Valitse sivu

Ett diskussions- och informationsmöte om social- och hälsovårdstjänster samt om äldre-och funktionshinderservice i Västra Nylands välfärdsområde (LUVN) hölls på kommunhuset i Kyrkslätt tisdagen den 29 oktober. Mötet kunde även följas på distans från Veikkola församlingshem.

Mötet väckte stort intresse bland invånarna och Kyrkslättsalen var fullsatt. Det två timmar långa diskussions- och informationsmötet inleddes med en presentation av LUVN:s social- och hälsovårdstjänster. Anu Mustakari-Ilovuori, servicelinjedirektör för öppen sjukvård, Tuula Suominen, serviceområdesdirektör för tjänster för äldre, och Timo Hokkanen, serviceområdesdirektör för funktionshinderservicen, presenterade sina verksamheter och svarade på invånarnas frågor.

Invånarna i Kyrkslätt var särskilt intresserade av praktiska frågor om tillgången till och utbudet av LUVN:s tjänster nu och i framtiden. Anu Mustakari-Ilovuori berättade att Kyrkslätt kommer att fungera som pilotkommun för välfärdsområdets AI-baserade patientjournalföring. Hon betonade också att LUVN, utöver digitala utvecklingsprojekt, även kommer att beakta invånare utan digitala färdigheter i utbudet och i tillgängligheten av tjänster. Alla nuvarande responskanaler kommer att förbli i bruk.

LUVN:s serviceområdesdirektör Tuula Suominen lyfte fram Seniorinfo som en viktig tjänst för äldre. Man kan kontakta Seniorinfo per telefon och e-post för att få hjälp med att hitta lösningar för vardagen och vägledning till lämpliga tjänster. Välfärdsområdet publicerar också tre gånger om året en tryckt bilaga “Livskraft för äldre” samt en tryckt Serviceguide för äldre, som innehåller information om välfärdsområdets tjänster.

Många kommuninvånare hade också samlats i Veikkola församlingshem för att följa med mötet.

Paneldeltagarna betonade vikten av samarbete

Den andra delen av mötet fokuserade på diskussion om främjande av välfärd och förebyggande arbete genom samarbete mellan olika organisationer.

I paneldiskussionen deltog Anu Mustakari-Ilovuori och Tuula Suominen från LUVN, Kyrkslätts kommundirektör Virpi Sailas, verksamhetsledare för HyTe ry Marja Manninen, Kyrkslätts finska församlings ledande diakoniarbetare Irja Tamm och ordförande för Kyrkslätts Seniorer rf Ulf Kjerin.

Paneldeltagarna var eniga om att det förebyggande arbetet för välfärd och hälsa endast kan lyckas genom tätt och mångsidigt samarbete mellan välfärdsområdet, kommunen och tredje sektorns aktörer.

Kyrkslätts kommundirektör Virpi Sailas lyfte fram VESA-projektet som ett praktiskt exempel på fungerande samarbete. Inom projektet organiseras koordinerad frivilligverksamhet för att hjälpa seniorer i de västnyländska kommunerna. Kyrkslätt kommer att fungera som en av pilotkommunerna i VESA-projektet. Kommunen, HyTe ry och välfärdsområdet kom överens om detta med i går på tisdagen strax innan kommunhusets informationsmöte om social-, hälsovårds- och välfärdstjänster inleddes.