Valitse sivu

Kirkkonummen perhepäivähoitajilla on ollut kolmen vuoden ajan käytössään kolme sähköavusteista laatikkopyörää eli Muksubussia. Nelipaikkaiset Muksubussit sisältävät turvavyöt sekä kypärät niin lapsille kuin aikuisellekin. Kyljessä komeilee yhdessä lasten kanssa suunnitellut teippaukset!

Alun perin pyörät vuokrattiin osana Liiku mun kanssa! -hanketta, jota rahoitettiin Aluehallintoviraston myöntämällä liikunnallisen elämäntavan paikallisella kehittämisavustuksella. Kaksi Muksubussia on liikkunut keskustan alueella ja yksi Veikkolassa. Positiivisten kokemusten myötä kolme Muksubussia ostettiin kunnan varhaiskasvatuksen omistukseen.

Muksubussilla retkille ja yhteisiin tapaamisiin – kilometrejä on kertynyt jo huimat 2200

Muksubussit laajentavat oppimisympäristöä, näyttävät aktiivisen liikkumisen mallia sekä ovat uudenlainen elämys ja kokemus. Ne mahdollistavat hetkessä syntyvät retkisuunnitelmat myös sellaisiin kohteisiin, joihin julkinen liikenne ei kulje. Perhepäivähoitajat ovat muun muassa tehneet retkiä varhaiskasvatuksen kodalle, tapaamisiin toisten hoitajien kanssa, tallille katsomaan hevosia sekä sieniretken Nuuksioon.

”Olemme käyneet kesällä Kivenlahdessa uimassa. Oli aivan mahtavia päiviä, meillä oli eväät mukana ja vietimme siellä monta mukavaa hetkeä”, kertoo keskustan alueen perhepäivähoitaja Tuire Haapakallio.

Muksubussin mahdollistamat nopeat siirtymät ovat mahdollistaneet myös erilaisiin tapahtumiin osallistumisen, jolloin aikaa tekemiselle kohteessa jää enemmän.

Perhepäivähoidon Muksubusseilla on ajettu yli 2200 kilometriä!

Muksubussi vauhdissa, kun lapset tutustuvat kotikuntaansa
Kuva: Muksubussi vauhdissa, kun lapset tutustuvat kotikuntaansa

Perhepäivähoito kestävän liikkumisen innoittajana – nyt myös päiväkodeilla on Muksubussi käytössään

Perhepäivähoidosta saatujen hyvien kokemusten innoittamana kunnan varhaiskasvatus vuokrasi myös yhden 8-paikkaisen Muksubussin päiväkotien käyttöön vuosille 2023–2026. Päiväkodit varaavat Muksubussia sähköisen varauskalenterin kautta ja lyhyessä ajassa varauksia on tehty jo pitkälle marraskuuhun saakka!

Ensimmäisenä varauksen teki Prästgårdsbackenin päiväkoti, joka saapui noutamaan Muksubussia kunnantalolta alle kolmevuotiaiden lasten ryhmän kanssa.

”Retkelle lähtiessä lapset ovat olleet mietteliäitä ja ihmeissään mutta kun Muksubussi lähtee liikkeelle, kyydissä on ollut pelkästään iloisia ja tyytyväisiä lapsia”, kertoo Janna Ostrow.

Päiväkodin pihalla muut lapset ovat ihmetelleet Muksubussia, miten sitä ohjataan, kuka saa ajaa ja he ovat osoittaneet Muksubussin eri osia, kuten jarrua, akkua ja edessä olevaa pikku laukkua. Myös huoltajien palautteet ovat olleet iloisia.

Muksubussi on ollut Prästgårdsbackenin päiväkodilla vasta vähän aikaa, mutta sillä on ehditty retkeilemään jo usean ryhmän toimesta. Esimerkiksi Aporna -ryhmä teki ”kotikunta tutuksi” -retken, jossa pistäydyttiin kirjastossa palauttamassa lainakirjat ja hurautettiin kunnantalon ohi juna-asemalle katsomaan junia. Paluumatkalla tutustuttiin Kirkkonummen keskusurheilupuistoon, jossa nähtiin jalkapalloilijoita, jäähalli sekä uimahalli.

Björnarna -ryhmän retki puolestaan suuntasi Kirkkolaakson puiston leikkipaikalle. Aikaa leikille jäi enemmän, kun Muksubussilla pääsi nopeasti perille.