Valitse sivu

HSY:n Sortti-keräysautot ottavat maksutta vastaan kodin vaarallisia jätteitä, metalliromua ja sähkölaitteita. Autot kiertävät eri puolilla Kirkkonummea neljänä päivänä ja ne pysähtyvät 16 eri paikassa. Kahden autoryhmän voimin toteuttava keräyskierros jatkuu myös Helsingissä 28.5. ja Vantaalla 3.6. asti.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY aloittaa Sortti-keräysautokierroksensa Kirkkonummella. Pysähdyspaikat, tarkat aikataulut sekä pysäkkikartta löytyvät HSY:n verkkosivuilta osoitteesta hsy.fi/keraysautot.

Sortti-keräysautoilla otetaan vastaan seuraavia jätteitä:  

  • Kodin vaaralliset jätteet, kuten maalit, lakat ja laastit, moottoriöljy ja bensiini, liuottimet ja syövyttävät kemikaalit, lannoitteet sekä akut. Kosmetiikkatuotteista jätteinä vaarallisia ovat esimerkiksi hius- ja kynsilakka sekä hajuvesi.  
  • Sähkö- ja elektroniikkalaitteet, kuten pesukoneet, televisiot, kahvinkeittimet, puhelimet ja tietokoneet, pattereilla toimivat ja ladattavat tuotteet. Patterit ja akut pitää irrottaa ja lajitella vaarallisen jätteen keräykseen. 
  • Kodin metalliromut, kuten paistinpannut, pyykkitelineet, metallirunkoiset kalusteet, rikkinäiset polkupyörät ja muut suuremmat metallijätteet, joita ei voi lajitella kiinteistön tai Rinki-ekopisteiden pienmetalliastioihin. 

Keräysautoille ei voi tuoda muita jätteitä. Myös esimerkiksi laitteiden pakkauksia ei pystytä ottamaan vastaan tilanpuutteen ja jätteiden käsittelyn vuoksi; ne täytyy lajitella kodin keräysastioihin tai viedä Rinki-ekopisteeseen. 

On hyvä huomata myös, että Sortti-keräysautojen vaarallisen jätteen keräykseen ei voi tuoda painekyllästettyä puuta, asbestia, ilotulitteita, kaasupulloja tai mitään muutakaan räjähtävää. Lääkkeille on vastaanotto apteekeissa. 

Kullekin jätelajille on oma keräysauto 

Kodin vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja metalliromu kerätään kukin omaan keräysautoonsa. Autot vastaanottavat jätteitä jokaisella pysäkillä 30 minuutin ajan. Suuremmat jätemäärät tulee viedä suoraan Sortti-asemalle, kyseiset jätteet ovat maksuttomia. 

Jätteet tulee luovuttaa vain keräysautojen henkilökunnalle, jotta ne päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn. Tunnistat henkilökunnan keltaisesta HSY-liivistä. 

Keräysautoille tuodut metallijätteet ja sähkölaitteet kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Vaarallinen jäte tehdään käsittelyssä vaarattomaksi ja osa siitä voidaan kierrättää. Vaaralliset jätteet voivat väärin käsiteltyinä aiheuttaa haittaa tai olla vaaraksi ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Niitä ei saa koskaan laittaa sekajätteen joukkoon eikä päästää luontoon tai laskea viemäriin.  

Sortti-keräysautot kiertävät Kirkkonummella 29.5.–4.6. – HSY