Valitse sivu

Kirkkonummen kansalaisopisto tarjoaa tänäkin lukuvuonna satoja mielekkäitä ja mukavia kursseja. Opetuksessa noudatamme yleisiä turvallisuusohjeita ja voimassa olevia viranomaismääräyksiä. Monet kursseistamme ovat hybridikursseja, joille voi osallistua joko lähiopetuksessa tai etänä. Lisäksi tarjontaamme kuuluvat verkkokurssit.

Tänä vuonna muutimme hieman syksyn kursseille ilmoittautumisaikaa, ja ilmoittautuminen on ollut mahdollista jo kesäkuun alusta lähtien. Ilmoittautumisia onkin jo tullut ilahduttavasti.

Voit ilmoittautua kursseille verkko-osoitteessa opistopalvelut.fi/kirkkonummi tai soittaa asiakaspalveluumme numeroon 040 126 9312 (asiakaspalveluaika ma, ti, to klo 13-16), jossa hoidamme ilmoittautumisen yhdessä.

Tässä kurssiterveisiä suunnittelijaopettajiltamme

Kielet

Tervetuloa kielten tunneille kurkkimaan uusiin maailmoihin! Kielivaihtoehtoja on jopa 16: ukraina, suomi vieraana kielenä, ruotsi, englanti, saksa, ranska, tanska, kreikka, espanja, katalaani, italia, japani, kiina, latina, venäjä ja viro. Kielikursseja on tarjolla sekä luokassa lähiopetuksena päivisin tai iltaisin että etänä netin välityksellä. Osa kursseista on tarkoitettu aivan alkajille, moni kurssi taas sopii jo aikaisemmin kieltä opiskelleille. Tänä vuonna on myös tarjolla useampi opintosetelikurssi eläkeläisille tai muille päiväopiskelijoille englannin ja espanjan kielissä. Opintosetelikursseilla maksu on tavallista kurssimaksua pienempi, joten hintakaan ei ole esteenä uudelle harrastukselle.

Nyt kun matkustaminenkin on jälleen mahdollista, kursseja on erikseen erityisesti lomamatkalle Italiaan, Espanjaan tai Ranskaan suuntaaville. Tai tarvitsetko ruotsia, saksaa tai englantia työelämässä? Kielten opiskelu on mukava harrastus myös ihan omaksi iloksi. Ryhmiä on paljon, mutta jokaisesta ryhmästä löytyvät mukavat opiskelukaverit sekä kokeneet ja kannustavat opettajat. Kiinalaista sananlaskua mukaillen, kun oppii uuden kielen, se avaa ikkunan uuteen maailmaan.

Musiikki

Kansalaisopiston monipuolisessa musiikin kurssikattauksessa on tarjolla vanhat tutut kuoro-, laulu- ja soittokurssit. Uutuuskurssina Rumpujensoiton ABC –kursseja pienryhmässä tai yksilöopetuksena. Opettajana näillä kursseilla on Harri Lehtonen, joka omaa pitkän muusikko- ja opetustaustan.

Laulun tekniikkakurssilla (kurssinumero 020108) pääset tutustumaan omaan lauluinstrumenttiisi ja laulamaan omia suosikkikappaleitasi. Tämä lyhytkurssi 2.-3.9. voisi olla mukava kertaus tai sysäys lauluharrastuksellesi! Tai haluaisitko oppia terveemmän tavan käyttää ääntäsi ja huoltaa sitä oikealla tavalla? Äänenkäytön verkkokurssilla, joka kestää syyslukukauden (kurssinumero 020115), saat eväitä terveen äänenkäytön ylläpitoon.

Steelpannujen soitossa Kirkkonummella on pitkä historia, ja nyt olisikin mainio mahdollisuus ilmoittautua pannulen alkeiskurssille (kurssinumero 020121), joka kokoontuu perjantaisin keskustassa. Tervetuloa musiikin maailmaan!

Taiteet

Kuvataiteen kurssit sisältävät tänäkin lukuvuonna perinteisesti paljon maalausta ja piirustusta. Kursseilla perehdytään eri tekniikohin ja sisältö vaihtelee maisemasta ja abstraktista ilmaisusta elävän mallin tutkimiseen. Luovan piirustuksen kurssilla sisältö painottuu luonnollisen piirtämisen, aisteja aktivoivien ja kontrolliin liittyvien ohjattujen piirustusharjoitusten tekemiseen.  Kiinnostava kurssi on myös ”Avoin ateljee”, jossa edetään omatahtisesti, ja väline on vapaa! Ehkä sinulla on idea maalaukseen, mutta ohjaus, välineet ja tila puuttuvat. Kurssi tarjoaa tilan ja yhteisön, jossa voit inspiroitua, keskittyä ja rauhoittua kuvan tekemisen äärelle.

