Uppehållstillstånd
För att du ska ha rätt till integrationstjänster måste du ha något av följande:
- giltigt uppehållstillstånd i Finland,
- uppehållsrätt som registrerats i Finland, eller
- ett giltigt uppehållskort.
Du hittar information om uppehållstillstånd och hemkommun via länkarna nedan.
Att anmäla sig som arbetssökande
Om du är arbetslös arbetssökande ska du anmäla dig som kund hos arbetskraftstjänsterna. När du har anmält dig som arbetssökande kan du ansöka om arbetslöshetsförmån hos FPA eller din arbetslöshetskassa.
Om du har en finländsk personbeteckning och möjlighet att identifiera dig elektroniskt, ska du börja söka jobb på webben i arbetskraftsmyndighetens e-tjänst.
Om du inte har en finländsk personbeteckning eller inte kan börja söka arbete i e-tjänsten, besök arbetskraftstjänsternas serviceställe. Om din hemkommun är Kyrkslätt, Vichtis eller Sjundeå, finns serviceställena (ANKKURILINKK) i Kyrkslätts centrum och i Nummela i Vichtis.
Om din hemkommun är någon annan än Kyrkslätt, Vichtis eller Sjundeå, hittar du kontaktuppgifterna till kommunens serviceställe via Jobbmarknadens regionala sidor.
För att du ska kunna anmäla dig som arbetssökande måste du ha rätt att arbeta i Finland. Rätten att arbeta grundar sig på ett giltigt uppehållstillstånd eller medborgarskap i ett EU- eller EES-land eller Schweiz.
Bedömning av servicebehovet och integrationsplan
Om det är mindre än tre år sedan ditt första uppehållstillstånd beviljades och du inte arbetar, har du rätt till en integrationsplan och integrationstjänster. En expert på integration handleder dig i din egen situation och erbjuder tjänster som hjälper dig att integreras och få jobb.
I den inledande intervjun eller bedömningen av kompetensen och servicebehovet för integration tillsammans med din egen expert utreder du din studie- och arbetshistoria, dina språkkunskaper och andra frågor som påverkar din integration och sysselsättning. Dessutom kan experten hänvisa dig till exempel till att testa dina språkkunskaper, läs- och skrivfärdigheter.
I integrationsplanen kommer du tillsammans med en expert överens om sådana studier i finska eller svenska som motsvarar din studieförmåga och dina studiefärdigheter samt om deltagande i de tjänster som bäst lämpar sig för din situation.
Om du har anmält dig som arbetssökande är det förpliktande för dig att delta i bedömningen av servicebehovet när du kallas till en sådan. Om den avtalade tiden för mötet inte passar dig, ska du genast kontakta arbetskraftstjänsterna. Du når din expert bäst genom att be om kontakt via e-tjänsten. Du kan också ringa telefonrådgivningen eller besöka lågtröskelrådgivningen i Kyrkslätt eller Vichtis.
Flerspråkig samhällsorientering
Den flerspråkiga samhällsorienteringen är en kurs där man går igenom viktiga frågor som anknyter till det finländska samhället. Kursen är tänkt att ordnas på ett språk som du förstår väl. Man kommer överens om deltagande i samhällsorientering i din integrationsplan (ankkurilinkki).
Om ditt eget modersmål är sällsynt i Finland, kan samhällsorienteringen ordnas också på något annat sätt. Du kan till exempel få material som du kan bekanta dig med eller så kan du delta i en webbkurs där du går igenom samma innehåll.
Du kan också bekanta dig med materialet självständigt på webbplatsen yhteiskuntaorientaatio.fi.