Suuri osa suomalaisista asuu omistusasunnossa. Internetistä löytyy paljon kiinteistövälittäjiä, jotka myyvät asuntoja, mutta asunnot ovat kalliita. Pankit myöntävät lainaa asunnon hankintaan, mikäli hakija kykenee huolehtimaan lainan lyhentämisestä. Niin kauan kuin sinulla ei ole vakituista työtä, lainan saaminen voi olla vaikeaa. Omistusasunto vaatii lisäksi pitkäaikaista sitoutumista, minkä vuoksi asunnon vuokraaminen voi joissakin elämäntilanteissa olla parempi vaihtoehto.
Vuokra-asunto
Voit vuokrata asunnon kunnalta, yritykseltä, yhdistykseltä tai yksityiseltä omistajalta. Lähes kaikki tarjolla olevat asunnot löytyvät isoilta vuokra-asuntoja tarjoavilta verkkosivustoilta kuten Oikotie.fi ja Vuokraovi.com.
Alla on linkkejä Kirkkonummella toimiviin yleishyödyllisiin vuokranantajiin, joilta voit hakea vuokra-asuntoa.
Vuokra-asunnon hakemiseen voit saada apua Kirkkonummen kunnan Asumisneuvonnasta tai jos olet alle 30-vuotias, Kirkkonummen Ohjaamo-palveluista. Myös Nuorisoasuntoliiton (NAL) asumisneuvoja käy säännöllisesti Ohjaamossa.
Kun vuokraat asunnon, tee aina kirjallinen vuokrasopimus vuokranantajan kanssa. Sopimukseen tulee vuokralaisen ja vuokranantajan allekirjoitukset, ja niitä on oltava kaksi kappaletta: yksi vuokralaiselle ja yksi vuokranantajalle.
Asunto voidaan vuokrata määräajaksi tai toistaiseksi. Määräaikaisessa vuokrasopimuksessa on päättymispäivä, jolloin vuokralaisen on muutettava pois asunnosta tai tehtävä ennen vuokra-ajan päättymistä uusi vuokrasopimus. Toistaiseksi voimassa olevassa vuokrasopimuksessa ei ole päättymispäivää, mutta sekä vuokralainen että vuokranantaja voi sanoa sopimuksen irti noudattamalla huoneenvuokralaissa sanottua irtisanomisaikaa.
Asumisneuvonta
Asumisneuvonta auttaa kaikkia kirkkonummelaisia asumiseen, asunnonhakuun tai vuokravelkaan liittyvissä kysymyksissä. Voit saada asumisneuvonnasta apua esimerkiksi:
- asuntohakemuksen tekemiseen
- vuokranmaksun viivästymisen aiheuttamiin ongelmiin
- vuokravelan hoitamiseen
- asumisrauhan tai asumisviihtyvyyden ongelmien selvittämiseen
- häätötilanteisiin
- taloudellisiin haasteisiin
Asumisneuvonnan yhteystiedot löydät täältä: https://www.kirkkonummi.fi/asumisneuvonta. Asumisneuvoja on tavattavissa säännöllisesti myös Ohjaamossa.
Asumisen käytännöt
Asumiseen liittyy paljon sääntöjä ja ohjeita. Alla on linkkejä muutamalle monikieliselle sivulle, joiden tiedoista on hyötyä kaikille.
InfoFinlandin sivuilla kerrotaan muun muassa asukkaan oikeuksista ja velvollisuuksista, paloturvallisuudesta, vesivahingoista ja sähköturvallisuudesta, energian säästöstä, jätteiden kierrätyksestä ja erilaisista asumisen ongelmista.
Oulun kaupungilla on selkeät kuvalliset ohjeet asumisen käytännöistä suomeksi, somaliksi, tigrinjaksi, darin kielellä, arabiaksi ja englanniksi. https://www.ouka.fi/haku?hl=fi&query=asumisen+opas
Nuorisoasuntoliitto NAL on tehnyt oppaan oman kodin etsimisestä ja vuokraamisesta sekä asunnossa elämisestä suomeksi, englanniksi arabiaksi ja venäjäksi. https://nal.fi/asumisen-abc/materiaalit/oppaat/
Erittäin hyödyllistä tietoa löytyy sivulta https://sininauhasaatio.fi/materiaalipankki/asumisen-ja-sosiaaliturvan-pieni-sanasto-vasta-suomeen-muuttaneille/ . Se sisältää paljon selityksiä sanoille ja käsitteille, jotka eivät ole välttämättä selviä. Materiaali on saatavilla suomeksi, arabiaksi, soraniksi, tigrinjaksi ja swahiliksi.
