Valitse sivu

Syystalkoot Ragvaldsin museoalueella torstaina 22.9.2022 – Tule tutustumaan kasvitarhaan, kehräämiseen ja Ipanapolkuun

Syksyn tullen Ragvaldsin museon näyttelyiden aukiolo on päättynyt, mutta museoalueella voi voi tutustua perinteiseen kulttuurimaisemaan ja luontoon ympäri vuoden. Syystalkoissa koko perhe voi saada tietoa alueen luonnosta ja historiasta mukavan ulkoiluiltapäivän merkeissä torstaina 22.9.2022 klo 16-18. Ragvalds sijaitsee noin 1,5 km päässä Kirkkonummen keskustasta, osoite on Överbyntie 140. Pysäköintipaikka on tien pohjoispuolella ja museolle on helppo tulla myös polkupyörällä tai bussilla. Tapahtuma on suomenkielinen, mutta neuvoja voi saada myös ruotsiksi.

Poistokasveja talkoolaisille opetuskasvitarhasta

Ragvaldsin päärakennuksen pihapellolla opetuskasvitarhassa talkoita opastaa museoapulainen Reetta Kandolin klo 16-18. Kasvitarhan ja lähipientareiden kasvit on merkitty nimikyltein, joiden avulla voi itsekin tunnistaa uusia ja kiinnostavia kasvituttavuuksia. Sateen sattuessa Reetta Kandolin kertoo museon Renkituvassa No dig -viljelymenetelmästä kotipuutarhassa.

Kasvitarhan kasvit ovat rehottaneet kesän ajan ja joitakin lajeja on niin runsaasti, että niitä joudutaan penkeistä ja pientareilta harventamaan. Tänä syksynä harvennettavia lajeja ovat keltasauramo, konnantatar, sikuri, rohtorasti, kultahelokki, isohirvenjuuri, mäkimeirami ja suopayrtti ja mahdollisesti humala. Jos olet kiinnostunut poistokasveista, ota itse mukaasi sanomalehteä ja pusseja tai ämpäri kasviesi kuljettamista varten.

Tarjolla on myös kesän mittaan kuivattuja siemeniä seuraavista: lehtoängelmä, väinönputki, härkäpapu Aunus. Satoa voi itse yhä korjata seuraavista: hyvänheikinsavikka, venäläinen rakuuna.

Kokeile rukkia ja värttinää tai piipahda Ipanapolulla

Kivisessä viljamakasiinissa voi tutustua kehräämiseen värttinällä ja rukilla kulttuuritoimenjohtaja Maaret Elorannan opastuksella 17-18. Rukkia pääsee itsekin polkemaan ja kun se sujuu, voi kokeilla kehräämistä.

Viljamakasiinin luota alkavaan Ipanapolkuun voivat kävijät tutustua omatoimisesti mobiiliopasteen tai maastossa olevien kylttien avulla. Polku kiertelee lähiluonnossa riihikedolta metsikköön ja edelleen kalliokedon kautta Eliasvillanin pihapiiriin. https://emuseo.fi/kirkkonummitarinat  

Ragvaldsin museoalue mobiilina eMuseossa

Ragvaldsin museoalueen esitteet ja erityisesti lapsiperheille suunniteltu Ipanapolku on julkaistu Suomen Kotiseutuliiton eMuseo-sivustolla. Työntekijät voivat neuvoa mobiiliesitteiden käyttöä kännykällä. Samasta paikasta löydät myös muiden kiinnostavien kotiseutukohteiden esittelyjä. https://emuseo.fi/emuseolanding/fi

Tervetuloa!

Kirkkonummen kunta, kulttuuripalvelut

https://www.kirkkonummi.fi/ragvalds

https://fi-fi.facebook.com/ragvalds/