Ibland förutsätter sysselsättning att du utvecklar dina färdigheter och din kompetens genom utbildning eller studier. Som arbetssökande har du olika möjligheter att utbilda dig och studera. Om ditt nuvarande yrke eller din nuvarande examen inte svarar mot efterfrågan på arbetsmarknaden kan du behöva uppdatera din kompetens.
Om din arbets- eller funktionsförmåga inte är lämplig i ditt nuvarande yrke är yrkesinriktad rehabilitering den primära vägen för att byta bransch.
Den primära stödformen för heltidsstuderande i Finland är studiestöd och studielån. Om du har anmält dig som arbetssökande och är berättigad till arbetslöshetsförmån ska dina studier främja din sysselsättning och uppfylla vissa kriterier för att du inte ska förlora din rätt till arbetslöshetsförmån. Kurser av hobbykaraktär, så som motions- eller slöjdkurser, påverkar inte din arbetslöshetsförmån.
Prata alltid med din expert om din situation innan du inleder en utbildning eller studier medan du är arbetssökande. Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten.
Om du tänker på en bransch, en examen eller ett utbildningsprogram, ta i förväg reda på åtminstone följande:
- Hjälper studierna dig att bli sysselsatt?
- Leder studierna till examen? Vilken är examensbenämningen?
- Hur lång tid tar studierna?
- Hur mycket studier är det i genomsnitt (studiepoäng/kompetenspoäng per månad eller timmar per vecka)?
- Kan du söka och ta emot jobb under studierna?
Arbetskraftsutbildning
Arbetskraftsutbildning utvecklar dina yrkesfärdigheter och främjar din sysselsättning. Arbetskraftsutbildning är utbildning som anskaffats av arbetskraftsmyndigheten. Arbetskraftsmyndigheten och den läroanstalt som ordnar utbildningen planerar och genomför utbildningen tillsammans. Även arbetsgivare kan delta i ordnande av arbetskraftsutbildning.
Arbetskraftsutbildningen är avgiftsfri för dig. Du behöver därmed inte betala deltagar- eller examensavgifter. Kort- och tillståndsutbildningar kan dock vara avgiftsbelagda. Om du är arbetslös har du under arbetskraftsutbildningen rätt till samma utkomstskydd som när du är arbetslös. Om deltagandet i utbildningen medför kostnader kan du få kostnadsersättning för de dagar då du deltar.
Du hittar de arbetskraftsutbildningar som du kan söka till på sidan Arbetskraftsutbildning.
Bekanta dig noggrant med inträdeskraven för den utbildning som intresserar dig innan du lämnar in din ansökan. Om du lämnar in ansökan och blir vald förbinder du dig till utbildningen. Sök till arbetskraftsutbildning på e-tjänsten. Om du inte kan använda e-tjänsten, ansök om ersättning på den utskrivbara blanketten. Lämna blanketten till arbetskraftsservicens verksamhetsställe (yhteystietolinkki) i Kyrkslätt eller Vichtis.
Den arbetskraftsmyndighet som ordnar utbildningen beslutar om antagningen av studerande. Arbetskraftsmyndigheten ser till att du uppfyller inträdeskraven för utbildningen. Intervjuer och lämpliga testmetoder kan tillämpas vid antagning av studerande. Arbetskraftsmyndigheten ger dig ett skriftligt beslut om resultatet av valet.
Frivilliga studier
I vissa fall har du möjlighet att studera på eget initiativ så att du samtidigt får arbetslöshetsförmån. Frivilliga studier är studier som produceras av en läroanstalt, inte arbetskraftsmyndigheten. Läroanstalten svarar också för antagningen av studerande till utbildningen.
Under de frivilliga studierna har du skyldighet att söka och ta emot jobb samt delta i sysselsättningsfrämjande service. Du kan få arbetslöshetsförmån för kortvariga studier, studier som bisyssla eller heltidsstudier.
Kortvariga studier
Kortvariga studier är studier som varar högst sex månader. Kortvariga studier med arbetslöshetsförmån är möjliga om du inte tidigare under samma arbetslöshet har studerat kortvarigt.
Du kan få utkomstskydd under kortvariga studier, om
- du är arbetssökande hos arbetskraftsservicen,
- du har fyllt 25 år innan studierna börjar,
- studierna tar sammanlagt högst sex månader och
- studierna ger dig yrkesfärdigheter eller stöder företagsverksamhet.
