Kunnantalo täyttyi nuorista osaajista kesäkuun 12. ja 13. päivänä, kun 30 MyTech AI-lähettilästä saapui kertomaan opeistaan kunnan henkilökunnalle. Vierailu oli osa kesätyöprojektia, jossa nuoret pääsevät ensin oppimaan tekoälyn käytöstä työelämässä ja opettamaan sitä itse käytännön toimissa. Kesätyöprojekti toteutettiin yhteistyössä mukana olleiden yritysten sekä Kirkkonummen kunnan kanssa.
Kesätyöprojektin ensimmäiset kaksi viikkoa nuoret viettivät Teknologiateollisuuden opeissa. Osana kesätyöprojektiaan he muun muassa suorittivat Practical AI- ja Elements of AI -kurssit. Kursseilla lähettiläät oppivat tekoälyn perusteita ja teoriaa sekä tekivät käytännön tehtäviä. Lähettiläät oppivat myös tuottavan tekoälyn eri kieli- ja kuvamalleista sekä oppivat tekemään prompteja eli kehotteita, joilla tekoälyä pyydetään tekemään jokin asia.
Nuoret vierailivat erilaisissa teknologiayrityksissä kuten Microsoftilla ja WithSecurella. Microsoftilla lähettiläät pääsivät muun muassa testaamaan lisättyä todellisuutta Hololens-lasien kautta. Näiden yritysten lisäksi he pääsivät vierailemaan Nokialla ja CSC:lla, ja Google tuli kertomaan heille toiminnastaan. Yritykset kertoivat itsekehittämistään tekoälymalleista ja omista taustoistaan tekoälyn kanssa toimimisesta.
Nuoret kertovatkin oppineensa paljon uutta projektin aikana. “Olen oppinut tekoälyn käytöstä paljon uutta ja kuullut, miten monipuolisesti teknologiayritykset hyödyntävät tekoälyä heidän työssään. Kesätyö on ollut opettavaista, mielenkiintoista ja mahtavaa”, kertoo MyTech AI-lähettiläs Ava.
Projekti on opettanut myös työelämän erilaisista mahdollisuuksista ja urapoluista. “Olen kuullut miten teknologiayritysten henkilöstö on päässyt virkaan monilta eri tahoilta sekä eri ammateista”, kertoo AI-lähettiläs Sara.
Tekoälyn rooli tulevaisuuden kunnassa merkittävä
MyTech AI-lähettiläät olivat kertomassa kunnan työntekijöille AI:n eli tekoälyn käytöstä ja siitä, miten sitä voi hyödyntää työelämässä ja heidän työtehtävissään. Vierailu Kirkkonummen kunnantalolle sisältyi heidän kesätyöprojektiinsa.
Tekoäly voi tehostaa työntekoa monella tavalla ja toimia kätevänä apurina työnteon rinnalla. Se voi auttaa muun muassa sähköpostien ja puheiden kirjoittamisessa sekä esimerkiksi pitkien tiedostojen tiivistämisessä pääpointteihin. Tekoäly toimii myös inspiraation ja ideoinnin apuna sekä tiedonlähteenä. Kuitenkaan kaikkea mitä tekoäly tuottaa tai sanoo ei kannata uskoa, vaan on hyvä käyttää lähdekritiikkiä ja tarkistaa tekoälyn antama tieto vielä itse eri lähteistä.
Kunnallistekniikan sihteeri Heidi Suomelaa kävi opastamassa tekoälyn saloihin Elle ja Tesla. Heidi kertoo saaneensa paljon irti nuorten käynnistä. ”Meillä taisi mennä melkein 2 tuntia ja sain todella paljon irti heidän käynnistään. Tesla ja Elle olivat hyvin perehtyneitä aiheeseen ja saivat minutkin hyvin perehdytettyä aiheen pariin. Oli mahtavaa muutenkin kuulla heistä ja heidän ajatuksistaan”, Heidi iloitsee.
Myös opetuspalveluiden puolella työskentelevä Ninja Somersalmi kehuu nuorten opettaneen hänelle uusia keinoja hyödyntää tekoälyä työssään. Hänen työpöydällään ovat muun muassa opetuksen digiasiat, joten teema on jo entuudestaan tuttu. ”Olen käyttänyt tekoälyä jonkin verran aiemminkin, mutta aina oppii uutta, saa uusia näkökulmia asiaan ja inspiroituu miettimään uusia tapoja soveltaa lisää,” hän kertoo.
Kunnanjohtaja Virpi Sailas haluaa kiittää kaikkia projektiin osallistuneita nuoria. ”Kiitos ihanille MyTech AI-lähettiläille, kenen kanssa sain työskennellä tämän kahden päivän aikana. Ne mahdollisuudet, joita tekoäly meille tarjoaa ovat huikeat. Uskon, että me kuntana opimme paljon tästä projektista”, Sailas kertoo.
Kunnanjohtaja pitää projektia tärkeänä, onnistuneena ja aidosti hyödyttävänä. ”Nuorilta saamani palaute oli, että tämä oli hieno mahdollisuus verkostoitua, käydä eri yrityksissä vierailulla ja tietenkin saada itselleen lisää valmiuksia tekoälyn käyttöön. Tästä saa myös todistuksen, jota voi käyttää jatkossa työnhaussa ja opinnoissa. Näin minun mielestäni kesätöitä tulisikin järjestää!”