Valitse sivu

Tukea ukrainalaisille

Porkkalan lukiossa järjestettiin huhtikuussa hyväntekeväisyyskahvila ukrainalaisten pakolaisten auttamiseksi. Idean takana olivat ensimmäisen vuoden opiskelijat Claudia Johansson, Maliina Heikkilä ja Satu Partanen, joiden auttamishalu johti tuumasta toimeen.

Kahvilassa asiakas sai itse määritellä ostamalleen tuotteelle hinnan ja tuotot menivät Planin hätäapukeräykseen. Plan on kansainvälinen lastenoikeusjärjestö, jonka arvoihin kuuluu muun muassa kriisitilanteissa avun ja tuen antaminen.

On ihailtavaa, kuinka Porkkalan lukiosta löytyy opiskelijoita, jotka haluavat aktiivisesti vaikuttaa yhteiskunnassa. Kahvilan perustajat kertoivat tuottoa tulleen viikon aikana odotettua enemmän. Eräs kahvilan perustajista totesikin osuvasti, että “pienilläkin teoilla on merkitystä”.

Eduskunnan puhemies piipahti lukiolaisten vieraana

Maanantaina 25.4. Porkkalan lukion auditorio täyttyi yhteiskuntaopin kurssilaisista ja tulevaisuuslinjan opiskelijoista, jotka olivat tulleet seuraamaan eduskunnan puhemies Matti Vanhasen vierailua. Tulevaisuuslinjan opiskelijat Maliina Heikkilä ja Simo-Pekka Remes haastattelivat puhemies Vanhasta opiskelijoiden kysymysten pohjalta. Tilaisuus oli rento, ja puhemies Vanhanen vastasi opiskelijoiden kysymyksiin tyhjentävästi.

Tapahtuma alkoi rehtori Matti Auteron tervetulotoivotuksella ja tulevaisuuslinjan esittelyllä, jossa opiskelijat avasivat kokemuksiaan tulevaisuuslinjasta. Syksyllä linjalla aloittanut Ellen Tolkki kertoi halunneensa kokeilla, onko tulevaisuuslinja oma juttu. Nyt vuoden opiskelun jälkeen hän kokee olevansa oikeassa paikassa: tulevaisuuslinja tukee hänen opiskeluaan ja eri oppiaineita.

Maliina Heikkilä puolestaan kertoi haluavansa vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin ja olevansa sen takia mukana esimerkiksi Euroopan nuorten parlamentissa ja hyväntekeväisyysjärjestö Planissa. Heikkilän mielestä koulun pitäisi kannustaa lähtemään mukaan politiikkaan ja vaikuttamiseen myös tulevaisuuslinjan ulkopuolella.

Opiskelijat kysyivät Vanhaselta muun muassa demokratian tilasta maailmalla, vastakkainasettelusta politiikassa ja tietysti Natosta. Eduskunnan puhemies toivoi, että rohkea mielipiteiden esittäminen innostaisi nuoria osallistumaan politiikkaan.

LUMA-tiedekilpailu Harppi toi menestystä

Porkkalan lukion joukkue Porkkalan Tieto osallistui valtakunnalliseen tiedekilpailu Harppiin ja eteni loppukilpailuun kuuden muun joukkueen kanssa. Joukkueet kilpailivat viiden hengen tiimeissä biologian, fysiikan, kemian ja matematiikan tehtävissä. Kilpailussa oli osallistujia lähes 90 joukkuetta ympäri Suomen.

Alkukilpailun tehtävät olivat monivalintaa, ja ne sujuivat joukkueelta hyvin, joten paikka finaaliin oli saavutettu!

Loppukilpailussa oli soveltavampia tehtäviä ja kokeellisia töitä, ja siellä joukkue törmäsi ”eräänlaiseen tiiliseinään” geometrisen matematiikan tehtävässä. ”Ensimmäiset lämmittelykysymykset tuntuivat helpoilta, mutta pääkysymykset olivat pirullisen hankalia, koska sopivaa teoriaa ei tullut mieleen”, kertoo eräs joukkueen jäsen. Veikko Pajukankaalle jäi loppukilpailusta erityisesti mieleen se, että ”vaikka tilanne oli jännittävä, kykenimme joukkueen kesken kommunikoimaan hienosti kilpailun aikana”. Loppukilpailussa joukkue sijoittui seitsemänneksi.

”Kilpailukokemus oli hyvä. Oli mahtavaa, miten hyvin pärjäsimme karsinnoissa”, kertoo Oliver Mäkitalo. ”Tiimihenki oli mukava, enkä kokenut, että kisaa olisi tarvinnut tehdä hiki otsalla”, kuvailee Joonatan Herranen.

Porkkalan lukio on ylpeä joukkueen menestyksestä ja kannustaa kaikkia opiskelijoita osallistumaan erilaisiin osaamista mittaaviin kilpailuihin yo-kokeiden lisäksi!

Kuvataiteen lukiodiplominäyttely Fyyrissä

Kirkkonummen pääkirjasto Fyyrissä vietettiin Porkkalan ja Tapiolan lukioiden kuvaitaiteen lukiodiplominäyttelyn avajaisia 9.5.2022. Näyttely on vuosittainen yhteinen perinne. Tänä vuonna lukiodiplomin Porkkalan lukiossa suoritti seitsemän opiskelijaa.

Lukiodiplomin valtakunnallisissa tehtävissä aihevaihtoehtoja oli tänä vuonna kuusi. Aiheita olivat muun muassa “abstrakti”, “suoja” ja “meidän koulu”.

Aihevaihtoehtona oli myös “kädet”, jonka Juuso Savolainen valitsi. Hänen teoksessaan “Melting Flowers” maalatut kädet esittelevät katsojalle upeaa kukkakimppua. Maalauksesta kiinnostavan tekee kukkakimpun valuminen veden tavalla sormien välistä.

Enya Doylen diplomityön nimi on “Julkkispuuroa aamupalaksi”. Maalauksessa tyttö syö aamupalaa, mutta perinteisen puuron sijasta lautasella on julkkisten päitä. Doylen kekseliäs työ on tehty sekatekniikalla.

Näyttely on avoinna 28.5.2022 asti.

***

Teksti Mihret Lavi, Hanna Kallunki ja Satu Seppälä

Kuvissa kuvataiteen lukiodiplominäyttelyn teoksia Fyyrin näyttelytilassa. Lukiodiplomeihin liittyy kirjallinen portfolio, jotka ovat teosten lisäksi näytteillä Fyyrissä. Kuvat Satu Seppälä.