Valitse sivu
kirkkonummi

Ragvalds, kulturlandskap

På gården växer gamla prydnadsväxter och kulturspridda växter. Man försöker liva upp ängen framför rian till dess fulla blomsterprakt.

Till exempel tjärblomster och måror ger färg längs Överbyvägen. Fårhagen hålls öppen genom att röja sly. På så sätt förblir växtligheten i parkskogen mångsidig.

I trädgården söder om huvudbyggnaden presenteras gamla odlingsväxter och nyttoväxter. Växtarterna varierar årligen. I trädgården finns olika näringsväxter samt krydd- och läkeörter och fiber- och färgningsväxter.

Till exempel växer förvildad spansk körvel i närheten av gamla gårdar, såsom i Vols i Kyrkslätt. Den odlades redan på medeltiden. Växten blommar tidigt på våren och har gräddvita blommor. De stora fröna utvecklas snabbt. Växten har en kraftig smak och doft av anis och lakrits. Den har använts både som grönsak och som medikament.

Ragvalds knattestig

På knattestigen kan du bekanta dig med kulturhistoriska landskapet på en gammal landgård. Objekten har märkts ut i terrängen med trästolpar. Vid skyltens nummer finns information om objektet och eventuellt en uppgift, lek eller ett observationstips. Du kan fritt välja rutt och bekanta dig med de objekt som mest intresserar dig. 

Trädgårdens Vänner
I Ragvalds gårdsmiljö ordnas verksamhet för växtintresserade.

Adress:
Ragvalds museum
Överbyvägen 140
02400 Kyrkslätt