Valitse sivu

Kartanonrannan ja Masalan päiväkotien piha-alueet rakennetaan kesän 2024 aikana uusiksi. Pihasuunnitelmia on työstetty yhdessä kunnan työntekijöiden ja suunnittelijoiden kanssa. Myös lapset, huoltajat sekä varhaiskasvatuksen henkilöstö ovat päässeet osallisiksi suunnitteluprosessiin. Päiväkotien henkilöstöllä on ollut keskeinen rooli uuden pihan käytettävyyden ja uuden toimintakulttuurin pohdinnassa.

Luonnonmukainen ja liikuttava piha

Fyysinen aktiivisuus on tärkeää lapsen kasvulle, kehitykselle ja oppimiselle. Ajatuksena päiväkotipihojen uudistamisessa onkin ollut mielekkäiden leikin paikkojen luominen ja lasten leikin rikastuttaminen. Luontoaltistukset myös parantavat immuunijärjestelmää eli kehon vastustuskykyä. Luonnonmukainen piha vahvistaa luontosuhteen ja liikunnallisen elämäntavan vahvistumista. Päiväkotipäivän jälkeen pihat ovat kunnan kaikkien perheiden käytössä. Niihin kannattaa siis lähteä tutustumaan koko perheen voimin.

Mitä remonteissa tapahtuu

Pihojen hiekka ja turva-alustat korvataan luonnonmukaisilla materiaaleilla. Piha-alueille tuodaan rakennettujen leikkipaikkojen lisäksi luonnonmukaisia elementtejä, kuten kiviä, puunrunkoja ja kasvillisuutta. Remonteissa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan jo kunnalla olemassa olevia tarvikkeita ja materiaaleja. Väliaidat isojen ja pienten pihojen välistä poistetaan.

Uudet pihat ovat upea mahdollisuus

”Tämä oli upea mahdollisuus, johon tartuttiin innostuneesti ja ennakkoluulottomasti laajassa yhteistyössä”, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Anu Vesiluoma.

”Varhaiskasvatuksessa on aina hyödynnetty vahvasti luontoa leikki- ja oppimisympäristönä, mutta nyt ensi kertaa tämän valtionavustuksen avulla pääsemme luonnonmukaistamaan kahden päiväkodin piha-alueet. Varhaiskasvatuksessa kasvetaan kestävään elämäntapaan ja siksi pihojen uudistamissa meille on tärkeää, että hyödynnetään jo olemassa olevia tarvikkeita ja materiaalia”, hän jatkaa.

Vesiluoman mukaan luonnonmukaiset pihat houkuttelevat lasta leikkimään ja liikkumaan aivan eri tavoin kuin valmiiksi rakennetut ympäristöt, jotka jättävät vähän tilaa lapsen luovuudelle.

”Lapsen näkökulmasta pihassa ei kaiken tarvitse olla valmista ja ”siistiä” – myös motoriset taidot kehittyvät aivan eri tavalla, kun leikkipiha tarjoaa lapselle vaihtelua ja haasteitakin.”

Vesiluoman mukaansa esimerkiksi väliaitojen poistaminen leikkipihoilta kannustaa eri-ikäisiä lapsia yhteisiin leikkeihin ja oppimaan toisiltaan – lapsille ja liikkumiselle saadaan enemmän tilaa.

”Jatkossa pihoilla nähdään varmasti aiempaa enemmän myös juoksemisen ja pallopelien riemua”, Vesiluoma iloitsee.

Piharemonttien aikataulu ja toimijat

Uudet virikkeelliset pihat otetaan käyttöön elokuussa uuden toimintakauden alkaessa. Istutustöitä jatketaan vielä syksyn 2024 aikana.

Kartanonrannan pihan suunnittelusta vastasi suunnittelutoimisto FCG Finnish Consulting Group ja urakoitsijana toimii SRG Urakointi Oy. Masalan pihan suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Ark-byyro ja urakoitsijana toimii Rakennus & LVI Ehrnsten Oy.

Kirkkonummen kunta on saanut Kartanonrannan ja Masalan päiväkotipihojen luonnonmukaistamiselle ja liikunnallistamiselle Aluehallintoviraston myöntämää avustusta. Avin avustus oli kertaluontoinen ja se myönnettiin vuonna 2023. Lisätietoa avustuksesta ja avustusta saaneista osoitteessa https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/70087700

Aiemmat tiedotteet päiväkotipihojen rakennustöistä kesän 2024 aikana:

Masalan päiväkodin piha kunnostetaan – urakkaa tehdään arkisin kesäkuun alusta heinäkuun loppuun 2024

Kartanonrannan päiväkodin ja koulun pihat kunnostetaan – urakkaa tehdään arkena ja viikonloppuna kesäkuusta heinäkuun loppuun 2024