Valitse sivu
kirkkonummi

Arbetsförmåga och välbefinnande

Hälsoundersökning för arbetslösa

Om du är arbetslös arbetssökande kan du ha möjlighet till en hälsoundersökning för arbetslösa. Arbetslösa som inte omfattas av företags- eller studenthälsovård är berättigade till tjänsten.

Västra Nylands välfärdsområde ansvarar för ordnandet av hälsoundersökningen. Hälsoundersökningen är avgiftsfri för dig. Välfärdsområdet kan ta ut avgifter för fortsatt vård.

I hälsoundersökningen ingår bedömning av och stöd för din hälsa och ditt välbefinnande. Vid undersökningen kartläggs din arbets- och funktionsförmåga och utreds om du kan ha nytta av till exempel rehabilitering.

Du kan bli hänvisad till hälsoundersökning för arbetslösa via arbetskraftsservicen, socialservicen eller hälsovården. Du kan också på eget initiativ söka dig till undersökning. Diskutera med din expert om hälsoundersökning för arbetslösa är en lämplig tjänst för din situation. Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten.

Bedömning av arbets- och funktionsförmågan

Teamet för arbetsförmåga inom Västra Nylands välfärdsområde betjänar dig om du behöver omfattande stöd för att utreda din arbets- och funktionsförmåga och främja dina arbetsmöjligheter. Då får du stöd av yrkespersoner inom social- och hälsovård.

Tjänster av teamet för arbetsförmåga kan rekommenderas till dig bland annat vid en hälsoundersökning för arbetslösa. Teamet för arbetsförmåga gör tillsammans med dig och ditt nätverk upp en plan för att stödja arbetsförmågan och hänvisar dig vid behov till fortsatta undersökningar eller tjänster.

Tjänsten är avsedd för arbetslösa arbetssökande som har utmaningar som försvagar funktions- och arbetsförmågan, är relaterade till hälsotillståndet och/eller den sociala livssituationen och inte omfattas av företags- eller studenthälsovården.

Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte

Om du är arbetslös arbetssökande och på grund av begränsningar i arbets- eller funktionsförmågan inte kan arbeta eller delta i arbetskraftstjänster kan arbete i rehabiliteringssyfte vara rätt tjänst för dig. Målet för arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte är att upprätthålla arbetsförmågan och minimera eller avlägsna hinder för sysselsättning.

Västra Nylands välfärdsområde ordnar arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Servicen kan omfatta individuell verksamhet och gruppverksamhet. I servicen ingår personligt stöd och personlig handledning.

Mängden arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och verksamhetens innehåll dimensioneras enligt dina behov. Arbetsverksamheten i rehabiliteringssyfte ordnas på deltid eller heltid 1–4 dagar per vecka. Perioden varar minst tre månader och högst 24 månader. Du vara berättigad till kostnadsersättning för de dagar då du deltar i arbetsverksamheten i rehabiliteringssyfte. Innan du inleder arbetsverksamheten i rehabiliteringssyfte gör du och din expert tillsammans upp en aktiveringsplan eller en sektorsövergripande sysselsättningsplan.

Diskutera med din expert om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte är en lämplig tjänst för din situation. Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten.

Läs mer om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte i Kyrkslätt, Vichtis och Sjundeå:

Samarbetsmodellen för sektorsövergripande stöd som främjar sysselsättningen (TYM)

Du kan ha möjlighet att bli klient i samarbetsmodellen för sektorsövergripande stöd (TYM), om du är arbetslös och din sysselsättning försvåras av problem med livshanteringen, begränsningar i funktionsförmågan eller om din arbetsförmåga i övrigt är nedsatt. Syftet med TYM-samarbetsmodellen är att bygga och genomföra sådana servicehelheter efter vilka du kan börja arbeta på den öppna arbetsmarknaden eller inleda en yrkesutbildning.

I TYM-samarbetsmodellen erbjuder arbetskraftsmyndigheten i samarbete med välfärdsområdet och FPA hjälp i din situation. Som klient i TYM-samarbetsmodellen kan du få lämpliga arbetskrafts-, social- och hälsovårdstjänster samt rehabiliteringstjänster. Dessutom får du handledning och rådgivning om olika tjänster och hur du söker dig till dem.

Arbetskraftsmyndigheten, välfärdsområdet eller FPA hänvisar dig till TYM-samarbetsmodellen. Diskutera med din expert om TYM-samarbetsmodellen är en lämplig lösning för din situation. Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten.

Intyg över partiell arbetsförmåga till arbetssökanden

Om du har en funktionsnedsättning eller en sjukdom som påverkar din sysselsättning och som diagnostiserats av en läkare och blir anställd av en storarbetsgivare kan du be arbetskraftsmyndigheten om ett intyg över du är registrerad hos arbetskraftsservicen som partiellt arbetsför.

Intyget till arbetssökande med partiell arbetsförmåga sänker storarbetsgivarens tröskel att anställa en partiellt arbetsför arbetstagare. När du har intyg ändras inte din arbetsgivares arbetspensionsavgiftsklass om du måste gå i invalidpension inom fem år efter att ditt anställningsförhållande börjat.

Du kan få ett intyg över partiell arbetsförmåga om

  • du har anmält dig som arbetslös arbetssökande,
  • du blir anställd av en storarbetsgivare (försäkrad i ett arbetspensionsbolag och lönesumman över 2 miljoner euro per år),
  • du har en sjukdom eller en funktionsnedsättning som diagnostiserats av en läkare och som enligt arbetskraftsmyndighetens bedömning minskar dina möjligheter att få jobb, behålla jobbet eller framskrida på jobbet och
  • du har lämnat in ett läkarutlåtande om funktionsnedsättning eller sjukdom som påverkar arbetssökningen före din sysselsättning.

Intyget träder i kraft när det undertecknas och gäller i fem år. När du har fått intyget, lämna det till arbetsgivaren. Diskutera med din expert om du har möjlighet att få ett intyg. Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten.

Övriga tjänster som stödjer sysselsättning, arbetsförmågan och integration i regionen

Organisationer i Kyrkslätt, Vichtis och Sjundeå som erbjuder tjänster som stödjer sysselsättning, arbetsförmåga och integration:

Arbetskraftstjänsterna i Kyrkslätt, Vichtis och Sjundeå

E-tjänster inom arbetskraftstjänsterna
Logga in på e-tjänsten

Rådgivning med låg tröskel
Öppettider: må–to kl. 11–16
Kyrkslätt: Ervastvägen 2, 02400 Kyrkslätt
Vichtis: Pisteenpolku 4, 03100 Nummela

Telefonrådgivning
Öppettider: må–to kl. 11–16 och fr kl. 11–14
Telefonnummer: +358 40 1269 102

E-postadress
tyollisyys@kirkkonummi.fi

Postadress
Kyrkslätts kommun / Arbetskraftstjänster
Ervastvägen 2/ PB 20
02401 Kyrkslätt