Jätehuolto ja kierrätys Kirkkonummella
Suomessa jätteet kuuluu lajitella. Taloyhtiöiden jätetiloissa on astiat biojätteelle, lasille, metallille, muoville, paperille, kartongille ja sekajätteelle. Lisäksi eri puolilla kuntaa sijaitseviin keräyspisteisiin voi viedä sähkölaitteita, paristoja, vaatteita, rakennusjätettä, vaarallisia jätteitä ja puutarhajätteitä. On tärkeää, että oikeat jätteet päätyvät oikeisiin paikkoihin.
Kartta Kirkkonummen jätteiden lajittelupisteistä löytyy täältä, kun zoomaat karttaa Kirkkonummen kohdalla: https://www.kierratys.info/
Suomessa pullot voi palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Palautetuista pulloista maksetaan pantti kauppojen kassalla, kun näytät palautusautomaatista saamaasi kuittia.
Ohjeita jätteiden lajitteluun löydät esimerkiksi InfoFinlandin sivuilta ja Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) sivuilta.
Jätehuollon lisäksi voit kierrättää käyttökelpoisia tavaroita, joita et enää itse tarvitse. Jätteiden kierrätyspisteissä on usein myös tekstiilien keräyslaatikoita, joihin voi viedä ehjiä ja puhtaita vaatteita.
Myös kierrätyskeskuksiin ja Suomen Punaisen Ristin (SPR) Kontti-keräykseen voi toimittaa hyväkuntoisia vaatteita ja tekstiilejä sekä muuta tavaraa, kuten huonekaluja, astioita, ehjiä kodinkoneita ja ehjää elektroniikkaa.
Myös Kirkkonummen Martat pitävät yllä omaa kierrätyskeskustaan. https://www.facebook.com/KirkkonummenMarttojenKierratyskeskus/
Voit myös myydä käytettyä tavaraa itse pääkaupunkiseudun kirpputoreilla tai internetissä.
Taloudelliset kysymykset
Asumisen kustannuksiin vaikuttavat asumisjärjestelyt. Vuokran ja mahdollisen asuntolainan korkojen ja lyhennysten lisäksi pakollisia asumisen kuluja syntyy vesihuollosta, sähköstä, jätehuollosta, yhtiövastikkeista ja vakuutusmaksuista. Maksujen laiminlyönnistä seuraa sakkomaksuja, viivästyskorkoja ja pahimmassa tapauksessa jopa kodin menetys.
Asumismenoihin voi saada myös tukia. Mikäli omat tulosi ovat liian pienet, voit hakea kelasta yleistä asumistukea tai eläkkeensaajan asumistukea. https://www.kela.fi/asumisen-tuet
Lisää tietoa asumisen tuista ja taloudellisten ongelmien ratkomisesta löydät infoFinlandin sivuilta.
Taloudellisiin ongelmiin voit saada neuvoja myös seuraavista paikoista:
- Kirkkonummen kunnan asumisneuvonnasta
- Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaalipalveluista
- Ohjaamosta, jos olet alle 30-vuotias (Kirkkotallintie 1)
- Luckanilta (Saloviuksentie 3)
- Kirkkonummen seurakunnan diakoniatyöstä, puhelinnumerosta 050 383 9371
- Länsi-Uudenmaan talous- ja velkaneuvonnasta
Tuki- ja palveluasuminen
Jos tarvitset apua normaaleista elämän toimista selviämiseen esimerkiksi korkea iän tai vamma takia, sinun on mahdollista hakea erilaisia asumisen tukipalveluja.
Vammaisten henkilöiden asumispalvelut
Tuettu asuminen tarkoittaa itsenäistä asumista, johon liittyy sosiaalipalveluiden tukikäyntejä. Päämääränä on helpottaa asumisen, kodin ulkopuolisen toiminnan ja arjen hallintaa.
Tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu niille henkilöille, jotka tarvitsevat apua kaikkina vuorokauden aikoina. Tehostettuun palveluasumiseen kuuluu hoidon, huolenpidon ja ohjauksen lisäksi muun muassa ulkoilu ja liikunta, ateria- ja vaatehuolto, peseytymis- ja siivouspalvelut sekä muut tarvittavat palvelut ympärivuorokautisesti.
Ikääntyneiden ihmisten asumispalvelut
Ikääntyneille ihmisille on tarjolla erilaisia asumista tukevia palveluita asiakkaan tarpeiden mukaan. Ikäihmisten asumispalveluista löydät tietoa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sivuilta https://www.luvn.fi/fi/elamanvaiheet/ikaantyneille tai ottamalla yhteyttä Seniori-infoon 029 1512 270, s-posti: seniori-info.ita@luvn.fi
Asuminen kriisitilanteessa
Väkivalta ja väkivallan uhka
Jos perheesi jäsen käyttää väkivaltaa sinua tai muita perheenjäseniä kohtaan, ota yhteyttä arkisin klo 8–15 sosiaalitoimiston päivystysnumeroon 029 151 6005 ja muina aikoina sosiaali- ja kriisipäivystykseen 029 151 2221.
