Valitse sivu
Etusivu / Vapaa-aika / Vapaa-aika ja harrastukset / Musiikkiopisto / Oppilaaksi musiikkiopistoon
kirkkonummi

Oppilaaksi musiikkiopistoon

Uusien oppilaiden ilmoittautuminen lukuvuodelle 2025 – 2026 Kirkkonummen musiikkiopistoon alkaa lauantaina 26.4.2025.

Musiikkiopiston instrumenttiopintoihin otetaan uudet oppilaat ilmoittautumisjärjestyksessä joko yksilö- pari- tai ryhmäopetukseen. Kaikki soitto-opintoihin haluavat ilmoittautuvat jonokurssille. Ilmoittautumisessa pyydämme kaksi instrumenttitoivetta ja lisätietoja-kohtaan mahdolliset aikaisemmat soitto-opinnot. Musiikkiopisto muodostaa yksilöpaikat sekä pariopetus- ja ryhmäopetuspaikat. Ilmoitus myönnetystä oppilaspaikasta lähetetään sähköpostilla ilmoittautuneille kesäkuun alussa. Voit tutustua musiikkiopiston opetussuunnitelmaan opiston verkkosivuilla.

Varhaisiän musiikinopetuksen muskariryhmiin oppilaat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä koko lukuvuoden ajan. Ilmoittautumisesta tulee automaattinen vahvistusviesti antamaanne sähköpostiosoitteeseen.  

Instrumenttiesittely

Puupuhaltimet (poikkihuilu, klarinetti, saksofoni, oboe)

Poikkihuilu

Huilunsoiton aloitusikä on noin 7-12 vuotta. Nuorimmat soittajat aloittavat käyrällä suukappaleella, jota käytetään oikeassa huilussa aluksi. Huilu on orkesterisoitin, jolla voi soittaa puhallinorkesterissa tai jopa sinfoniaorkesterissa. Se soveltuu hyvin myös kamariyhtyeisiin. Huilu on äänialaltaan korkein puhallinsoittimista.

Soitinesittely, huilu.mov – Google Drive

Klarinetti

Pehmeä-ääninen klarinetti on äänialaltaan laajin puupuhallinsoitin ja se soveltuu monenlaiseen musiikkiin. Klarinetit tehdään puusta, joskin vasta-alkajan soitin on usein muovia. Klarinetissa käytetään äänen muodostamiseen suukappaleeseen kiinnitettyä ruokolehdykkää. Kuten muutkin puhallinsoittimet, klarinetti on orkesterisoitin. Yhteissoitto muiden kanssa on tärkeä osa opintoja alusta alkaen. Klarinetinsoiton sopiva aloitusikä on 8-11 vuotta.

Soitinesittely, klarinetti.mov – Google Drive

Saksofoni

Saksofoni kuuluu puupuhaltimiin, vaikka se valmistetaankin metallista. Saksofonin ainoa puuosa on suukappaleeseen kiinnitettävä ruokolehdykkä, joka onkin samantyyppinen kuin klarinetissa. Sormitukset saksofonissa ovat kuitenkin lähempänä poikkihuilua. Monille saksofoni on tuttu pop- ja jazzmusiikista, mutta se on monipuolinen soitin, jolla soitetaan myös klassista musiikkia. Kuten muut puhaltimet, saksofoni on tärkeä osa puhallinorkesteria ja yhteissoittoa harjoitellaan alusta alkaen. Sopiva aloitusikä on 8-11 vuotta.

Oboe

Oboe kuuluu puupuhallinperheeseen, ja sen ääni syntyy puhallettaessa suukappaleeseen, joka on   tehty kahdesta vastakkain sidotusta ruokolehdykästä. Tätä suukappaletta kutsutaan ”rööriksi”. Oboella on tärkeä tehtävä sinfoniaorkesterissa, oboisti soittaa nimittäin konsertin tai harjoituksen aluksi orkesterille viritysäänen ja muut virittävät soittimensa oboen mukaan. Oboen ääni soi kauniisti ja usein kovin kaihoisasti, mutta ketteryyttä, iloisia ja leikkisiäkin sävyjä löytyy. Oboensoiton voi aloittaa jo 7-vuotiaana, jos sormet vain ylettyvät kaikille läpille ja soittaja jaksaa kannatella soitinta. Soitto-opinnot voi aloittaa muovisella tai puisella soitinliikkeestä ostetulla valmisröörillä tai opettajan valmistamalla röörillä. Myöhemmässä vaiheessa röörien valmistus kuuluu soitto-opintoihin.