Kalligrafian saloihin pääsee tutustumaan kiinalaisen taiteilijan ohjauksessa. Erikoismateriaaleja saa ostaa suoraan opettajalta, joten aloittaminen on helppoa.

Kevään muotokuvamaalauskurssilla on mukana malli, ja opettajana on taidemaalari Loviisa Lassila. Ammattilaisen ohjauksessa tutkitaan sekä näköisyyttä ja sen ilmentämistä muotokuvassa, että käsialaan ja värioppiin liittyviä asioita.

Tarjolla on myös opiskelua grafiikan ja kolmiulotteisen työskentelyn parissa. Grafiikkaan saa monipuolista opetusta Tarja Bruun-Järvenpään johdolla. Veistoksen voi muotoilla lyhytkurssilla; vaihtoehtoina ovat ruukkutyöpajat, omakuva-veistos tai kuvia savelle-kurssi. Tervetuloa kokeilemaan uutta ja nauttimaan perinteisistä kursseista!

Kädentaidossa uusia toivekursseja

Koronan myötä neulebuumi on jopa välillä tyhjentänyt lankakauppojen hyllyt. Myös kansalaisopistolle on tullut monia toiveita neulekursseista ja nyt toiveisiin on vastattu kahden uutuuskurssin myötä. Kirjoneulekurssilla opit lukemaan neuleohjeita, valmistamaan joustavaa ja tasaista pintaa, sekä valmistamaan moniin erilaisiin neuleisiin sopivia perinteisiä, tai hyvin moderneja kuvioita. Jos kirjoneuleet ovat jo tuttuja, kannattaa lähteä kokeilemaan, kuinka kuviot taipuvat islantilaiseen neulepuseroon, jossa samoin voi kasvien ja eläinhahmojen sijaan sovittaa vaikkapa pelimaailman kuvioita paitaan. Lankahyllyjen tyhjentymisen varaksi kannattaa ilmoittautua kehruukurssille, jossa opitaan oman kauniin langan valmistuksen saloja. Näitä käsinkehrättyä lankoja on kiva työstää myös vaikkapa Merinovillahuivi pirtapuissa -kurssilla. Pirtapuissa saat tehtyä täysin uniikin kuvioidun pehmoisen huivin helposti ja yllättävän nopeasti. Tällä kurssilla on käytössä happovärit ja langat maalataan omien väritoiveiden mukaisesti. Työskentely on rentoa ja samalla voi kuunnella vaikkapa musiikkia tai äänikirjoja.

Kädentaidoissa alkaa erilaisia lyhytkursseja lähes viikoittain koko lukuvuoden ajan. Kannattaa käydä katsomassa erilaisia vaihtoehtoja aika ajoin kansalaisopiston ohjelmasta. Ehkäpä tänä vuonna innostutkin jostain uudesta tekniikasta, kuten korunmallinnuksesta hopeavaluineen, tai luonnonmateriaalien käytöstä kalannahkaa parkitsemalla, tai ehkä puhdistusaineiden ja luonnonkosmetiikan valmistuksessa. Mahdollisuuksia on lukuisia ja voi olla, että uusi intohimo ja harrastus löytyykin täysin odottamattoman aihealueen parista.

Käsityökoulussa vapaita paikkoja

8-10-vuotiaiden ryhmässä on tilaa maanantaisin klo 15-16.30. Tulevana lukuvuotena opitaan monia erilaisia tekniikoita ja luovaa tekemistä esimerkiksi kankaanpainannan ja värjäyksen parissa. Ommellaan omat pehmot, sekä talveksi pipot itsekuvioiduista kankaista. Kipsistä valmistetaan erilaisia säilyttimiä ja savesta astioita ja pieniä veistoksia. Hassut kolmiulotteiset hyönteiset ovat yksi talven teemoista, mutta kaikissa töissä on lähtökohtana oma suunnittelu ja kokeileva tekeminen. Ryhmä (kurssinumero 022701) aloittaa 29.8. keskustassa Mäkitalossa, ilmoittaudu mukaan innokkaaseen ja luovaan porukkaan!

Liikunta

Liikunta- ja tanssikurssit liikuttavat opistolla 0 – 100-vuotiaita ammattiohjaajien kannustavassa otteessa. Jokainen on tervetullut liikkumaan omista lähtökohdistaan – lähiopetuksessa tai halutessaan etä- ja hybridikursseilla! Suluista löydät kurssinumerot; voit sen avulla ilmoittautua kurssille.

