Valitse sivu
kirkkonummi

Eerikinkartanon suojelu- ja ulkoilualueet

Eerikinkartanon alueella Veikkolan asuinalueen eteläpuolella olevalla luontokokonaisuudella kiertää luontopolku, joka on nimetty Pähkinäpoluksi alueella olevan pähkinäpensaslehdon mukaan. Pähkinäpolku kulkee Eerikinkartanon pysäköintialueen vieressä olevalta Suola-aitalta Haapajärven rannalle ja sieltä monimuotoisen metsän halki Kalljärven rannalle.  

Pähkinäpolun linjaus ja kohdekuvaukset   linkki

Haapajärvi

Matala ja rehevä Haapajärvi on rauhoitettu linnustonsuojelualueena. Haapajärven pesiviä vesilintuja ovat mm. heinäsorsa, haapana, tavi, telkkä, isokoskelo, tukkasotka, silkkiuikku ja laulujoutsen. Muuttoaikoina tavallisia ovat varsinkin lapasotka, uivelo, isokoskelo, jouhisorsa ja heinätavi. Taivaanvuohi, lehtokurppa ja harmaahaikara näkyvät ja kuuluvat usein rannan tuntumassa. Kaulushaikaran kumea tuuttaus kuuluu usein kaukaa Haapajärven suunnalta. Tuulihaukka ja lehtopöllö pesivät alueella. 

Pähkinälehto

Pähkinäpensaiden kasvustot ovat kehittyneet alueelle metsän siemenpuuhakkuun jälkeen. Valon määrän voimakas lisääntyminen hakkuun jälkeen on saanut metsässä harvakseltaan esiintyneet pähkinäpensaat levittäytymään nopeasti koko alueelle. Pähkinäpensaslehto on luonnonsuojelualue. Pähkinäpensaiden kasvuedellytyksistä huolehditaan poistamalla alueelta nuoria kilpailevia puita, kuten haapoja, pihlajia ja kuusia.

Kalljärven luhta