Soitinesittely, oboe.mov – Google Drive

Vaskipuhaltimet (trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, baritonitorvi, tuuba)

Trumpetti

Trumpetti on vaskisoittimista kaikkein pienikokoisin ja korkeaäänisin. Trumpetinsoiton voi aloittaa 7-12-vuotiaana.

Soitinesittely, trumpetti.mov – Google Drive

Käyrätorvi

Puhallinsoittimessa tarvitaan ns. puhallusvoimaa eli tehokkaat keuhkot. Käyrätorvi, kuten muutkin vasket, on hieno orkesterisoitin. Soitin soveltuu hyvin yli 7-vuotiaille.

Soitinesittely, käyrätorvi.mov – Google Drive

Pasuuna, baritonitorvi ja tuuba

Nämä matalat vaskisoittimet ovat pehmeä-äänisiä orkesterien luottosoittimia. Vaikka nämä soittimet ovat isokokoisia, niin pienempiä soitinkokoja on olemassa. Kaikkein pienimmät pasunistit voivat aloittaa soittamisen vaikka eskari-iässä muovipasuunalla.

Jousisoittimet (viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso)

Viulu

Viulu on jousisoitinperheen pienin ja kirkasäänisin soitin. Sitä soitetaan jousella ja joskus myös näppäillen. Viulussa on laulava, vivahteikas ääni ja jousella saadaan aikaan myös hyvin vikkelää ja rytmikästä soittoa. Viulunsoittajana pääsee hyvin varhaisessa vaiheessa mukaan yhteissoittoon. Viulunsoiton voi aloittaa 5 – 9 -vuotiaana.

Alttoviulu

Alttoviulu on hyvin samankaltainen jousisoitin kuin viulu, mutta sen ääniala on matalampi ja se on vähän kookkaampi. Alttoviulun sointi on samettinen ja tumma. Sen soittajana pääsee myös hyvin varhaisessa vaiheessa osallistumaan yhteissoittoon. Alttoviulun soiton voi aloittaa ensimmäisenä soittimena tai siihen voi siirtyä viulusta. Sopiva aloitusikä on 6-10 vuotiaana, toki myöhemminkin pystyy aloittamaan.

Sello

Sellon ääniala kattaa koko ihmisen äänialan aina baritonista sopraanoon. Ehkä siksi sen ääntä pidetään yleensä miellyttävänä, usein jopa kauniina. Sellolla on tärkeä rooli orkesterissa ja kamarimusiikissa harmonian tukipilarina, mutta monet ihastuttavimmista melodioistakin on usein kirjoitettu sellon soitettavaksi. Kirkkonummen musiikkiopistossa hyödynnetään sellonsoitonopetuksessa Suzuki –metodia. Sopiva aloitusikä on 5-vuotiaasta ylöspäin.

Kontrabasso

Kontrabasso on jousisoitinperheen kookkaina ja matalaäänisin soitin. Sen syvä ja pehmeä ääni tuntuu kehossa miellyttävinä värähtelyinä. Kontrabassot muodostavat orkesterissa sellojen kanssa harmonian tukipilarina toimivan bassoryhmän. Yhteissoittoon pääsee mukaan Kirkkonummen musiikkiopistossa jo varsin pienellä soittokokemuksella. Sopiva aloitusikä on 7-vuotiaaasta ylöspäin.

Laulu

Lauluopinnoissa rakennetaan laulajan instrumenttia hänen omista lähtökohdistaan ja tutustutaan monipuoliseen ohjelmistoon musiikin eri tyylilajeissa. Opinnoissa tutustutaan solistiseen esiintymiseen eri kokoonpanoissa sekä laulajan eri rooleihin muusikkona.  Lauluopintoihin voi hakeutua 12-vuotiaasta alkaen.

