Miljöinspektör Janne Rainios väg ledde till jobb hos Kyrkslätts kommun år 2020. Inom kommunens miljövårdsenhet ansvarar Rainio för bland annat avloppsärenden på glesbygden, övervakning av vattenförsörjning, befrielser från vatten- och avloppsnätet, övervakning av avfallshanteringen och miljövårdsärenden som gäller häststall.
Kontorsarbete och fältarbete inom miljövården
När kommunen får en anmälan om till exempel nedskräpning (per telefon, per e-post eller via responssystemet) börjar Rainios arbete.
”Det kommer cirka 100 anmälningar om nedskräpning per år. Kyrkslättsborna är mycket medvetna i miljöfrågor”, berättar Rainio.
När kommunen får en anmälan om ett område där det har samlats till exempel skräp eller annat avfall söker Rainio området på kartan och områdets markägare. Sedan söker han markägarens kontaktuppgifter och kontaktar markägaren.
”Oftast räcker det med att prata, men vid behov används administrativa tvångsmedel i övervakningen.”
I huvudsak arbetar Rainio på sitt kontor i Kyrkslätts kommunhus, men han går ofta ut på fältet. Man strävar efter att sköta de flesta anmälningar på kontoret per telefon eller per e-post. Enligt Rainio gör man inspektionsbesök enligt prövning.
”Vi strävar efter att vi svarar inom två veckor efter att någon har kontaktat oss. Akuta fall som gäller till exempel risk för förorening av miljön inspekteras förstås omedelbart”, förklarar Rainio processerna i sitt arbete.
Samarbete inom kommunen och med olika myndigheter
Som miljöinspektör gör Rainio mycket myndighetssamarbete till exempel med räddningsverket och Esboregionens miljö- och hälsoskydd, som bland annat sköter övervakningen av dricksvattnet i Kyrkslätt.
Ibland samarbetar Rainio med polisen, för man kan göra en begäran om undersökning av akuta miljöfaror.
Inom kommunen samarbetar Rainio och det övriga miljövårdsteamet mycket med till exempel underhållet och Kyrkslätts vatten.
Rainio har sedan år 2017 arbetat som miljöinspektör och skött samma uppgift i tre andra kommuner före Kyrkslätt. Rainios arbetskarriär började i slutet av 1990-talet med vatten- och miljöteknik. Han har arbetat såväl inom den privata som den offentliga sektorn. Rainio är diplomingenjör inom kemiteknik.
Arbetskamraterna och nätverken får tack
Rainio berättar att han i sitt nuvarande jobb särskilt njuter av ett bra arbetsteam. Enligt Rainio har samma alla de kommuner där han har arbetat inom miljöövervakning samma goda teamanda.
Janne Rainio tackar förutom sina arbetskamrater också de nationella nätverken inom branschen.
Rainio medverkar i styrelsen för det nationella nätverket för tjänsteinnehavare inom miljövård (Ympäristönsuojeluviranhaltijat ry, förkortat YSV).
”Nätverket ordnar årligen ett evenemang inom branschen, Lammin päivät, på Lammi biologiska station. Evenemanget innehåller föreläsningar och nätverksbildning med människor inom branschen”, berättar Rainio om nätverkets verksamhet.
Dessutom hör Rainio till en e-postlista som omfattar hela Finland och där människor inom samma bransch kan dela exempel på utmaningar som de har stött på i sitt arbete och metoder för att lösa dem.
”I huvudstadsregionen finns dessutom bland annat en egen grupp för avfallsinspektörer och vattenförsörjningsinspektörer. Gemenskapen är verkligen bra”, tackar Rainio
En hängiven fjärilsfantast sedan 1975
På fritiden är Janne Rainio en hängiven fjärilsfantast. Han berättar att han samlade på fjärilar tills han var 15 år gammal, och efter det började han observera fjärilar.
Rainio skickar sina observationer på Finlands Artdatacenters webbplats laji.fi, där han redan har över 44 000 registrerade observationer. Rainio har även på egen hand antecknat sina fjärilsobservationer sedan år 1984.
Om somrarna trivs Rainio till exempel i Kilpisjärvi, där det enligt honom finns en sällsynt fjärilsfauna.
”Jag har ända sedan barndomen drömt om att se en dödskallesvärmare, men jag har ännu inte stött på arten”, säger Rainio.