Syftet med arbetskraftsservicen är att underlätta sysselsättning av arbetssökande. Diskutera med din expert vilken tjänst som passar bäst i din situation. Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten.
Jobbsökarträning
I jobbsökarträningen får du hjälp och råd med att skriva CV och jobbansökningar, söka jobb eller förbereda dig för en arbetsintervju. Sysselsättningsexperten på rådgivningen med låg tröskel ger dig råd för jobbsökning med iakttagande av ditt yrkesområde och läget med dina jobbsökningsdokument och din jobbsökningsprocess.
Ett möte med sysselsättningsexperten tar högst 45 minuter. Förbered dig för mötet genom att ta med eventuella jobbsökningsdokument och färdigt fundera på vilka jobb du tänker söka. Jobbsökarträning erbjuds på våra verksamhetsställen i Kyrkslätt och Vichtis. Du kan också komma överens om att jobbsökarträningen hålls på distans.
Du kan boka tid till jobbsökarträningen via din expert eller genom att be om tidsbokning via våra rådgivningstjänster (yhteystietolinkki). Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten.
Yrkesvals- och karriärvägledning
I yrkesvals- och karriärvägledningen diskuterar du konfidentiellt med psykologen yrkesval, yrkesmässig utveckling, placering i arbetslivet och livslångt lärande. Psykologen kan också med ditt samtycke använda bedömningsmetoder med vilka ni utreder yrkes- och karriäralternativ, kompetens, lämplighet och arbets- och funktionsförmåga.
Ett enskilt handledningssamtal tar cirka en timme. Du kan diskutera en eller flera gånger med samma psykolog. Om du är kund hos arbetskraftsservicen, kom överens om yrkesvals- och karriärvägledning med din expert. Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten.
Yrkesvals- och karriärvägledningen är öppen för alla personer i arbetsför ålder i Kyrkslätt, Vichtis och Sjundeå. Om du inte är arbetssökande hos arbetskraftsservicen kan du fråga våra rådgivningstjänster om du har möjlighet att få yrkesvals- och karriärvägledning.
Karriärträning
Karriärträning är individuell träning där du tillsammans med tränaren funderar på dina karriäralternativ. Tränaren kan med ditt samtycke utnyttja olika övningar och tester som kartlägger dina styrkor, din kompetens eller din motivation.
Ett enskilt träningstillfälle tar cirka en timme. Du kan träffa tränaren flera gånger till din karriärstig har klarnat eller maximitiden för träning uppfylls. Träningen kan ta högst nio månader.
Du kan träffa din tränare ansikte mot ansikte på våra verksamhetsställen i Kyrkslätt, Vichtis eller Sjundeå. Du kan också komma överens om ett träningsmöte som hålls på distans. Kom överens med din expert om karriärträning i din sysselsättningsplan. Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten.
Arbetsträning
Arbetsträning är individuell träning där du och tränaren tillsammans söker ett jobb som passar dig. Förutom jobb kan ni söka en arbetsprövnings-, lönesubventions- eller läroavtalsplats för dig.
Med tränarens stöd och handledning kontaktar du lämpliga arbetsgivare, fyller i jobbansökningar och övar på att lyfta fram din kompetens och motivation. Ett enskilt träningsmöte tar 45 minuter. Du kan träffa tränaren flera gånger tills du får ett jobb eller maximitiden för träning uppfylls. Träningen kan ta högst sex månader.
Du kan träffa din tränare ansikte mot ansikte på våra verksamhetsställen i Kyrkslätt, Vichtis eller Sjundeå. Du kan också komma överens om ett träningsmöte som hålls på distans. Kom överens med din expert om arbetsträning i sysselsättningsplanen. Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten.
Arbetsprövning
I arbetsprövning kan du pröva om en bransch eller ett yrke passar dig. Arbetsprövning är ett alternativ också när du länge har varit borta från arbetslivet och strävar efter att återvända till arbete. I arbetsprövning deltar du i arbeten som allmänt utförs på arbetsplatsen. Arbetsprövning är inget anställningsförhållande och medför inga kostnader för arbetsgivaren.
