Valitse sivu

Jos saat tiedon että olet altistunut koronavirukselle, sinun pitää rajoittaa toimiasi.  Pysyttele kotona, pidättäydy vierailuista, äläkä kutsu vieraita luoksesi.

Jos koronapositiivinen henkilö on käyttänyt maskia ja olet ollut samassa tilassa alle neljä tuntia, eikä teillä ollut fyysistä kontaktia, sinun ei tarvitse jäädä karanteeniin. Tarkkaile oireita, ja hakeudu herkästi testiin mikäli saat oireita.

Milloin altistuminen johtaa karanteeniin:

Olet altistunut koronapositiiviselle henkilölle, joka ei ole käyttänyt maskia JA

– Jos asut samassa taloudessa koronapositiivisen kanssa

– olet rokottamaton henkilö

– sinulla ei ole täysi rokotussuoja (yhden rokotteen saanut)

– täyden rokotussuojan saaneen henkilön pitkäkestoinen altistuminen (koronapositiivinen ilman maskia), yli 4 tuntia vuorokaudessa tai vierailu koronapositiivisen kotona  

-fyysinen kontakti maskittoman kanssa herkästi karanteeni (tietyt tilanteet)

Karanteeni

Karanteeni kestää yleensä 10 vrk viimeisestä altistumistilanteesta.

Mikäli saat oireita hakeudu testiin koronabotti.hus.fi / tee kotitesti.

Karanteenipäätöksen saa ainoastaan mikäli koronapositiivinen testitulos on varmennettu virallisella ( pcr)  testillä. 

Jos olet oireeton, voit palata normaaliin arkeen sen jälkeen kun altistumisestasi on kulunut 10 vuorokautta tai kun olet lyhentänyt omatoimisesti karanteeniasi negatiivisen koronatestituloksen jälkeen alla olevan ohjeen mukaan (huom- karanteenia ei voi lyhentää jos samassa taloudessa on koronapositiivinen henkilö)

Voit lyhentää karanteeniasi, jos aikaisintaan 6 vrk altistumisesta otettu koronavirustesti on negatiivinen ja olet koko ajan ollut täysin oireeton. Altistumispäivä on päivä numero 0. Toisin sanoen: jos olet altistunut maanantaina, testi voidaan ottaa aikaisintaan seuraavana sunnuntaina.

Huomaathan, että tartuntatautiviranomaisen antaman karanteenimääräyksen rikkominen on rangaistavaa. Karanteenimääräyksen rikkominen on terveydensuojelurikkomus, ja siitä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi (rikoslain 44 luku 2 §).

Jos haluat lyhentää karanteeniasi, hakeudu viralliseen testiin osoitteessa koronabotti.hus.fi(ulkoinen linkki)  jos exit-testituloksesi on negatiivinen ota tällöin yhteyttä koronaneuvontapuhelimeen p. 050 414 0929 ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-13 tai laita tekstiviesti p. 040 126 9115. Laita viestiin nimesi ja negatiivisen testituloksen päivämäärä. Viesteihin ei vastata virka-ajan ulkopuolella.

Jos testituloksesi on positiivinen, sinulla on koronavirustartunta, ja saat erilliset ohjeet.

Jos sinulle kehittyy koronavirustautiin sopivia oireita, mene testiin heti; myös siinä tapauksessa, jos aiemmin otettu koronavirustesti on ollut negatiivinen.

Karanteenin aikana et saa:

 • Mennä työpaikalle.
 • Mennä kouluun tai muuhun opiskelupaikkaan.
 • Mennä ravintolaan, kauppaan, kauppakeskukseen tai muihin julkisiin tiloihin.
 • Käydä uimahallissa tai muissa vastaavissa liikuntapaikoissa.
 • Käydä muissa harrastepaikoissa.
 • Käydä teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa tai baareissa.
 • Käyttää julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia.
 • Kutsua vieraita kotiin tai mennä vierailulle.
 • Käyttää kotona ulkopuolista siivoojaa tai muuta työntekijää.

