Valitse sivu

Jäljitystyöstä

Kirkkonummen tartunnanjäljitysyksikkö tulee olemaan tammi-helmikuun aikana yhteydessä kaikkiin 10.1.22 mennessä laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneisiin selvittääkseen mm. vointia sekä eristyspäätöksen ja mahdollisten karanteenien tarvetta. 11.1 alkaen koronajäljitystä tehdään asteittain vain terveydenhuollon yksiköissä, hoivalaitoksissa ja riskiryhmien asumisyksiköissä.

Positiivisen PCR-koronatestituloksen saaneet

Jäljitysyksikkö pyrkii olemaan yhteydessä myös kaikkiin yli 60 vuotta täyttäneisiin laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneisiin. Mikäli kuulut vakavaan koronavirustaudin riskiryhmään ja olet alle 60-vuotias, jätä yhteydenottopyyntö sähköpostitse tartuntatautihoitaja@kirkkonummi.fi . Raskaana olevat koronapositiiviset ottavat yhteyttä arkisin omaan neuvolaan.

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Jos tarvitset eristyspäätöksen ja sinulla on virallisella laboratoriotestillä todettu koronavirustartunta, laita viesti, jossa on yhteystietosi osoitteeseen  tartuntatautihoitaja@kirkkonummi.fi. Laita viestin otsikoksi Eristyspäätöstarve. Tartunnanjäljitysyksikkö on sinuun yhteydessä.

Jos saat positiivisen tuloksen koronakotitestillä

Tällä hetkellä positiivisen testituloksen (kotitesti tai laboratoriotesti) saaneita kehotetaan olemaan eristyksessä tai karanteeninomaisissa olosuhteissa 10 vuorokauden ajan. Tarvittaessa sairauslomaa haetaan normaalien työpaikan sairauslomakäytäntöjen mukaisesti. Kotitestin perusteella omatoimiseen eristykseen jäävät eivät saa eristyspäätöstä.

Mikäli saat positiivisen koronatestituloksen eristäydy muista ihmisistä

Ohjeita koronavirustaudin itsehoitoon on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla

Jos olet huonovointinen, hakeudu tarvittaessa terveydenhuollon arvioon

Jos oireesi ovat hankalat ja toivot terveydenhuollon arviota, soita terveysaseman takaisinsoittoon p. 09 29683401 ma–to klo 8 – 15.30 pe 8-15. Muina aikoina soita päivystysapuun 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita 112.

Jos sinulla on verisuonitukoksille altistava tila, soita terveysasemalle

Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä, jonka saa terveysasemalta.

Jos olet lieväoireinen ja kuumeeton, tarvetta tukoksenestolääkitykseen ei yleensä ole.

Jos sinulla on kuumetta (>37,5°C), yskää tai hengenahdistusta, olet raskaana tai joudut olemaan sairauden takia jatkuvasti vuodelevossa, tutustu alla olevaan riskitekijöiden listaan. Jos sinulla on listassa mainittuja riskitekijöitä, soita terveysaseman takaisinsoittoon p. 09 29683401 ma–to klo 8 – 15.30 pe 8 – 15. 

Tukosriskitekijät

Altistumistilanteen ohjeita

Jos perheessä on koronapositiivinen henkilö tai tiedät että olet altistunut koronavirukselle (esim. koulussa, varhaiskasvatuksessa, työpaikalla, tuttavan luona ym):

–         on erityisen tärkeää noudattaa hyvää käsihygieniaa, käyttää maskia

–         vältä kontakteja vähintään viiden päivän ajan

–         jos sinulla on mahdollisuus, jää etätöihin/ vältä kontakteja. 

–         jos mahdollista, tee kotikoronatesti (3 – 4 ja 6 vrk altistumisesta)

–         Jos saat oireita, jää kotiin. 

Viralliseen karanteeniin ei enää aseteta perheenjäseniä tai muita altistuneita joitain poikkeuksia lukuun ottamatta (esim. terveydenhuollon henkilökunta, riskiryhmien asumisyksikössä asuvat tms.) Tällöin tartunnanjäljitys on yhteydessä.

Milloin tulee hakeutua koronatestiin (PCR)

Testiin tulee hakeutua vain siinä tapauksessa, että on koronavirustautiin sopivia oireita ja

–          kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään

–          on raskaana

–          ei ole saanut koronavirusrokotetta eikä sairastanut koronavirustautia

–          on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen ja työskentelee välittömässä asiakas- ja potilastyössä

–          työskentelee hoiva- tai vammaispalveluissa

–          terveydenhuollon ammattilainen on ohjannut testiin