Mer information om arbetsprövningen
Anordnaren av arbetsprövning kan vara ett företag, en enskild näringsidkare, en kommun, en samkommun, annan sammanslutning, en stiftelse eller ett statligt ämbetsverk eller en statlig inrättning. En privatperson kan inte vara anordnare av arbetsprövning. Du kan inte delta i arbetsprövning på en arbetsplats där du redan är anställd.
Under arbetsprövningen får du samma utkomstskydd som när du är arbetslös. Om deltagandet i arbetsprövningen medför kostnader kan du få kostnadsersättning för de dagar då du deltar. Diskutera arbetsprövningens längd och arbetstider tillsammans med din expert och arbetsgivaren. Du kan vara i arbetsprövning hos samma arbetsgivare i högst sex månader.
Kom överens med din expert om arbetsprövning i din sysselsättningsplan. Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten.
Lönesubvention
Lönesubvention är ett ekonomiskt stöd som arbetskraftsmyndigheten kan bevilja en arbetsgivare för lönekostnaderna för en arbetslös arbetssökande och som ersättning för den tid som använts för arbetshandledning. Om du är arbetslös arbetssökande kan du i vissa fall ha rätt till lönesubvention. Du kan börja i ett lönesubventionerat anställningsförhållande först när arbetsgivaren har fått ett positivt beslut om lönesubvention.
Mer information om lönsubvention
Syftet med lönesubventionerat arbete är att främja den arbetslösa arbetssökandes sysselsättning på den öppna arbetsmarknaden och förbättra hans eller hennes yrkeskompetens. Lönesubvention främjar också möjligheterna för personer med funktionshinder samt långtidsarbetslösa som fyllt 60 år att få jobb.
Lönesubvention kan beviljas
- för heltidsanställning som gäller tills vidare,
- heltidsanställning för viss tid,
- läroavtalsutbildning eller
- ett anställningsförhållande på deltid om den som beviljar stödet anser stödet vara ändamålsenligt och stödet främjar arbetssökandens möjligheter att få jobb.
Lönesubvention i korthet
- Perioden är i allmänhet högst 5 eller 10 månader lång.
- Beloppet är oftast 50 % av lönekostnaderna.
- Stödet kan sökas av företag, välfärdsområden eller andra sammanslutningar, såsom föreningar, stiftelser, registrerade religionssamfund eller församlingar.
Arbetskraftsmyndigheten bedömer om lönesubventionen är det mest ändamålsenliga sättet att främja din sysselsättning och beslutar om stödperiodens längd och beloppet. Om du uppfyller villkoren för lönesubvention kan du och din expert tillsammans anteckna detta i din sysselsättningsplan. Lämna vid behov en begäran om kontakt till din expert på e-tjänsten.
Sysselsättningsstöd för personer som fyllt 55 år
Om du har fyllt 55 år och varit arbetslös i två år kan du vara berättigad till sysselsättningsstöd. Sysselsättningsstöd beviljas arbetsgivaren för lönekostnader för arbetstagaren på samma sätt som lönesubvention. Du kan börja i ett anställningsförhållande med sysselsättningsstöd först när arbetsgivaren har fått ett positivt beslut om sysselsättningsstöd.
Mer information om sysselsättningsstöd
- Beloppet är 70 procent av lönekostnaderna.
- Perioden är högst 10 månader lång eller lika lång som anställningsförhållandet.
- Kan beviljas för heltidsanställning som gäller tills vidare eller för viss tid.
- Du ska arbeta hos arbetsgivaren i minst 25 timmar per vecka. Om den regelbundna arbetstiden är under 37,5 timmar per vecka ska arbetstiden vara minst 65 procent av den regelbundna arbetstiden inom branschen.
- Stödet kan sökas av företag, välfärdsområden eller andra sammanslutningar, såsom föreningar, stiftelser, registrerade religionssamfund eller församlingar.
Om du uppfyller villkoren för sysselsättningsstöd kan du och din expert tillsammans anteckna detta i din sysselsättningsplan. Lämna vid behov en begäran om kontakt till din expert på e-tjänsten.
