Valitse sivu

Torstaina 7.11. Kirjastotalo Fyyrin Mörne-salissa esiteltiin Kirkkonummen kulttuuri- ja tapahtumatoimijoille tulevan yhteiskampuksen monitoimisalin tuomia mahdollisuuksia. “Monitoimisalin monet kasvot” -nimellä kulkeva keskustelutilaisuus keräsi Mörne-saliin aktiivisia osallistujia Kirkkonummen kulttuuri- ja tapahtumakentältä. 

Yhteinen ja elävä taiteen, kulttuurin ja tapahtumien näyttämö 

Tilaisuuden avasi Kirkkonummen musiikkiopiston oppilaiden Amanda ja Samuel Lindqvistin sekä Aarton Kaarton huikeat pianoesitykset. Kirkkonummen musiikkiopiston oppilaat ovatkin yksi yhteiskampuksen tulevista käyttäjäryhmistä. 

Tilaisuuden avaussanat lausui Kirkkonummen sivistysjohtaja Eeva-Kaisa Ikonen, joka iloitsi yhteiskampuksen tuomista hienoista tulevaisuuden näkymistä jatkuvan oppimisen, kulttuurin ja kohtaamisen paikkana Kirkkonummen keskustan ytimessä. 

“Kirkkonummi viettää 700-vuotisjuhlaa vuonna 2030 ja yhteiskampus tulee toimimaan tämän juhlavuoden näyttämönä, jossa pääsemme nauttimaan elävistä taiteen ja kulttuurin hetkistä.” 

Helposti saavutettava rakennus tarjoaa monipuoliset puitteet 

Yhteiskampusta rakennuksena oli esittelemässä rakennuksen pääsuunnittelija Ilmari Lahdelma arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:sta. Lahdelma kertoi Kirkkonummella nousevan helposti saavutettava rakennus “johon voi vaivattomasti tulla, olla ja viihtyä.” 

Kirkkonummen keskustaan on nousemassa vaalea, kolmikerroksinen rakennus, jonka katosta osa on viherkattoa. 

Lahdelma kertoo, että yhteiskampuksen monitoimisalit tulee olemaan 500-paikkainen sali pakattavalla siirtokatsomolla. Lahdelman mukaan salin muunneltavuus erilaisiin tilaisuuksiin on otettu huomioon suunnittelussa kuten myös akustiikka.  

Oppimisympäristön lisäksi kohtaamispaikka eri-ikäisille kuntalaisille 

Mörnessä esittäytyivät myös yhteiskampuksen tulevat opetuksen järjestäjät: Kyrkslätts Gymnasium, Porkkalan lukio, Kirkkonummen kansalaisopisto, Kirkkonummen kuvataide- ja käsityökoulut sekä Kirkkonummen musiikkiopisto. 

Tulevia käyttäjiä edustavat Kyrkslätt gymnasiumin rehtori Mikael Eriksson sekä vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen rehtori Satu Ylönen. Rehtorit iloitsivat oppimisen kulttuurin tulevaisuudesta saman katon alla Kirkkonummella. 

“Toivomme, että rakennuksesta tulee kohtaamispaikka eri-ikäisille kuntalaisille. Opetuksen järjestäjinä näemme yhteiskampuksen ainutlaatuisena tilana: kaksikielinen kokonaisuus, jossa on toimintaa aamusta iltaan ja viikonloppuisin.” Ylönen kertoi. 

Yhteiskampus avaa yhteyden yhteistyöhön  

Tilasuuteen ilmoittautumisen yhteydessä oli myös saanut esittää etukäteiskysymyksiä, joita käytiin tilaisuudessa läpi. Keskustelua fasilitoi Sivistyksen toimialan kehityspäällikkö Antti Sankala.  

Osallistujia pohditutti muun muassa se, onko monitoimisalin akustiikka suunniteltu konserttikäyttöä varten ja kuinka esimerkiksi esteettömyys on huomioitu. Eri toimijoiden mahdollisuudet hyödyntää salia nousivat myös esille kysymyksissä. Myös salin varustelu kuten esimerkiksi kuoro- tai istumakorokkeet lapsille mietitytti osallistujia kuten myös parkkipaikkojen riittävyys. 

“Kiitämme kaikki aktiivisesta ja keskustelusta ja Kirkkonummen kunta ottaakin vielä mielellään ideoita ja toiveita koskien yhteiskampuksen monitoimisalin kehittämistä”, Antti Sankala toteaa. 

Kuva/Bild: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy, visualisation Voima Graphics Oy

Kirkkonummen keskustaan, kirjastotalo Fyyrin pohjoispuolelle toteutettava yhteiskampus tulee tarjoamaan tilat noin 800 lukio-opiskelijalle ja noin 550 musiikkiopiston ja kuvataidekoulun oppilaalle sekä kansalaisopistolle.  

Arkkitehtuurisesti elämyksellinen ja Kirkkonummen kaupunkikuvaan sopiva yhteiskampus kunnioittaa sitä ympäröiviä arvorakennuksia. Kestävä rakennus tarjoaa monipuoliset tilat sivistykselle ja kulttuurille. Yhteiskampus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2027.  

Lisätiedot: 

Antti Sankala, kehityspäällikkö, Kirkkonummen kunta – Sivistyksen toimiala, puh. 040 515 4975, antti.sankala@kirkkonummi.fi 

Yhteiskampus – Kirkkonummi