Pääkaupunkiseudulla on useita turvakoteja, joihin voi mennä yhdessä lasten kanssa, jos kotiin jääminen on pelon, väkivallan tai väkivallan uhan takia mahdotonta tai vaarallista. Turvakodeissa saat apua tilanteen käsittelemiseen. Turvakotien palvelut ovat maksuttomia.
Saat turvakodeista lisää tietoa sosiaalitoimistosta. Voit soittaa myös Pääkaupungin turvakoti ry:n turvakotiin kaikkina vuorokauden aikoina numeroon 09 4777 180. Sinun ei tarvitse kertoa nimeäsi, kun soitat.
Naisten turvakoti Monan yhteystiedot löydät täältä. https://monikanaiset.fi/turvakoti-mona/
Jos olet nuori ja sinulla on ongelmia kotona voit ottaa yhteyttä Punaisen Ristin nuorten turvataloon: turvatalo.espoo@redcross.fi
Asunnottomuus
Jos jäät asunnottomaksi, ota yhteys sosiaalityön neuvontanumeroon (029 151 6004).
Jos avun tarve on välitön, esim. väkivallan, onnettomuuden tai muun akuutin syyn vuoksi, ota yhteyttä aikuissosiaalityön päivystysnumeroon (029 151 6005) maanantaista perjantaihin klo 8–15 ja muina aikoina sosiaali- ja kriisipäivystykseen (029 151 2221).
Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla on useita paikkoja, jotka palvelevat asunnottomia: https://sininauhasaatio.fi/materiaalipankki/opas-kadun-kansalle/
Yhdessä naapurien kanssa
Asukasyhdistykset
Naapureihin kannattaa tutustua, jos vain mahdollista. Se käy helpoiten taloyhtiön tilaisuuksissa ja pihatalkoissa, jos sellaisia järjestetään. Kirkkonummella toimii myös eri alueiden asukasyhdistyksiä, jotka kokoavat yhteen alueen asukkaita. Osa asukasyhdistyksistä toimii hyvin aktiivisesti ja ottaa mielellään mukaan uusia jäseniä.
Alla on lista Kirkkonummella toimivista asukasyhdistyksistä, joilla on verkkosivut.
- Veikkolan kyläyhdistys https://www.facebook.com/VeikkolanKylayhdistys
- Sundsberginraitin asukasyhdistys https://sundsberginraitti.fi/
- Lounais-Kirkkonummen asukasyhdistys https://lounaiskirkkonummi.kylille.fi/
- Gesterby-Sepänkylän asukasyhdistys, https://www.gesterby-sepankyla.fi/
- Masalan asukasyhdistys https://www.masalanasukasyhdistys.fi/
- Kolsarin asukasyhdistys https://www.facebook.com/p/Kolsarin-asukasyhdistys-ry-100064499958092/
- Veklahden kyläyhdistys https://www.veklahti.fi/
- Jolkby-Heikkilä-Laajakallio asukasyhdistys https://www.johela.net/
- Luoman kyläyhdistys https://www.luoma-boback.fi/
- Sundsbergin Kartanonrannan asukasyhdistys https://www.sundsberg.net/
- Kantvikin asukasyhdistys http://www.kantvik.fi/
- Långvik ry. https://langvikry.wordpress.com/about/
Ristiriitatilanteet ja naapuruussovittelu
Aina yhteiselo ei suju, niin kuin toivoisi. Naapurit eivät aina noudata talon järjestyssääntöjä. Myös kulttuurien erilaisuus saattaa aiheuttaa ristiriitoja naapurusten välillä. Joskus kyse voi olla myös syrjinnästä ja rasismista, jota tapahtuu siitä huolimatta, että se on laitonta.
Jos ristiriitatilanne ei ratkea keskustelemalla, voit olla yhteydessä isännöitsijään ja kertoa hänelle ongelmasta.
Pääkaupunkiseudulla toimii myös Naapuruussovittelun keskus, josta voi saada apua riitatilanteissa. Yhteyttä voi ottaa myös Kalliolan sovittelutoimistoon. Sovittelu on puolueetonta, luottamuksellista ja maksutonta.
Mikäli ongelmat jatkuvat tai mikäli koet väkivaltaa tai väkivallan uhkaa, ota yhteyttä poliisiin. Poliisilla on käytössään valtakunnallinen neuvontapalvelu, joka palvelee numerossa 0295 419 800 arkisin klo 8–16.15. Kiireellisessä hätätilanteessa soita numeroon 112.