Valitse sivu

(ohje päivitetty 16.6.2022)

Koronavirusinfektioon liittyy kohonnut riski verisuonitukoksille. Toisaalta suurentunut verisuonitukosriski voi lisätä vaikean koronavirustaudin kehittymistä.

Verisuonitukosriskiarvion voi tehdä positiivisen koronaviruksen koti- tai laboratoriotestin jälkeen.

Positiivisen koronavirustestituloksen saanut voi itse arvioida, onko hänellä suurentunut riski saada verisuonitukos. HUSin alueella asuvat voivat tehdä arvion tunnistautuneena Koronatietoni.fi-palvelussa, jossa tiedot tallentuvat ja siirtyvät kotikunnan tartunnanjäljitykseen. Koronatietoni.fi-palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. Toinen vaihtoehto tehdä arvio on käydä läpi HUSin internetsivulla olevat kysymykset.

Jos arvion perusteella verisuonitukosriski on koholla, henkilön tulee olla aina puhelimitse yhteydessä terveysasemalle (takaisinsoitto p. 09 29683401 ma–to klo 8 – 15.30 pe 8 – 15) mahdollisen hepariinilääkityksen aloitusta varten. Mikäli saa positiivisen kotitestituloksen ja kyselyn perusteella kuuluu verisuonituksen riskiryhmään hepariinilääkityksen aloitusta varten, ei ole välttämätöntä hakeutua enää viralliseen laboratoriotestiin, vaan hepariinilääkitys voidaan aloittaa kotitestin positiivisen tuloksen perusteella.

Tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan todistuksen laatimiseen vaaditaan edelleen virallinen laboratoriovarmistettu PCR- tai antigeenitestillä todettu koronatartunta.