Tarvitseeko kehosi huoltoa? Toiminnallinen kehonhuolto – kurssit tarjolla keskiviikkona Masalassa (146030) , perjantaisin keskustassa (146028) ja torstaisin etänä (145051). Kaikille ikisuosituille pilateskursseille mahtuu myös etänä vielä mukaan! Valitse hybridikurssin kohdalla vaihtoehdoksi etäopetus ja poimimme sinut jonosta etäosallistujaksi. Jos varhainen aamu ainoa aika, kun sinulla on aikaa itsellesi, ilmoittaudu silloin Energisoiva aamujooga, etäopetus – kurssille (146563) – saat tunnista tallenteen joka kerta jos haluatkin joskus nukkua aamuseitsemää pidempään! Tai ehkä kaipaatkin nimenomaan rauhoittumista viikon päätteeksi, valitse silloin ohjelmaasi syvävenyttävä Yinjooga, etäopetus (146529). Vesiliikunnan uutuuskursseja ovat tiistainen Aamun vesijumppa (143012) sekä lyhytkurssi Talviuinnin huumaa aloittelijoille (143034).

Tanssikurssien uutuus on mm. opintosetelikurssilla Tanssin iloa (141007) jonne voivat tulla tanssimaan niin seniorit, vauvan kanssa kantoliinassa kuin vain muuten päiväsaikaan tunnille pääsevät. Tanssikursseilla muuten tilaa vielä seuraavissa: Showtanssin perusteet, (141012)  Bellywood B (141025), Flamenco (141029, 141031), Paritanssikurssin alkeet (141015)  sekä Aikuinen – lapsi tanssi + temppuilu 4-10 v. (140523). Perheen pienempien kanssa mukaan mahtuu vielä mm. Aikuinen – vauva sirkukseen (140503, 4  – n. 12 kk:n kanssa, myös etäosallistumisen mahdollisuus.) Opettajatiimissä haluamme, että sinulla on jokaisen tunnin jälkeen kokonaisvaltaisesti aina vain parempi olo. Tervetuloa mukaan!  

Poimintoja yhteiskunnallisten aineiden tarjonnasta

Ukrainan sota on tuonut hiilineutraalisuuden ja -riippuvuuden päivänpolttavaksi aiheeksi kaikkien arjessa ja kukkarossa. Maksuttomien yleisöluentosarjojen aiheina ovat Ukrainan monet kasvot ja maailmanpolittiinen tilanne kytkeytyy tiiviisti myös toiseen luentosarjaamme, jossa käsitellään päivänpolttavia aiheita Kirkkonummen kunnan ja yksittäisten kansalaisten arjen pyrkimyksistä hiilineutraaliksi kunnaksi.

Kansalaisopiston kautta voi suorittaa Turun avoimen yliopiston erityispedagogiikan ja lääketieteen opintoja. Kursseillamme voit suorittaa myös ensiavun peruskurssin EA1, hygieniapassin ja MLL:n lastenhoitokurssin.

Opisto järjestää päivä- ja iltaretkiä ympäri Kirkkonummen luontoa Porkkalasta Veikkolaan sekä alkusyksystä että keväällä. Luonnossa on myös metalleja, joiden etsimisen tarvittavia taitoja voi opetella perus- ja jatkokurssilla. Lisäksi on tarjolla mm. veneilyyn perehtymistä, bridgen jatkokurssi ja kasviryhmän suunnittelua.

Erilaisten älylaitteiden hallinta on tärkeä osa nykyajan arkea, ja niiden käytön opetteluun tarjoamme kursseja sekä suomeksi että ruotsiksi. Kursseja on myös Scratch-koodauksesta ja Python-ohjelmoinnista. Jos haluat luoda oman kirjan, Kovalevyltä kirjaksi -kurssilla saat vinkkejä siihen.

Terveyteen ja hyvinvointiin voit panostaa esim. Hyvän olon pysäkki -kursseilla, tutustua NLP:n menetelmiin tai etänä tietoiseen hyväksyvään havainnointiin ja läsnäoloon.

Kansalaisopisto mukana Kirkkonummi-päivillä

Tule tutustumaan Kirkkonummen kansalaisopiston toimintaan Kirkkonummi-päiville 27.8. Järjestötorille! Luvassa on tietopaketteja kursseista ja mahdollisuus tavata opettajia.

Kirkkonummen kansalaisopisto on kaikille avoin kaksikielinen opisto, joka järjestää opetusta yli 40 opetuspisteessä Kirkkonummella ja Siuntiossa. Kansalaisopistossa järjestetään kielten, taiteiden, kädentaitojen, yhteiskunnallisten aineiden, tieto- ja viestintäteknologian, terveyden ja hyvinvoinnin sekä liikunnan ja tanssin opetusta. Lisäksi opistossa voi suorittaa avoimen yliopiston opintokokonaisuuksia sekä osallistua taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen lasten käsityökoulussa.

Opinto-ohjelmaan pääset tutustumaan verkossa osoitteessa kirkkonummi.fi/kansalaisopisto.

Ruokakursseilla tutustumme sekä perinteiseen suomalaiseen ruokaan että maailman makuihin.

Tervetuloa kursseille!