Valitse sivu

Pyöräilyviikon kunniaksi pyörälle on hyvä tehdä säännöllinen huolto, jonka voi tehdä itsekin kotona. Perushuoltoon tarvitset pesuvadin, tiskiainetta, harjan tai sienen, kuivauspyyhkeen, ketjuöljyä, pumpun ja muutaman perustyökalun. 

  • Pese pyörä lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella (esim. laimennettu tiskiaine). Pesussa voi hyödyntää esimerkiksi vanhaa hammasharjaa tai tiskiharjaa. Huuhtele ja kuivaa pyörä huolellisesti.
  • Voitele pyörän ketjut ketjuöljyllä ja tarkista ketjujen kunto. Anna öljyn imeytyä ja pyyhi ylimääräinen öljy pois.
  • Tarkista jarrupalojen kunto ja vaihda ne tarvittaessa uusiin. Tarkista myös vaihde- ja jarruvaijereiden kunto.
  • Varmista, että renkaat ovat ajokunnossa eikä niissä ole reikiä tai halkeamia. Pumppaa renkaisiin riittävästi ilmaa. Ulkorenkaan kylkeen on yleensä merkitty ilmanpaineen suositus.
  • Tarkista pyörän valot ja heijastimet. Laki edellyttää pyöräilijää käyttämään vaaleaa tai vaaleankeltaista etuvaloa ja punaista takavaloa hämärän tai pimeän aikaan.
  • Tarkista lopuksi, että kaikki pyörän ruuvit ja mutterit on kiristetty kunnolla. Varmista, että mikään ei kolise ja pyörästä ei kuulu ajettaessa ylimääräisiä ääniä. Lähde huolletulla pyörällä pyörälenkille!

Isommat pyörähuollot kannattaa teettää pyörähuollon ammattilaisilla, joita löytyy useampia Kirkkonummelta. Hyödynnä paikallisia ammatinharjoittajia!

Apuja ja tarkempia vinkkejä pyörähuoltoon löydät esimerkiksi seuraavista youtube-videoista.

https://www.youtube.com/watch?v=tAUxIBG1frw

https://www.youtube.com/watch?v=kyDDFi3NkEM

https://www.youtube.com/playlist?list=PLsDJucv3JYFXASKpgYQz5pyD0fEiqa5V5

Lisätietoja pyöräilyviikosta ja teemapäivistä löydät täältä: 

https://pyorailyvuosi.fi/pyorailyviikko/