Valitse sivu

Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään jälleen 3.–12.5. myös Kirkkonummella. Viikolla kannustetaan ihmisiä pyöräilemään, ja tavoitteena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla. Tänä vuonna Pyöräilyviikon pääteema on ’’Liikennerauha”.

Toukokuussa pyöräilykausi starttaa virallisesti ympäri Suomen vietettävän Pyöräilyviikon voimin. Terveyttä edistävänä, edullisena ja kätevänä liikkumistapana pyöräily on vertaansa vailla.

Pyöräily edistää Kirkkonummen strategiasta löytyviä tavoitteita

Kirkkonummi kannustaa kaikkia asukkaitaan pyöräilyyn. Kunnan tavoitteena onkin kasvattaa pyöräilyn kulkumuoto-osuus 11 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä (Kirkkonummen kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma, 2017). Pyöräily on kestävää liikkumista ja tukee näin osaltaan kestävää kehitystä. Kirkkonummen 2024–2030 strategian yksi kolmesta päämärästä onkin “Kasvava ja kestävä Kirkkonummi”.

”Kirkkonummen strategian yhdeksi tavoitteeksi on kirjattu kestävyyden huomioiminen sekä kuntalaisten tukeminen ja kannustaminen vastuulliseen elämäntapaan”, kertoo Kirkkonummen kunnan liikennesuunnittelija Marko Suni.

Pyöräilyn suosiminen vaikkapa yksityisautoilun sijaan vähentää myös liikenteen kasvihuonepäästöjä. Kirkkonummen strategian tavoitteissa sitoudutaan aktiiviseen toimintaan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Pyöräily on erinomaista terveys- ja kuntoliikuntaa eri ikäisille ja tasoisille liikkujille.

”Pyöräillen pääsee usein myös autoa kätevämmin ja nopeammin paikasta toiseen kuten töihin, kauppaan tai vapaa-ajan rientoihin. Myös strategiassamme innostamme kuntalaisia aktiiviseen elämäntapaan, liikkumaan ja kulttuurin pariin”, Suni toteaa.

Liikenneturvallisuutta edistetään Kirkkonummella

Valtakunnallisen Pyöräilyviikon pääteema on tänä vuonna liikenneturvallisuus. Kirkkonummella onkin tehty jo pitkään työtä kestävän liikkumisen ja liikenneturvallisuuden edistämiseksi.

”Aktiivista kestävän liikkumisen edistämistyötä tekee Kirkkonummella neljä kertaa vuodessa kokoontuva poikkihallinnollinen liikenneturvallisuustyöryhmä”, Suni sanoo.

Polkaise mukaan Kilometrikisaan Kirkkonummen joukkueessa

Pyöräilyviikkoon voi ottaa varaslähdön osallistumalla 1.5. alkavaan Kilometrikisaan.

Kaikille kuntalaisille avoin ja maksuton Kilometrikisa poljetaan 1.5.–30.9.2024. Kisailun tarkoituksena on innostaa niin työmatka- kuin arkipyöräilyyn ja kannustaa kunnon kohottamiseen. Kuka tahansa voi osallistua Kilometrikisaan, sillä jokainen kisaa itsensä kanssa.

Liity mukaan Kirkkonummen kunnan joukkueeseen ja voita lokakuun alussa arvottavia liikunnallisia palkintoja. Rekisteröidy mukaan osoitteessa www.kilometrikisa.fi/teams/join/.  Joukkueen nimi on “Kirkkonummenkunta” ja osallistumiskoodi on “Kirkkonummi2024”. Lue lisää aiheesta täältä.

Pyöräilyviikon teemapäivät kutsuvat kaikki mukaan pyöräilemään

Pyöräilyviikko sisältää kymmenen erilaista teemapäivää, joiden kautta pyöräilyä voi lähestyä helposti ja monipuolisesti.

Esimerkiksi Pyörällä töihin -päivä (7.5.) kannustaa kokeilemaan työmatkalla pyöräilyä ja rohkaisee aloittamaan säännöllisen työmatkapyöräilyn.

”Pyörällä töihin -päivänä voi vaikka ottaa polkupyörän mukaan lähijunaan tai jättää pyörän liityntäpysäköintiin ja näin lyhentää työmatkan kävelyosuuksia pyöräillen”, Suni pohtii.

Pyörä kuntoon -päivänä (4.5.) kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että polkupyörällä on turvallista ja mukavaa ajaa. Muita teemapäiviä ovat esimerkiksi Kaupunkipyöräpäivä, Perhepyöräilypäivä sekä Pyörällä harrastuksiin -päivä. Kaikki teemapäivät löydät Valtakunnallisen Pyöräilyviikon verkkosivuilta.

Pyöräilyviikko: Kirkkonummella parannetaan nykyisiä ja rakennetaan uusia jalankulku- ja pyöräteitä (8.5.2024)

Lue lisää pyöräilystä:

Valtakunnallinen Pyöräilyviikko
Kirkkonummi – Liikenneturvallisuus
Kirkkonummi – Kävely ja pyöräily
Pyöräilyn kilometrikisa
Kirkkonummen kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma (2017)
Kirkkonummen strategia 2024–2030