Ersättningar för rese- och övernattningskostnader på grund av jobbsökning
Om vissa kriterier uppfylls kan du ansöka om resekostnader när du deltar i en arbetsintervju.
Mer information om reseersättning
För att arbetskraftsmyndigheten ska kunna bevilja reseersättningar ska följande villkor uppfyllas:
- Du ska vara arbetslös arbetssökande.
- Det arbete som du söker ska pågå i minst två veckor och arbetstiden ska i genomsnitt vara minst 18 timmar per vecka.
- Ersättningen för kostnaderna ska vara ändamålsenliga med tanke på tillgången till arbetskraft och sysselsättningen av den arbetslösa. Arbetskraftsmyndigheten bedömer ändamålsenligheten från fall till fall.
Arbetskraftsmyndigheten kan ersätta resekostnader också om du som arbetslös arbetssökande
- deltar i antagning av studerande till arbetskraftsutbildning eller till lämplighetsprov,
- bekantar dig med den läroanstalt som ordnar arbetskraftsutbildningen innan utbildningen börjar så att du kan kontrollera läroanstaltens tillgänglighet eller annan lämplighet för dina studier på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom,
- uträttar ärenden hos arbetskraftsmyndigheten så att ditt besök anses nödvändigt och du behöver färdtjänster på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom, eller
- deltar i en expertbedömning som ordnas av arbetskraftsmyndigheten.
Ersättningsgrunden för resekostnader är 0,21 euro per kilometer. Av resekostnaderna ersätts den del som överskrider 12 euro upp till högst 200 euro. Resans längd beräknas så att resan börjar från din faktiska bostadsort.
Du kan få ersättning för övernattningskostnader om det på grund av trafikförhållandena har varit nödvändigt att övernatta under resan och övernattningen har medfört kostnader. Ersättning för övernattningskostnader beviljas på basis av kostnaderna men högst 80 euro per dygn.
Ansök om ersättning för rese- och övernattningskostnader hos arbetskraftsmyndigheten inom en månad efter att resan avslutats. Om du ansöker om ersättning för resekostnader behöver du inte bifoga kvitton till din ansökan. Om du övernattade på resan, bifoga kvitton över övernattningskostnaderna till din ansökan.
Ansök om ersättning i första hand på den elektroniska blanketten på e-tjänsten.
Om du inte kan använda e-tjänsten, ansök om ersättning på den utskrivbara blanketten. Lämna blanketten till arbetskraftsservicens verksamhetsställe i Kyrkslätt eller Vichtis.
Ersättningen för resekostnader är inte samma sak som rörlighetsunderstöd. Du kan eventuellt få rörlighetsunderstöd från arbetslöshetskassan eller FPA för kostnader för mottagande av arbete. Mer information på FPA:s webbplats.
Kostnadsersättning enligt prövning
Arbetskraftsmyndigheten kan bevilja dig kostnadsersättning enligt prövning när du deltar i vissa tjänster som stöder din sysselsättning. Om du får utkomstskydd för arbetslösa beviljar FPA eller arbetslöshetskassan kostnadsersättningen i samband med utbetalningen av utkomstskyddet och du behöver inte ansöka om den separat.
Mer information om kostnadsersättning
Du kan få ersättning av arbetskraftsmyndigheten om
- deltagandet i servicen medför dig oundvikliga kostnader och
- du inte får utkomstskydd för arbetslösa av FPA eller arbetslöshetskassan.
Arbetskraftsmyndigheten kan betala dig kostnadsersättning för deltagande i
- arbetskraftsutbildning,
- arbets- eller utbildningsprövning eller
- frivilliga studier för invandrare.
Kostnadsersättningen är i allmänhet nio euro per dag. Du kan få kostnadsersättning högst fem dagar per vecka och bara för de dagar då du deltar i den överenskomna servicen. Kostnadsersättning betalas inte för till exempel semester- eller frånvarodagar.
Ansök om ersättning i första hand på den elektroniska blanketten på e-tjänsten.