Kirkkonummen päiväkodeissa, kouluissa ja asukapuistoissa vähennetään jätettä myymällä päivän päätteeksi ylijäänyttä ruokaa kunnan henkilöstölle.
“Hävikkiruoan myynnistä tulevilla tuotoilla tarjoamme kunnan ruokailijoille jälkiruokia erityispäivinä kuten Itsenäisyyspäivänä tai Runebergin päivänä. Hävikkiruoan myynnin ansiosta pystyimme esimerkiksi tarjoamaan laskiaisen aikaan laskiaispullia”, kertoo Kirkkonummen puhtaus- ja ruokapalveluyksikön palvelujohtaja Johanna Tuppurainen.
Ruokahävikkiä on vähennetty yli 2000 kiloa viime elokuun jälkeen
Hävikkiruoan myynti aloitettiin elokuussa 2023. Uusi toimintatapa on otettu hyvin vastaan. Tuppurainen kertoo, että maaliskuun 2024 loppuun mennessä hävikkiruokaa oli myyty 4197 rasiaa. Yhdessä rasiassa on ruokaa noin puoli kiloa.
“Tämä tarkoitta yhteensä 2100 kiloa myytyä ruokaa, joka olisi muuten heitetty menemään”, Tuppurainen toteaa.
Hävikkiruoan myynti on tuottanut yli 12 500 euroa, jolla on mahdollistettu juhlapäivien jälkiruokia.
Tuppuraisen mukaan hävikkiannoksia myydään keskimäärin 524 rasiaa kuukaudessa kunnan 30 palvelukohteessa. Tämä tarkoittaa 24–25 annosta per päivä.
Hävikkiruoan määrää ei voi ennustaa. Joskus hävikkiruokaa jää paljon, toisinaan ei ollenkaan. Hävikkiruoka on kaikki ylijäänyt tarjolla ollut ruoka. Määrät vaihtelevat paljon ruoasta ja päivästä riippuen. Suosikkiruoista kuten pinaattiletuista ei esimerkiksi Tuppuraisen mukaan jää myytävää.
Toiminnassa on huomioitu turvallisuus ja hygienia
Yksi hävikkiruokarasia maksaa 3 euroa ja maksu tapahtuu MobilePaylla. Ruokaa pääsevät ostamaan ne henkilöt, keillä on pääsy ruokaa myyviin kiinteistöihin eli kouluihin ja päiväkoteihin.
Idea hävikkiruoan myynnistä on kytenyt Kirkkonummen puhtaus- ja ruokapalveluissa pitkään, mutta sysäys sen käyttöönottoon saatiin, kun kunnanvaltuustossa nousi aloitteesta koskien ResQ-sovelluksen käyttöönottoa hävikkiruoan myyntiä ja asiaa alettiin selvittää.
“Turvallisuussyitä ruokaa ei voida myydä ulkopuolelle. Se edellyttäisi, että ulkopuoliset pääsisivät liikkumaan kunnan kiinteistöissä eli päiväkodeissa ja kouluissa”, Tuppurainen kertoo.
Hävikkiruoan myynnissä on haettu toimivaa, tehokasta ja monipuolisesti turvallista toimintamallia. Ostaja annostelee ruokansa valmiisiin rasioihin hygieniasyistä. Omaa rasiaa ei voi käyttää. Ruokaviraston ohjeen mukaan myytävän ruoan yhtenä kriteerinä koskien ulosmyytävää ruokaa on elintarvikkeiden pakkaamiseen tarkoitettu pakkaus.
“Hävikkiruoka on maksullista esimerkiksi siksi, että myynnin organisointi sekä rasiat maksavat. Maksullisuus takaa myös tasapuolisuuden. Kukaan ei voi hamstrata ilmaista ruokaa mielin määrin”, Tuppurainen selventää.
Toimintaa kehitetään asiakaspalautteen pohjalta
Hyväksi todettua käytäntöä on tarkoitus jatkaa syksyllä 2024. Palautteita asiakkailta ja omalta henkilökunnalta on kuunneltu.
“Rasian kokoa on tarkoitus suurentaa ja etsimme käyttöön myös ympäristöystävällisempi rasia. Rasian hinta pysyy samana”, Johanna Tuppurainen kertoo.
Lisätiedot:
Johanna Tuppurainen, Puhtaus- ja ruokapalvelujen johtaja – Kirkkonummen kunta, johanna.tuppurainen@kirkkonummi.fi