I början av år 2025 övergår arbetskraftstjänsterna till kommunens ansvar, och AN-byråernas verksamhet upphör. I och med detta bildar Kyrkslätt, Vichtis och Sjundeå ett gemensamt sysselsättningsområde och Kyrkslätt fungerar som områdets ansvarskommun.
Ett av målen i Kyrkslätts nya kommunstrategi som godkändes våren 2024 är att Kyrkslätt är den mest eftersökta och livskraftigaste kommunen i metropolområdet. När AN-tjänsterna överförs till kommunen i början av år 2025, kommer Kyrkslätts kommunorganisation att förnyas i enlighet med kommunstrategins mål.
Genom organisationsreformen stärker kommunen sitt mål att utveckla livskraften i Kyrkslätt. I och med organisationsreformen kommer antalet tjänster eller anställda inte att öka i Kyrkslätts kommun, utan förnyelsen genomförs genom interna tjänste- och uppgiftsarrangemang.
Kommunens tjänster kommer att tillhandahållas av bildnings- och kommunutvecklingssektorerna
Till följd av organisationsreformen kommer arbetskraftstjänsterna att ordnas inom den nya kommunutvecklingssektorn, som bildas genom att den tidigare samhällstekniska sektorn tar över sysselsättnings- och näringsfrågorna.
Från och med årsskiftet kommer kommunens tjänster att tillhandahållas av bildningssektorn och kommunutvecklingssektorn (tidigare samhällstekniska sektorn). Sektorn för gemensamma tjänster svarar även i fortsättningen för de interna stödtjänsterna och styrningen.
Nya servicehelheter inom kommunutvecklingssektorn
Organisationen och verksamheten inom kommunutvecklingssektorn utvecklas genom att bilda nya servicehelheter: sysselsättningsområdets tjänster och livskraftstjänster.
Servicegruppen för sysselsättningsområdets tjänster inom kommunutvecklingssektorn svarar för de arbetskraftstjänster som överförs från staten samt för integrationsservicen i Kyrkslätt och Sjundeå kommuner. Arbetskraftstjänsterna ordnas i fortsättningen med en personalstyrka på ca 55 personer i kommunen. Direktör för sysselsättningsområdet Tony Sandström blir chef för servicegruppen. Sandström har hittills ansvarat för beredningen av sysselsättningsområdet.
”Vi ser fram emot att utveckla arbetskraftstjänsterna för invånarna i vårt sysselsättningsområde tillsammans med vårt kunniga team,” säger Sandström.
Servicegruppen för livskraftstjänster svarar för kommunens planläggning, markanvändning, näringslivs- och turismtjänster, byggnadstillsyn och miljövård samt geodatatjänster.Livskraftschef Simon Store blir chef för servicegruppen. Store har arbetat som detaljplanechef i kommunen.
”Det är fantastiskt att utveckla Kyrkslätts kommun, där vi nyligen har mottagit flera positiva nyheter från företagssektorn. Kommunen har också fått betydande investeringar,” gläds Store.
Servicegrupperna för infrastruktur och lokaltjänster samt affärsverket Kyrkslätt Vatten hör också till kommunutvecklingssektorn och svarar för kommunens infrastruktur och fastigheter. Städ- och kosthållstjänsterna svarar för skolornas och daghemmens måltider samt renhållning.
Anna-Kaisa Kauppinen fortsätter som sektordirektör för kommunutvecklingssektorn.
Ytterligare information:
Virpi Sailas, Kommundirektör – Kyrkslätts kommun, 0405289558, virpi.sailas@kirkkonummi.fi
Anna-Kaisa Kauppinen, Direktör för samhällsteknik – Kyrkslätts kommun, 0504140754,
anna-kaisa.kauppinen@kirkkonummi.fi