Valitse sivu
Etusivu / Varhaiskasvatus ja opetus / Opetus ja koulutus / Perusopetus / Hae kouluun / Lähikoulu ja lähikoulun osoittaminen
kirkkonummi

Lähikoulu ja lähikoulun osoittaminen

Perusopetuksen oppilaat käyvät pääsääntöisesti omaa lähikouluaan. Lähikoululla tarkoitetaan jotakin oppilaan asuinpaikan mukaisen oppilaaksiottoalueen koulua, ei aina maantieteellisesti lähintä tai huoltajan toivomaa koulua. Oppilaan lähikoulua määrittäessä käytetään oppilaan kouluun ilmoittautumisajankohtana voimassaolevan väestörekisteriin merkityn asuinosoitetta. Mikäli huoltajat asuvat eri osoitteissa, huoltajien tulee tehdä lapsensa kouluun ilmoittaminen yhteisymmärryksessä.

Ilmoittautumisen jälkeen täytetty lomake lähetetään koulun rehtorille, joka tekee päätöksen oppilaaksiotosta. Päätös lähetetään tiedoksi huoltajalle. Uusien oppilaiden ilmoittautumislomakkeiden käsittelyaika on keskimäärin kaksi viikkoa.

Oppilaaksiotossa suomenkielisiin kouluihin kunta on jaettu kolmeen alueeseen:

  • Masala (itäinen alue)
  • Keskusta (keskinen ja eteläinen alue)
  • Veikkola (pohjoinen alue).

Kullakin alueella toimii yksi 1–9 vuosiluokkien yhtenäiskoulu, joka toimii yhteistyössä alueella muiden 1–6 vuosiluokista muodostuvien ns. syöttökoulujen kanssa. Jokirinteen, Veikkolan ja Nissnikun koulut ovat vuosiluokista 1–9 muodostuvia yhtenäiskouluja.

Muuhun kuin lähikouluun hakeminen

Oppilaalla on mahdollisuus pyrkiä oppilaaksi muuhunkin kuin omaan lähikouluun. Huoltajan on jätettävä asiaa koskeva hakemus täyttämällä toissijaiseen kouluun hakeminen -lomake. Kunkin koulun oppilaspaikkojen tilannetta voi tiedustella kyseisen koulun rehtorilta ja päätöksen tekee rehtori Suomenkielisen kasvatus- ja koulutuslautakunnan hyväksymien oppilaaksiottoperusteiden mukaisesti.

Oppilaan huoltaja vastaa oppilaan koulukuljetuksista, kun oppilas otetaan oppilaaksi muuhun kuin omaan lähikouluun huoltajan hakemuksesta.

HUOM! Mikäli kyseessä on kuntaan muuttava oppilas, huoltaja täyttää Ilmoitus uudesta oppilaasta – lomakkeen.

Kaksikieliset oppilaat

Jos lapsi osaa suomea ja ruotsia yhtä hyvin, voi huoltaja päättää, kummankieliseen kouluun hän haluaa lapsen ilmoittaa.

Oppilaaksiotossa ruotsinkielisiin kouluihin kunta on jaettu neljään osaan:

  • eteläinen alue
  • läntinen alue
  • itäinen alue
  • pohjoinen alue

Suomenkielisen perusopetuksen oppilaaksiottoa koskevat perusteet

Ruotsinkielisen perusopetuksen oppilaaksiottoa koskevat perusteet

Karttapalvelu, lähikoulut

Lisätietoja:
Hallinnollinen sihteeri Emmi Wentzien, puh 040 1269 299

Sähköposti etunimi.sukunimi@kirkkonummi.fi