraha – Aloittavan yrittäjän tuki
- Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä 11 luku 99 § Starttiraha
Yrittäjyyskoulutuksella yrittäjätaitojen kehittämistä
Jos olet kiinnostunut yrittäjyydestä tai suunnittelet yrittäjäksi ryhtymistä, mutta yrittäjyys on sinulle vielä uutta, voit perehtyä aiheeseen yrittäjyyskoulutuksessa. Koulutuksen avulla voit kehittää yrittäjätaitoja, joita työvoimaviranomainen arvioi starttirahaa myönnettäessä. Yrittäjyyskoulutuksessa saat myös ohjausta yritysideasi jalostamiseksi.
Työvoimakoulutuksena suoritettu yrittäjyyskoulutus on maksutonta. Koulutuksen ajan saat samaa työttömyysetuutta kuin työttömänä. Lisäksi voit saada kulukorvausta osallistumispäiviltä. Yrittäjyyskoulutuksia löytyy niin verkko- kuin lähiopetuksena sekä päivä- ja iltatoteutuksina.
Selaa yrittäjäkoulutuksia haussa olevista työvoimakoulutuksista Työmarkkinatorin sivuilta. Kirjoita hakusanaksi yrittäjyys. Rajaa alueeksi Uusimaa. Näin näet kaikki haussa olevat yrittäjyyskoulutukset Uudellamaalla.
Lue koulutusilmoitus huolellisesti ennen kuin jätät hakemuksen. Jos jätät hakemuksen, sitoudut hakuprosessiin. Koulutukseen osallistuminen on velvoittavaa, jos tulet valituksi koulutukseen. Tuo hakemuksessa esille motivaatiosi sekä alustava yritysideasi ja millaiset valmiudet sinulla on toteuttaa yritysideasi.
Hae koulutukseen koulutusilmoituksen Hae koulutukseen -painikkeen kautta. Kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset. Jos et voi käyttää verkkoasiointia, hae korvausta tulostettavalla lomakkeella. Toimita lomake työvoimapalveluiden toimipisteeseen Kirkkonummelle tai Vihtiin.
Lisää tietoa, ohjausta ja neuvontaa saat työnantajapalveluista.
Yrittäjän oppisopimusopiskelu
Jos kaipaat lisää osaamista tai osaamisesi päivittämistä, voit suorittaa ammatillisen tutkinnon tai osatutkinnon oppisopimuksena. Kouluttaudut tällöin arkityössäsi omassa yrityksessäsi.
Yrittäjän oppisopimuskoulutus perustuu yrittäjän ja oppisopimustoimijan väliseen sopimukseen. Suoritat koulutuksesta suurimman osan omassa yrityksessäsi töitä tehden ja osan oppilaitoksessa, verkossa tai etänä. Koulutuksen tarkoitus on aina kehittää yritystä ja sen toimintaa. Opiskele oppisopimuksella ammattialasi tutkinto, yrittäjyyteen liittyvä koko tutkinto tai tutkinnon osa.
Yrittäjän oppisopimusopiskelu ei ole työnantajapalveluiden oma palvelu. Saat kuitenkin tietoa, neuvontaa ja ohjausta työnantajapalveluista.
Lue lisää: