Valitse sivu

Kuntalaiset voivat kohta tienata rahaa tililleen hävittämällä Kirkkonummelta löytämiään lupiineja, jättipalsameja, kurtturuusuja ja kanadanpiiskuja. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.

Kirkkonummen joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy 3. kesäkuuta, kun kasvit kukkivat ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden.

Vieraslajeja torjutaan pelin avulla ympäri Suomen 

”Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä lupiini-, jättipalsami-, kurtturuusu- tai kanadanpiiskuesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen.” kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä Crowdsorsan avulla jo yli 30 kunnassa ympäri Suomea ja Ruotsia. Palkkioita peliin osallistuville on luvassa yhteensä jopa 100 000 euroa.

Kuntalaisten osallistaminen osa kunnan strategiaa 

Osallistuminen on helppoa eikä vaadi esimerkiksi kerättyjen kasvien viemistä tiettyyn paikkaan. 

“Kasvijätteet voi jättää paikalle maatumaan. Ne eivät pääse leviämään, sillä tehtävä toteutetaan aikana, jolloin siemenet eivät ole vielä muodostuneet.” kertoo Kirkkonummen kunnanpuutarhuri Timo Barman

Kuntalaisten ja yhteisöjen osallistaminen onkin osa Kirkkonummen strategiaa, joka ohjaa kunnan toimintaa.  Useat kunnat Suomessa käyttävätkin Crowdsorsa-palvelua kuntalaisten osallistamiseen ympäristön hoitoon ja erilaisten rakenteiden kartoittamiseen. 

“Kunta torjuu vieraslajeja myös itse kunnossapidon ja ympäristönsuojelun yhteistyöllä.” Barman kertoo. 

Vieraslajikasvit ovat uhka luonnon monimuotoisuudelle 

Tempauksen tarkoituksena on hävittää Kirkkonummelta yhteensä yli 12 500 neliömetriä vieraslajikasveja. 

Ongelmaan tarttuminen on tärkeää, sillä kyseiset vieraslajikasvit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Ne leviävät aggressiivisesti muodostamalla laajoja yksipuolisia kasvustoja, jotka syrjäyttävät alkuperäisluontoa ja häiritsevät ekosysteemien toimintaa. Kotimaisille kasvi- ja eläinlajeille tästä voi seurata uhanalaistumista tai jopa sukupuuttoa. 

Vieraslajeista on haittaa myös ihmisille. Niistä aiheutuvien taloudellisten tappioiden arvioidaan olevan Suomessa jopa satoja miljoonia euroja vuodessa, ja eniten menetyksistä kärsivät maa-, metsä- ja kalatalous. Muita haittoja ovat muun muassa erilaiset terveysriskit sekä virkistysalueiden ja muun elinympäristön muutokset epäviihtyisiksi tai jopa käyttökelvottomiksi. 

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Briteissä.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille.

Pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä.

Yhteystiedot:

Timo Barman
Kunnanpuutarhuri, Kirkkonummen kunta
timo.barman@kirkkonummi.fi

Toni Paju
Toimitusjohtaja, Crowdsorsa
050 322 6263
toni.paju@crowdsorsa.com