Valitse sivu

Kirkkonummella on paljon luonnonkauniita paikkoja lyhyen pyörämatkan päässä. Hyppää pyörän satulaan pyöräilyviikolla ja löydä uusi kosketus lähiseudun luontoon ja kulttuuriin.

Pyörän satula on paras paikka kokea Etelä-Suomen ainutlaatuiset maisemat, kulttuuri ja luonto. Kirkkonummen ja sen lähialueiden monia luonnonkauniita kohteita on yhdistetty South by Cycle -reitistöön. Retkipyöräilyreitistö vie 13 kunnan läpi Uudeltamaalta Kymenlaaksoon tutustuttaen pyöräilijät upeisiin maisemiin, kuntien kulttuurihistoriaan sekä maalaisromantiikkaan. Reitin tavoittaa kätevästi julkisilla kulkuvälineillä; junalla, bussilla tai metrolla.

Kirkkonummi osa South by Cycle – Länsi-Uudenmaan ympyräreittiä

Länsi-Uudenmaan kierros on ympyräreitti paikallisteitä ja ulkoilureittejä pitkin Helsingistä Nuuksion kansallispuistoon, Lohjanharjulle, Mustion linnalle ja siitä Uudenmaan etelärannikkoa pitkin Inkoon, Siuntion, Kirkkonummen ja Espoon rantojen kautta takaisin Helsingin sykkeeseen. Kierroksen pituus on 293 kilometriä.

Pohjois-Kirkkonummella reitti tulee Nuuksiosta Veikkolaan ja jatkuu edelleen Lohjalle kiertäen Länsi-Uudenmaan kautta takaisin eteläiselle Kirkkonummelle. Lisäksi Kirkkonummella kulkee yhdysreitti Veikkolasta Lapinkylän kautta keskustaan pohjoisen ja eteläisen reitin välillä, jolloin ympyräreitin voi kiertää lyhyempänäkin. Reitistä voi myös pyöräillä ajamalla vain osan siitä ja yhdistämällä sen joukkoliikenteeseen.

Nuuksion kansallispuiston yöretki on visiitti pääkaupungin vilskeestä kansallispuiston rauhaan hyödyntäen puistoalueita ja ulkoilureittejä. Se on parhaimmillaan kahden ajopäivän yöretkenä Nuuksion kansallispuistossa tai Veikkolassa yöpyen, mutta ajettavissa myös pidempänä päiväretkenä.

Pyöräillen on mukava lähteä tutustumaan lähiseudun luontoon

Liikennesuunnittelija Marko Suni pitää pyöräilyä hyvänä liikkumistapana lähimatkailussa. South by Cycle –reitin varrella on paljon hienoja luonto- ja kulttuurikohteita, joista Kirkkonummelta voisi mainita esimerkiksi Nuuksion, Hvitträskin tai Meikon alueen. Kirkkonummen keskustasta Meikoon pääsee noin 20 minuutissa, mutta Meikon luonnonsuojelualueella pyöräily on pääosin kielletty. Useimmissa luontokohteissa maastopyöräily ei ole sallittua luonnon säilymisen vuoksi. Pyörän voi jättää parkkiin ja liikkua kohteessa kävellen, jolloin ehtii nauttimaan enemmän luonnosta, kertoo Marko Suni.

Kirkkonummella kannattaa poiketa myös moniin muihin tutustumisenarvoisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin, joihin voi tutustua Visit Kirkkonummen sivuilla:

https://www.visitkirkkonummi.fi/fi/visitkirkkonummi/kohteet-ja-palvelut/nae-ja-koe/

Lisätietoja:

https://pyorailyvuosi.fi/pyorailyviikko/

https://www.bikeland.fi/

https://www.visitkirkkonummi.fi/fi/visitkirkkonummi/palvelu/south-by-cycle/

https://www.kirkkonummi.fi/meikon-luonnonsuojelualueet

Kuva: Anu Ylämurto