Valitse sivu

Kirkkonummen kunnan puhtaus- ja ruokapalveluita kehitetään jatkuvasti. Palvelujen kehitystä ohjaavat muun muassa kestävyyden ja avoimuuden periaatteet sekä asiakaspalaute. Kestävyys onkin kirjattu Kirkkonummen kunnan 2024–2030 strategiaan yhtenä päämääristä. Ruokahävikkiä vähennetään sekä mitataan ja ruokalistoja on tänä syksynä muutettu vastaamaan paremmin kestävyyden tavoitteita. Syksyllä 2024 toteutetaan jälleen myös asiakaskysely. 

6 viikon kiertävä ruokalista tuo vaihtelua ja tehokkuutta 

Kirkkonummen kunnan ruokapalveluissa on otettu käyttöön uusi toiminnanohjausjärjestelmä elokuun alusta alkaen. Aiemmin käytössä ollut Jamix vaihtui PoweRestaan, joka on Kirkkonummen kunnan puhtaus- ja ruokapalveluiden palvelujohtaja Johanna Tuppuraisen mukaan edullisempi ja vastaa paremmin palvelujen tarpeita.  

“Koulujen ja päiväkotien ruokalistat löytyvät edelleen tuttuun tapaan esimerkiksi koulujen ilmoitustauluilta ja verkkosivuilta.” kertoo Tuppurainen. 

Tämän lisäksi 10 viikon kiertävä ruokalista vaihtuu 6 viikon kiertäväksi listaksi, mikä tarjoaa riittävästi vaihtelua ja tehostaa toimintaa. 

“Näin mieluisat ruoat toistuvat useammin ja uusiin makuihin totuttelu helpottuu, kun sama ruoka toistuu riittävän usein. Lyhyempi kierto tuo myös kustannustehokkuutta, kun raaka-ainemäärät pysyvät hallinnassa, menekkiennusteita on helpompi tehdä, elintarvikkeiden kierto nopeutuu ja hävikkiä on helpompi hallita.” Tuppurainen kertoo muutoksesta.   

Luomua ja kotimaisten tuotteiden käyttöä lisätään 

Tänä lukuvuonna ruokapalveluissa lisätään myös luomutuotteiden käyttöä. Tuppuraisen mukaan esimerkiksi ruokajuomana tarjottava maito vaihdetaan kaikkialla luomumaitoon. 

“Ensi vuonna (2025) on tarkoitus lisätä entistä enemmän kotimaisia ja vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita valikoimaan, sillä olemme saamassa lisämäärärahaa elintarvikkeisiin.” Tuppurainen iloitsee. 

Ruokahävikkiä vähennetään ja seurataan kouluissa 

Kaikissa Kirkkonummen ruokapalveluiden kohteissa on käytössä hävikin mittaaminen ja kirjaaminen. 

“Toistaiseksi raportointi on tehty pääosin Excelille, mutta tarkoitus on hankkia sähköinen järjestelmä viimeistään ensi vuonna. Tällöin raportointi on helpompaa ja informatiivisempaa ja käyttäjät saavat entistä paremmin tietoa aiheesta.” Tuppurainen kertoo suunnitelmista. 

Ruokahävikkiä mitataan Kirkkonummen kouluissa muun muassa vaakojen avulla. 

Biovaaka Serve -palvelu lautashävikin hallintaan on Kirkkonummella käytössä kiinteästi Kartanonrannan oppimiskeskuksessa, Jokirinteen oppimiskeskuksessa sekä Veikkolan koulussa. Kyseessä on käyttäjiä osallistava palvelu, joka näyttää ruokailijalle palautteen poisheitetyn ruokahävikin määrästä. 

“Lisäksi meillä on yhteistyössä Kohti hiilineutraalia koulua -hankkeen puitteessa hankittu biovaaka, joka kiertää pienemmissä yksiköissä.” Tuppurainen kertoo. 

Kohti hiilineutraalia koulua -hanke lisää tietoisuutta ruokahävikistä 

Hankkeessa tehdään myös ruokahävikin seurantaa. Hävikinseurantajakson aikana kouluissa käsitellään ruokateemaa hankkeen puitteissa kootun materiaalin avulla.  

“Oppilaat saavat tietoa siitä, millaisen matkan ruoka on kulkenut ennen lautaselle päätymistä, mitä ruokahävikki on ja miten siihen voisi vaikuttaa sekä ruuan ympäristövaikutuksista.” kertoo Kohti hiilineutraalia koulua -hankkeen hankesuunnittelija Lotta Yli-Kuivila. 

Kirkkonummen päiväkodeissa ja kouluissa vähennetään ruokajätettä myös myymällä hävikkiruokaa. Lue Kirkkonummen kunnan toukokuussa 2024 julkaistu uutinen aiheesta täältä. 

Asiakaskysely ja koululaisten ruokaraadit osallistavat  

Viikoilla 40–41 (30.9.–13.10.2024) toteutetaan jälleen ruokapalveluiden asiakaskysely Kirkkonummen kouluissa ja päiväkodeissa. Kyselyyn voivat vastata niin lapset, oppilaat, huoltajat kuin henkilökuntakin. Kysely toteutetaan sähköisesti ja tarkoitus on myös tuoda perinteisiä palautelaatikoita kouluihin. Kyselyn ja palautteen keruun tarkasta toteutuksesta tiedotetaan vastaajia myöhemmin. 

Kirkkonummen kouluissa toimii oppilaista koostuvia ruoka- ja makuraateja. Raadeilla osallistetaan lapsia ja nuoria koulu- ja päiväkotiruokailua koskeviin kysymyksiin.  

“Osassa Kirkkonummen kouluja ja päiväkoteja raadit ovat jo toimineet hienosti vuosien ajan. Tämä on kuitenkin merkittävä kehittämiskohteemme, ja tarkoitus on laajentaa raatitoimintaa kaikkialle tulevaisuudessa. Kehittäminen vaatii jatkuvaa ja hyvää yhteistyötä opetuksen ja varhaiskasvatuksen kanssa.” Johanna Tuppurainen kertoo. 

Lisätiedot:   

Johanna Tuppurainen, Puhtaus- ja ruokapalvelujen johtaja, Kirkkonummen kunta, johanna.tuppurainen@kirkkonummi.fi 

Lotta Yli-Kuivila, Hankesuunnittelija, Kohti hiilineutraalia koulua –hanke, Kirkkonummen kunta, lotta.yli-kuivila@kirkkonummi.fi 

Ulla Nordman, Ruokapalvelusuunnittelija, Ruokapalvelut, Kirkkonummen kunta, ulla.nordman@kirkkonummi.fi