Valitse sivu

Syyskuun alussa vuonna 2013 avattiin Kirkkonummelle ensimmäinen asukaspuisto, Piennarpiha Masalaan. Näin sai alkunsa kunnan avoin varhaiskasvatustoiminta. 10-vuotisjuhlaviikkoa vietettiin Piennarpihalla syyskuun alkupuolella yhdessä niin perheiden kuin eri toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Asukaspuisto Piennarpihan juhlaviikkoa juhlittiin puistossa monin eri tavoin. Yhdessä perheiden kanssa koristeltiin kakkua ja liikuntasalissa tanssittiin taaperojameissa sekä temppuiltiin juhlasirkuksessa. Asiakkaita ja puiston väkeä ilahduttivat myös kunnan varhaiskasvatuksen taidepedagogin vierailu juhla-aiheisine lauluineen sekä lukukoirien Nekun, Pätkiksen ja Kitin vierailu.

Entisten työntekijöiden ja tärkeiden yhteistyökumppaneiden kanssa kokoonnuttiin juhlakakulle muistelemaan menneitä ja ihailemaan vuosikymmenen aikana kehkeytynyttä yhteisötaideteosta puiston seinällä.

Lukukoirat Nekku, Pätkis ja Kiti

Kuva: Lukukoirat Nekku, Pätkis ja Kiti

Arjen kohtaamisia ja yhdessä tekemistä – perheiden hyvinvoinnin tukeminen toiminnan keskiössä

Viimeisen kymmenen vuoden aikana asukaspuiston toiminta on kehittynyt ympäristön ja perheiden tarpeet huomioiden. Heti perustamisvaiheesta alkaen Piennarpihalla työskennellyt avoimen toiminnan ohjaaja Jaana Kukkonen muistelee vuosien tuoneen mukanaan muun muassa uusia, mukavia yhteistyökuvioita alueen muiden toimijoiden kanssa, mikä on rikastuttanut toimintaa hyvällä tavalla. Tärkeimpänä asiana asukaspuistotyössä Jaana mainitsee asiakasperheiden kohtaamisen, yhdessä tekemisen ja perheiden hyvinvoinnin tukemisen arjessa.

”Erityisen ilahduttavaa oli, kun korona-ajan jälkeen päästiin taas avaamaan ovet, kohtaamaan perheitä, vaihtamaan kuulumisia ja palaamaan pikkuhiljaa normaaliin toimintaan”, Jaana kertoo.

Avoin varhaiskasvatustoiminta kaikissa kunnan kolmessa asukaspuistossa on monipuolista ja perheiden osallisuutta vahvistavaa. Piennarpihan lisäksi Keskustan alueella toimii Fyyrin asukaspuisto ja Veikkolassa Veikonvintin asukaspuisto.

Toiminta on suunnattu pikkulapsiperheille, mutta toimintaan osallistuu myös paljon 1.-2.-luokan pikkukoululaisia. Asukaspuistot ovat maksuttomia kohtaamispaikkoja, jonne lapset ja aikuiset voivat tulla yhdessä leikkimään, puuhailemaan ja tapaamaan muita lapsiperheitä ilman ennakkoilmoittautumista, oman aikataulun mukaisesti.

Asukaspuistossa perheillä on hyvä mahdollisuus tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia perheitä, vaihtaa kuulumisia ja saada uusia ystäviä sekä vertaisseuraa. Asukaspuistojen toiminnassa on tyypillistä turvalliset kohtaamiset, läsnäolo ja vuorovaikutus, jotka voivat antaa tukea vanhemmuuteen erilaisissa elämäntilanteissa. Asukaspuistoissa on tarjolla myös ohjattua varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita tukevaa monipuolista toimintaa. Asukaspuistoissa on helppo tavata muita perheiden kanssa toimivia tahoja kuten neuvolan perheohjaajia ja varhaiskasvatuksen erityisopettajia, jotka käyvät asukaspuistoissa säännöllisesti. Varhaiskasvatuksen omat kuraattorit ja psykologit vierailevat myös asukaspuistoissa ja tuovat näin omaa osaamistaan asiakasperheiden käyttöön.

Syksyn aikana asukaspuistoissa on luvassa mukavaa ja monipuolista tekemistä

Vilkkaan asukaspuistokesän jälkeen syksyn toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin. Luvassa on muun muassa monenlaisia teemaviikkoja, mielenkiintoisia vierailijoita, luontoretkiä sekä vaihtelevaa viikoittaista toimintaa. Kaikessa asukaspuistojen toiminnassa näkyy vahvasti kestävän elämäntavan toimintaperiaatteet, josta merkkinä joka puistossa on liehuva Vihreä Lippu. Asukaspuistojen yhdessä perheiden kanssa tekemä esimerkillinen ympäristökasvatustyö on palkittu myös vuoden Vihreä Lippu toimijan kunniamaininnalla.