Yhtyelaulu

Musiikkiopistomme lauluyhtyeet ovat suosittuja. Yhtyelauluryhmässä laulaa 3-6 laulajaa. Tunneilla tutustutaan terveeseen äänenkäyttöön sekä monipuoliseen ohjelmistoon musiikin eri tyylilajeissa. Lauluyhtye soveltuu kaikille 10 ikävuodesta ylöspäin.

Lyömäsoittimet

Lyömäsoittimet ovat kattava soitinperhe. Voit keskittyä pelkästään rytmin soittamiseen rumpusetillä tai lukuisilla käsiperkussioilla. Patarummuilla sinulle hahmottuu mikä on basson funktio musiikissa. Marimballa ja vibrafonilla taas pääset tutustumaan melodian ja harmonian maailmaan. Kaiken kaikkiaan lyömäsoittimet antavat hyvän pohjan musiikin hahmottamiselle ja tarjoaa koordinaatio- ja motoriikkaharjoitusta koko keholle. Lisäksi tunneilla äänitetään omaa musiikkia. Sopiva aloitusikä on kouluikä.

Piano

Pianolla voit soittaa eri tyylisiä kappaleita jo opintojen alkuvaiheessa. Pianoa voi pitää perussoittimena, koska sitä opiskellessa nuotit ja sointumerkit tulevat helposti tutuiksi. Pianolla melodioiden ja sointujen soittaminen on helppoa, ja sinulla on mahdollisuus soittaa ja säestää tuttuja sekä uusia kappaleita. Piano taipuu kaikenlaiseen musiikin tekemiseen harrastuksesta ammattikäyttöön. Sopiva aloitusikä on kouluikä.

Harmonikka

Harmonikka on kosketinsoitin, joka muodostuu kahdesta sormiosta sekä niiden välillä olevasta palkeesta. Harmonikka on monipuolisuudessaan vailla vertaa; sitä voit kuulla esimerkiksi taidemusiikkikonsertissa, latotansseissa tai vaikkapa rokkiklubilla. Harmonikkatunneille ovat tervetulleita kaikenikäiset. Soittoharrastuksen alussa opettaja auttaa hankkimaan sopivan soittimen.

Kitara

Kitara on yksi maailman yleisimmistä soittimista ja se on suosittu soitin hyvin monenlaisissa musiikkityyleissä. Kitaransoiton opinnot musiikkiopistossa alkavat lähtökohtaisesti pari- tai ryhmäopetuksena.

Kitaralla pystyy yksinkertaisesti hahmottamaan harmoniaa ja siksi se sopii erinomaisesti myös sivusoittimeksi sellaiselle opiston oppilaalle, joka on ehtinyt pidemmälle pääsoittimessaan (jouset/puhaltimet).

Kitaransoiton aloittamiseen tarvitaan oma soitin, musiikkiopistolla ei ole vuokrasoittimia. Koska pienempien 1/2- ja 3/4-kokoisten kitaroiden käyttö rajoittuu muutamaan vuoteen, on käytetyn löytäminen verrattain helppoa. Soittimen valinnasta ja hankinnasta kannattaa ensin konsultoida opettajaa. Musiikkiopistossa soittaminen keskittyy lähinnä klassiseen eli tuttavallisemmin nylonkieliseen kitaraan, jota näppäillään sormin. Koska kitara edellyttää käsiltä ulottuvuutta on suositeltava aloitusikä 7v ylöspäin.

Kirkkonummen kunnan sivistys- ja vapaa-aikapalveluiden tietosuojaselosteet

Musiikkiopiston toimisto

Käyntiosoite: Kirkkotallintie 1 A, toinen kerros, 02400 Kirkkonummi
[kartta]

Postiosoite: PL 20, 02401 Kirkkonummi

Puhelin: 040 126 9312

Sähköposti:
opistot@kirkkonummi.fi

Asiakaspalvelu avoinna puhelimitse ti ja to klo 13-16: 040 126 9312

Toimisto avoinna sopimuksen mukaan.