Valitse sivu

Vid sitt sammanträde 7.10 beslutade Kyrkslätts kommunfullmäktige godkänna planläggningsprogrammet för åren 2025–2028. Dessutom behandlade fullmäktige planen för barns och ungas välfärd för åren 2024–2026 och så delgavs fullmäktige den andra delårsöversikt för år 2024.  

Kommunfullmäktige godkände planläggningsprogrammet för åren 2025–2028. I planläggningsprogrammet fastställer kommunen vilka planprojekt som ska främjas under varje programperiod. Kommunen fattar beslut om planläggningsprogrammet vartannat år.   

Kommunen utarbetar tillsammans med Esbo stad en utredning om placeringen av Kustbanans depå. Planläggningsprogrammet som nu godkänts av kommunfullmäktige kommer således att kompletteras med depåprojektets planprojekt.  

Kommunfullmäktige remitterade planen för barns och ungas välfärd för åren 20242026  

Kommunfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde remittera planen för barns och ungas välfärd för åren 2024–2026 för att ge ungdomsfullmäktige möjlighet att behandla planen och ge ett utlåtande om den innan den slutligen godkänns av kommunfullmäktige. 

Syftet med planerna för barns och ungas välfärd är att främja barns och ungas välfärd i kommunen och i välfärdsområdet. Kommunen och välfärdsområdet har uppgjort planerna i samarbete. Planen för barns och ungas välfärd ska innehålla information om barns och ungas uppväxtförhållanden samt om välfärdens tillstånd, åtgärder och tjänster som främjar barns och ungas välfärd och förebygger problem, samarbete mellan olika myndigheter, om sammanslutningar och inrättningar som producerar tjänster för barn och unga samt om genomförande och uppföljning av planen. 

Kyrkslätts plan för barns och ungas välfärd 2024–2026 har uppgjorts utifrån uppgifterna för välfärdsberättelsen, de senaste skolhälsoenkätresultaten samt värdena, målen och tyngdpunktsområdena i Kyrkslätts uppdaterade strategi.  

Kommunfullmäktige delgavs den andra delårsöversikten för 2024  

Kommunens andra delårsöversikt för januari-augusti 2024 delgavs kommunfullmäktige.  

I slutet av augusti var de totala externa intäkterna i driftsekonomin 2,8 miljoner euro och utgifterna 2,7 miljoner euro högre än vid samma tidpunkt föregående år. Skatteintäkterna beräknas utfalla som 10,9 miljoner euro mindre än året innan och enligt prognosen underskrider skatteintäkterna budgeten med 2,2 miljoner euro. Det har inkommit 0,78 milj. € mindre i statsandelar än föregående år.  

I slutet av augusti 2024 var arbetslöshetsgraden i Kyrkslätts kommun 8,8 %, dvs. 1 864 personer. I slutet av år 2023 var 1 746 personer arbetslösa. Arbetslöshetsgraden i hela landet var 10,4 %. I slutet av augusti 2024 var arbetslöshetsgraden på Nylands NTM-centrals område 10,8 %.  

I slutet av år 2023 uppgick Kyrkslätts invånarantal till 41 160 personer. Enligt statistikcentralens prognos är kommunens invånarantal i slutet av augusti 2024 41 584 personer, så ökningen under perioden januari–augusti är 325 personer (0,78 %). 

Andra ärenden som kommunfullmäktige behandlade:   

  • Svar på fullmäktigemotion 1/2021: Avgiftsfri frukostservering till grundskolorna / bildnings- och fritidssektorn  
  • Beviljande av avsked från uppdraget som ersättare i samhällstekniska nämnden och val av ny ersättare  
  • Beviljande av avsked från uppdraget som ledamot och vice ordförande i bildnings- och fritidsnämnden och val av ny ledamot och vice ordförande  
  • Val av ny ersättare i bildnings- och fritidsnämnden  
  • Ändring i kommunfullmäktiges sammanträdestidtabell år 2024  
  • Anhängiga fullmäktigemotioner