Valitse sivu

Syksy saa hirvet ja peurat liikkeelle – hidasta ajonopeuttasi
 

Syksy ja hämärä lisäävät riskiä kohdata ajoradalla hirvi tai peura. Erityisesti näkyvyyden ollessa rajoittunut sateen, pimeyden tai muun syyn vuoksi on tärkeää alentaa nopeutta. Ajonopeuden pudottaminen antaa lisäaikaa reagoida äkillisiin tilanteisiin ja lieventää myös vammoja mahdollisen törmäyksen sattuessa.

 

Vuosien 2017—2021 aikana Kirkkonummella on Suurriistavirka-avun (SRVA) tilastojen mukaan tapahtunut 881 hirvieläinonnettomuutta. Useimmissa onnettomuuksissa henkilövahingoilta vältyttiin. Näistä onnettomuuksista vain pieni osa tulee poliisin tietoon. Poliisin tietojen mukaan vuosina 2017—2021 tapahtui viisi henkilövahinkoihin johtanutta hirvieläinonnettomuutta, joista yksi johti kuolemaan.

 

Riista-aidan aukkokohdat ovat riskipaikkoja

Kuljettajien tarkkaavaisuuden ja nopeuden alentamisen lisäksi hirvi- ja peuraonnettomuuksia pyritään vähentämään riista-aidoin. Kirkkonummen Veikkolan ja Lohjan Muijalan välille on juuri valmistumassa riista-aita. On kuitenkin huomioitava, että eläinten kulun mahdollistamiseksi aidattavaan tieosuuteen on jätetty kaksi kulkuaukkoa. Näihin kohtiin toivottaisiin vihersiltoja, mutta niiden toteuttamiseen ei ELY-keskuksella toistaiseksi ole ollut rahaa. Muun muassa teiden E18 ja 110 risteyksessä on aukko riista-aidassa, joka tullaan merkitsemään hirvivaara merkillä.

 

Hirvieläinonnettomuudet tapahtuvat yleensä hämärässä tai pimeässä

Metsästyskauden alettua syksyllä hirvet ja peurat liikkuvat aikaisempaa enemmän ja todennäköisyys niiden kohtaamiseen myös autotiellä suurenee. Syksyllä lisäksi kiima-aika ja hirvien muutto talvilaitumille saavat eläimet liikkeelle. Kirkkonummen liikenneturvallisuustyöryhmä muistuttaa, että nopeuden alentaminen on varmin tapa hirvi- ja peuraonnettomuuksien välttämiseksi. Lisäksi heti hämärtyessä on hyvä käyttää kaukovaloja ja tarkkailla tien vierustoja.

 

Hirvieläinonnettomuuksia tapahtuu ympäri vuoden, mutta eniten onnettomuuksia tapahtuu syyskuun ja joulukuun välillä klo 16 ja puolen yön väliseen aikaan.

 

Liikenneturvan vinkit hirvionnettomuuden välttämiseksi
 

·        Vähennä nopeutta hirvivaara-alueella tai jos näet metsästäjiä tien läheisyydessä.

·        Käytä mahdollisimman paljon kaukovaloja hämärällä ja pimeässä.

·        Tarkkaile tien vierustoja, erityisesti paikoissa, joissa puita tai pensaikkoa kasvaa tien lähellä.

·        Jos eläin juoksee tielle, yritä väistää takaa.

 

Soita aina hätänumeroon 112, jos ajat kolarin hirvieläimen, suurpedon tai villisian kanssa!

 

Lähteet ja lisätietoja:

 

https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/elainkolarit/#847bfcb2

https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/hirvikolaririski-syksylla-suurin-pienenna-itse-onnettomuusriskia

https://mobilityanalytics.ramboll.com/onn/hirvielain/

https://yle.fi/uutiset/3-12144290