Kotona ollessasi:

 • Nuku yksin omassa huoneessasi.
 • Tuuleta huone avaamalla ikkuna aamuisin ja iltaisin vähintään 15 minuutin ajaksi.
 • Jos samassa taloudessa asuu tartunnan saaneita henkilöitä, vältä tarpeetonta lähikontaktia heihin.
 • Suojaa suusi ja nenäsi tiiviisti kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta tiiviisti puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Sulje nenäliina muovipussiin heti käytön jälkeen ja/ tai laita se jäteastiaan. Pese kädet vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta.
 • Pese käyttämäsi ruokailuvälineet normaalisti.
 • Pese vaatteet ja vuodevaatteet pesukoneessa normaalisti.
 • Kotona voi siivota normaalisti (mutta ulkopuolista siivoojaa ei saa kutsua kotiin). Pölynimuriin suositellaan HEPA-suodatinta.
 • Puhdista huolellisesti jääkaappien ovet, kaukosäätimet ja muut pinnat, joihin kosketaan usein.
 • Pyyhi mahdolliset eritetahrat, kuten oksennus tai yskökset, klooripitoisella desinfektioaineella. Käyttölaimennoksen pitää olla 500 ppm vahvuinen. Tarkista laimennusohjeet desinfektiopullon etiketistä.

Ulkoilu:

 • Voit oleilla parvekkeella tai ulkoilla pihapiirissäsi, mutta et saa olla suorassa kontaktissa oman taloutesi ulkopuolisiin henkilöihin.
 • Jätä lemmikkien ulkoilutus varsinkin kaupunkialueella mieluiten sellaiselle henkilölle, joka ei ole karanteenissa. Lemmikille voi etsiä myös hoitopaikan. Muuten lemmikkejä voi ulkoiluttaa, kunhan et ole suorassa kontaktissa muihin ihmisiin.

Ruokahuolto:

 • Pyydä, että ruokaostokset hoitaa joku toinen henkilö, joka ei ole karanteenissa.
 • Voit myös tilata ruokalähetyksen kotiisi verkossa tai puhelimitse. Huolehdi silloin siitä, ettet ole kontaktissa ruuan toimittajaan, kun maksat ja vastaanotat ruokalähetyksen.
 • Jos sinulla ei ole ketään, joka voisi toimittaa ostokset tai et voi tilata kaupasta kotiinkuljetusta, ole yhteydessä Toimarin kauppa-apuun 040-1269787

Muuta:

 • Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos tartuntatautilääkäri on määrännyt sinut karanteeniin tai eristykseen. Voit saada tartuntatautipäivärahaa myös silloin, kun alle 16-vuotias lapsesi on määrätty karanteeniin etkä voi sen vuoksi mennä töihin. Hae tartuntatautipäivärahaa Kelalta. Hakemusta varten tarvitset tartuntatautilääkärin tekemän kirjallisen karanteenipäätöksen tai SVA-todistuksen, mutta voit tehdä hakemuksen etukäteen ja lähettää liitteeksi tarvittavan päätöksen sen saatuasi. Karanteenipäätös kirjoitetaan suomeksi tai ruotsiksi ja se postitetaan henkilölle kotiin. Englanninkielisiä päätöksiä ei tehdä. Tartuntatautipäivärahaa ei makseta omaehtoisessa karanteenissa oleville. Lue lisää tartuntatautipäivärahasta ja sen hakemisesta Kelan verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
 • Jos joudut karanteenisi aikana käyttämään ambulanssia, kerro hätäkeskukseen soittaessasi, että olet karanteenissa.

Jos saat oireita

Tietoa THL:n verkkosivulla: www.thl.fi/koronavirus(ulkoinen linkki)
THL: Lapset ja koronavirus(ulkoinen linkki)