Om dina kortvariga studier tar högst tre månader har du rätt till nya kortvariga studier genast efter att du avslutat dina tidigare studier. Om dina studier tar över tre månader får du rätten på nytt när arbetsvillkoret har uppfyllts och beräkningen av maximitiden för inkomstrelaterad dagpenning har inletts på nytt.
Mer information om arbetsvillkor hittar du till exempel på FPA:s webbplats.
Studier som bisyssla
Studier som bisyssla är studier som till sin omfattning eller varaktighet är ringa. Studier som bisyssla kan vara att till exempel lära sig en ny färdighet, att genomgå grundstudier vid en öppen läroanstalt eller att slutföra studier som tidigare avbrutits. Även heltidsstudier kan i vissa fall räknas som bisyssla.
Du kan genomgå studier som bisyssla med arbetslöshetsförmån om
- du är arbetssökande hos arbetskraftsservicen,
- du har rätt till arbetslöshetsförmån och
- arbetskraftsmyndigheten anser dina studier vara bisyssla.
Arbetskraftsmyndigheten kan också anse heltidsstudier som studier som bisyssla om du under dina studier i minst sex månader har arbetat eller varit sysselsatt som företagare. På så sätt har du med ditt eget arbete kunnat påvisa att dina studier är en bisyssla.
Arbetskraftsmyndigheten kan också anse heltidsstudier som bisyssla om du har inlett studierna under anställningsförhållandet och blir permitterad eller uppsagd av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker. I detta fall förutsätts inte att arbetet borde ha varat minst sex månader under studietiden.
Heltidsstudier som stöds med arbetslöshetsförmån
Heltidsstudier är i allmänhet studier som leder till examen eller andra studier som i genomsnitt omfattar minst 5 studiepoäng eller 4,5 kompetenspoäng per studiemånad eller 25 timmar per vecka.
Det är möjligt att studera på heltid med arbetslöshetsförmån om arbetskraftsmyndigheten bedömer att du har ett utbildningsbehov och studierna avsevärt förbättrar din möjlighet att få arbete. Du kan inte inleda studierna med arbetslöshetsförmån förrän du och din expert tillsammans har kommit överens om detta i sysselsättningsplanen.
Du kan få utkomstskydd för arbetslösa för heltidsstudier, om
- du är arbetssökande hos arbetskraftsservicen,
- du har rätt till arbetslöshetsförmån,
- arbetskraftsmyndigheten bedömer att du har behov av utbildning, att studierna är det bästa sättet att främja din sysselsättning och att studierna avsevärt förbättrar dina möjligheter till sysselsättning,
- du har fyllt 25 år och
- studierna uppfyller kriterierna för dem.
Du kan få stöd för studierna i högst 24 månader. Om du i stället avlägger lärokursen i grundstudier kan du få stöd för studierna i högst 48 månader.
Utbildningsprövning
Med utbildningsprövning kan du utreda yrkesvals- och karriäralternativ. Syftet med prövningen är att utreda om branschen och utbildningen är lämplig för dig. Utbildningsprövning ordnas vid en läroanstalt och planeras individuellt enligt dina behov.
För att delta i utbildningsprövningen ska du och din expert tillsammans komma överens om detta i sysselsättningsplanen. Diskutera detta med din expert och be vid behov t.ex. coachningstjänsterna att hjälpa dig att hitta en lämplig plats för utbildningsprövning. Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten.
Under utbildningsprövningen får du samma arbetslöshetsförmån som när du är arbetslös. Om deltagandet i utbildningsprövningen medför kostnader kan du få kostnadsersättning för de dagar då du deltar.
Läroavtalsutbildning
Ett läroavtal är ett tidsbestämt arbetsavtal där arbetsgivaren utbildar arbetstagaren. För ett läroavtal behöver du alltid ett jobb som du måste hitta själv. I läroavtalsutbildning kan du avlägga yrkesexamen på andra stadiet, delexamen eller specialyrkesexamen samtidigt som du arbetar.
På lediga arbetsplatser på Jobbmarknaden kan du hitta läroavtalsplatser genom att välja alternativet ”Läroavtal” under ”Anställningsförhållande” bland sökvillkoren.